Τα best of της Καρπάθου

karpathos

Ομορφιά βουνού και θάλασσας χαρακτηρίζουν την Κάρπαθο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Βολτάρουμε στο 2ο μεγαλύτερο νησί του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο και ανακαλύπτουμε τα ομορφότερα σημεία του. Κι αφού τα βρούμε, κάνουμε βουτιές στις όμορφες παραλίες του και σας τις προτείνουμε.

Η βραχώδης Κάρπαθος με τις ψηλές βουνοκορφές της που φτάνουν μέχρι τα 1200 μέτρα, τα πευκοδάση, τις όμορφες παραλίες και το έντονο ανάγλυφο, συνδυάζει ομορφιά βουνού και θάλασσας. Λόγω του ότι απέχει, όμως, πολλές ώρες με το πλοίο από τον Πειραιά, φτάνοντας τις 16, αποθαρρύνει όσους αντιπαθούν τα αεροπλάνα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως και τα πολύωρα ταξίδια με το πλοίο. Ας δούμε τι χάνουν όσοι την αποφεύγουν και τι κερδίζουν όσοι της έχουν δώσει την ευκαιρία που της αξίζει – οι πρώτοι κάτοικοι, άλλωστε αγαπούσαν τόσο πολύ τον τόπο τους, που, σύμφωνα με το θρύλο, έκλεψαν τους ολύμπιους θεούς και τους έφεραν εκεί, εξάπτοντας ακόμα περισσότερο τη φαντασία όσων δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ.

Η πρωτεύουσα με τα βραδινά της

Γνωριμία με τα Πηγάδια
Τα Πηγάδια είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού κι έχει έντονο αιγαιοπελαγίτικο άρωμα. Παρ’ όλο που σήμερα τα Πηγάδια αποτελούν μια σύγχρονη πόλη με 3 χιλιάδες κατοίκους και τουριστικές υποδομές, εκεί θα βρείτε διάσπαρτα μνημεία από την εποχή των Ιταλών και την αρχαία ακρόπολη του αρχαίου Ποσιδείου, ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής, τη σπηλιά του Ποσειδώνα, αλλά και τον παλμό του νησιού, με εστιατόρια, μπαράκια και παρεΐστικα στέκια.

Η παραδοσιακή Όλυμπος

Βόλτα στα όμορφα χωριά της
Η πρωτεύουσα ενός νησιού πάντα είναι το σημείο αναφοράς, αλλά τα χωριά του είναι αυτά που δείχνουν τον ολοκληρωμένο του χαρακτήρα, αυτόν που είναι απαλλαγμένος από την έντονη τουριστική χροιά και διατηρεί την αυθεντικότητα και την αγνότητα του τόπου. Αυτή την πλευρά της Καρπάθου θα τη βρείτε στο Μεσοχώρι, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τα Πηγάδια, ένα όμορφο γραφικό χωριό με θέα, στο Απέρι που αποτελεί την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, στον Όθο, το ψηλότερο χωριό του νησιού, στην καταπράσινη Βολάδα με τα μικρά σοκάκια της, στις μεσαιωνικές Μενετές, στην παραδοσιακή Όλυμπο, που συχνά αποκαλείται «μπαλκόνι του Αιγαίου», στις Πυλές, το μικρότερο χωριό του νησιού, με τα όμορφα ηλιοβασιλέματα κ.ο.κ. Αρκεί να είστε έτοιμη να γυρίσετε το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η παραλία Άπελλα

Βουτιές στις όμορφες παραλίες της
Στην Κάρπαθο, όποιες κι αν είναι η προτιμήσεις σας, θα βρείτε μια παραλία για κάθε γούστο. Το βασικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι στα ανατολικά θα συναντήσετε πολύ βότσαλο και θέα σε πευκόφυτα βουνά, ενώ στα δυτικά, πρωταγωνίστρια είναι η άμμος. Παρ’ όλο που στις περισσότερες παραλίες φτάνει κάποιος εύκολα, υπάρχουν και οι πιο δύσβατες που πάντα αποζημιώνουν αυτόν που κοπιάζει. Η παραλία Κυρά Παναγιά, στα 10 χιλιόμετρα από τα Πηγάδια είναι από τις πιο όμορφες του νησιού, χάρη στη μαγική αμμουδιά της. Στην Αχάτα σας περιμένει ένας μαγευτικός υποβρύχιος κόσμος, ενώ στο 1 χιλιόμετρο από τα Πηγάδια, στον Άγιο Πέτρο, άλλο ένα υποθαλάσσιο σκηνικό άρτια στημένο, με σπηλιές, θα εξιτάρει όσους θέλουν «αλατοπίπερο» στο μπάνιο τους. Ακόμη, στα Άπελλα θα έχετε την ευκαιρία να βουτήξετε σε υπέροχα νερά πράσινου χρώματος, ενώ στην Αμοοπή θα βρείτε αμμώδεις παραλίες με ρηχά νερά, προστατευμένες από τον αέρα. Οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ταβέρνες είναι ο Λευκός, ενώ αξίζει τον κόπο να κάνετε θαλάσσια εκδρομή και στο νησάκι Σαρία, για μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά και σπήλαια.

Απόλαυση της καρπαθιώτικης κουζίνας
Σε όλα τα νησιά της Ελλάδας η κουζίνα είναι εκπληκτική και η Κάρπαθος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Στη ντόπια κουζίνα θα βρείτε μακαρούνες, που αποτελούν ένα είδος ζυμαρικού, χυλοπίτες, σαρδέλα (τη γνωστή σποΐτικη παστή) καρπάθικο κρασί, μπακλαβά διαφόρων, αλλά εκτός από αυτά, μη φύγετε από το νησί αν δεν δοκιμάσετε των διαφόρων λογιών πίτες του (όπως κρεμμυδόπιτες, λαχανόπιτες κ.ο.κ.), το σουσαμόμελο (που είναι το παραδοσιακό γλυκό του γάμου) και πολλά άλλα.

Η πανέμορφη και ιδιαίτερη παραλία Λευκός

Χρήσιμα tips
-Η Κάρπαθος έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ανάφη, τη Χάλκη, το Ηράκλειο της Κρήτης, την Κάσο, τη Μήλο, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Σητεία, για όσους θέλουν να συνεχίσουν τις διακοπές τους.
-Όσο βρίσκεστε στο νησί, μπορείτε να χρησιμοποιείτε λεωφορεία που φεύγουν από τα Πηγάδια για τις μετακινήσεις σας ή ταξί.
-Για την Κάρπαθο πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις από Αθήνα, ενώ το νησί συνδέεται επίσης αεροπορικώς με την Κάσο και τη Ρόδο.
-Μια από τις παραδόσεις της Καρπάθου είναι το καθιστό καρπάθικο γλέντι, στο οποίο πρωταγωνιστούν νησιώτικα τραγούδια και οι ντόπιοι ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στις… μαντινάδες -αν και φέτος, λόγω κορωνοϊού, τέτοια γλέντια είναι απαγορευτικά.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ