Φλώρινα, η πόλη του χιονιού που εμπνέει τους καλλιτέχνες

florina-i-poli-tou-xioniou-pou-empneei-tous-kallitexnes-poli-tou-xioniou-pou-empneei-tous-kallitexnes

Φωτογραφία: http://www.florina.gr

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Στη Φλώρινα ο σύγχρονος τρόπος ζωής εναλλάσσεται με την ηρεμία του ρομαντισμού και των πανέμορφων φυσικών τοπίων, δημιουργώντας μια εικόνα αντιθέσεων που μαγεύει και εμπνέει όσους την επισκέπτονται.

Στο βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας, σε υψόμετρο 680 μέτρων, βρίσκεται η πόλη της Φλώρινας ( http://bit.ly/AgtjuE ), ανάμεσα σε λίμνες και βουνά και με φυσικές ομορφιές που μαγεύουν. Είναι το οικονομικό κέντρο και το εμπορικό σταυροδρόμι που συνδέει τη χώρα με την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία και ένας αστικός Δήμος με γεωργοκτηνοτροφικά στοιχεία, λόγω των οικισμών που τον αποτελούν.

Το κλίμα (ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες, πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) και η γεωγραφική θέση της πόλης, της δίνουν και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, καθώς είναι «πνιγμένη στο πράσινο», στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα και συχνά το χειμώνα καλύπτεται από χιόνι, ενώ ανήκει στο εθνικό δίκτυο των 22 ευρωπαϊκών πόλεων με ποτάμια.

Από πλευράς αρχιτεκτονικής, η Φλώρινα έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Οι προσπάθειες σημαντικών Φλωρινιωτών έδωσαν την ευκαιρία στη Φλώρινα να αναπτυχθεί μέσα από προγράμματα προώθησης του οικοτουρισμού, με την εκμετάλλευση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Περιδιαβείτε τα γραφικά δρομάκια της και θαυμάστε τα απομεινάρια άλλων εποχών που στέκονται αρμονικά δίπλα σε σύγχρονα κτήρια και περπατήστε μέσα στα πανέμορφα δάση, που περιβάλλουν την πόλη.

Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, μέσα από μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας, στο νότιο τμήμα της σύγχρονης πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα καθώς και στα μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό τα οποία συστεγάζονται, το Λαογραφικό και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης λειτουργεί και η Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών.

Ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα, αποτελεί αγαπημένο σημείο εξόρμησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, διαθέτει πλούσια βλάστηση, μαγευτικές διαδρομές μέσα στο δάσος και μια υπέροχη θέα από την κορυφή του. Στο λόφο θα βρείτε εστιατόρια και αναψυκτήρια, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται ένας σταυρός ύψους τριάντα μέτρων ο οποίος φωτίζεται από προβολείς τη νύχτα.

Στις όχθες του ποταμού

Ο πολεοδομικός ιστός της Φλώρινας, απλώνεται και στις δύο όχθες του ποταμού Σακουλέβα, με τη μεγαλύτερη όμως ανάπτυξη προς την αριστερή όχθη, όπως τρέχουν τα νερά του.

Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες, καθώς το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου («Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»).

Κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα υπάρχουν επίσης εργαστήρια τοπικών καλλιτεχνών. Πολλοί είναι οι Φλωρινιώτες καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα έχουν γίνει γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Και αυτό δε μας εκπλήσσει καθώς η πόλη τους και η ευρύτερη περιοχή, παίρνουν διαφορετική όψη κάθε εποχή, με μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων.

Η πόλη του χιονιού και οι γύρω φυσικές ομορφιές της

Η περιοχή της Φλώρινας παρουσιάζει πλούσιες εναλλαγές τοπίων, καθώς έχει ορεινό, ημιορεινό και πεδινό χαρακτήρα. Περιβάλλεται από μεγάλους ορεινούς όγκους, Βόρας (Καϊμακτσαλάν) 2.524 μ., Βαρνούντας (Περιστέρι) 2.334 μ., και Βέρνο (Βίτσι) 2.128 μ.

Σε απόσταση 19 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου ( www.vigla-ski.gr ), που αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του χιονιού και της φύσης, με επισκέπτες από όλη την χώρα. Διαθέτει ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες των σκιέρ και των snowboarders καθώς και 5 αναβατήρες.

Στην ίδια κατεύθυνση και σε απόσταση 45 χλμ., βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών ( www.fdedp.gr ), ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλους και παγκοσμίως γνωστή για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της. Εκεί, όπως λέγεται, «η φύση μιμείται την τέχνη»! Στις Πρέσπες ( www.prespes.gr ), δε θα χρειαστεί να αναζητήσετε παραδοσιακούς οικισμούς, αφού όλη η περιοχή έχει κρατήσει το παραδοσιακό της ύφος προσφέροντας αναρίθμητες επιλογές στη διάρκεια της διαμονής σας.

Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε όμορφα, γραφικά χωριά και οικισμούς, κάποιους γνωστούς, όπως οι Ψαράδες και το Nυμφαίο ( http://bit.ly/Nymfaio_travel ) και άλλους πιο άγνωστους, όπως το Aνταρτικό.

Φωτογραφία: http://www.florina.gr

Φλωρινιώτικα προϊόντα

Τα πιο ξακουστά τοπικά προϊόντα της Φλώρινας είναι οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, τα φασόλια Πρεσπών και τα περίφημα τοπικά κρασιά, ενώ στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε ντόπια γριβάδια και τσιρόνια των λιμνών, αλλά και πεντανόστιμες πίτες.

Πώς θα πάτε

Η Φλώρινα απέχει 159 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 571 χλμ. από την Αθήνα. Από την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης, φθάνοντας στη Λάρισα, κατευθύνεστε προς Ελασσόνα. Από εκεί ακολουθείτε τις πινακίδες για Κοζάνη και μετά για Φλώρινα.

Πού θα μείνετε

Για τη διαμονή σας στην περιοχή της Φλώρινας, επιλέξτε από τα καταλύματα που θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.cityoflorina.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=99&Itemid=248 και http://bit.ly/zQ2HKt .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]