Δολιανά Κυνουρίας: ατενίζοντας την Αρκαδία

doliana-kunourias-atenizontas-tin-arkadia

ΤΡΙΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Τα Άνω ∆ολιανά αποτελούν έναν τουριστικό, παραδοσιακό οικισµό για φυσιολάτρες –και όχι μόνο- που αναζητούν ολιγοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις, με ανέγγιχτη φυσική ομορφιά, καλό φαγητό και δυνατότητα για δραστηριότητες.

Στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα ( http://bit.ly/Parnwnas ), 26 χλµ. ΝΑ της Τρίπολης και σε υψόµετρο περίπου 1.000 µέτρων, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισµός Άνω ∆ολιανά ( http://bit.ly/yvM3Cq ). Το χωριό είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αλλά και αργότερα, διότι παρήγαγε µάρµαρο άριστης ποιότητας από το οποίο κατασκευάστηκαν πολλοί μεγάλοι ναοί. Μετά το Βαλτέτσι είναι το χωριό εκείνο που, στις 18 Μαΐου 1821 κατατρόπωσε τους Τούρκους και οι ∆ολιανίτες οχυρώθηκαν στα οικήµατα-πύργους τους, όπως αυτό του Χριστοφίλη.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, κτισμένο αμφιθεατρικά, με καλντερίμια και πετρόκτιστα σπίτια, γεφύρια, πηγές και με μια όμορφη πλατεία με πλατάνια, που προσφέρει υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Τρίπολης. Ο ορίζοντας φτάνει ως το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο, το Χελμό και τον Ερύμανθο.

Με τις τελευταίες παρεµβάσεις που έχουν γίνει (πετρόκτιστες µάντρες και πλακόστρωτα), τα Άνω ∆ολιανά, η κάποτε θερινή κατοικία των Κάτω-Δολιανιτών, αποτελούν πλέον έναν τουριστικό οικισµό µε έναν από τους ελάχιστους δασικούς ξενώνες που υπάρχουν στην Ελλάδα και άλλους ξενώνες, ταβέρνες, καφετέριες κ.τ.λ.

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένας εκθεσιακός χώρος όπου θα δείτε τα Άνω ∆ολιανά των παρελθόντων ετών. Επίσης, επισκεφθείτε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, τα εξωκλήσια του χωριού, το αρχηγείο του Νικηταρά, καθώς και το τοπικό οινοποιείο.

Μην παραλείψετε να γευτείτε τα αρκαδικά εδέσματα από γνήσια τοπικά προϊόντα, όπως πίτες, χειροποίητες χυλοπίτες, λαγοτό (κουνέλι με σκόρδο), καγιανά, σουτζουκάκια, λουκάνικα, αγριογούρουνο, αλλά και γλυκά του κουταλιού και κάστανα.

Γύρω περιοχή και αξιοθέατα

Πριν από αρκετά χρόνια, το ορεινό κλίµα των Άνω ∆ολιανών υποχρέωνε τους κατοίκους να διπλοκατοικούν: Το χειµώνα κατέβαιναν µε τα κοπάδια τους στα Κάτω ∆ολιανά -διατηρητέος παραδοσιακός οικισµός- µόλις 120 µ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έξω από το Άστρος. Επέστρεφαν στο χωριό τους την άνοιξη μαζί με τα νοικοκυριά τους. Μάλιστα στις 23 Απριλίου μεταφέρουν εδώ και και την εικόνα του προστάτη του χωριού, Αγίου Γεωργίου.

Κοντά βρίσκεται ο ποταμός Τάνος, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τις φυσικές σπηλιές που έχουν δημιουργηθεί από τη διάβρωση του εδάφους.

Στη θέση Κούβλι, πριν αρχίσει κανείς να ανεβαίνει στα Άνω ∆ολιανά, υπάρχει μια οθωµανική βρύση. Άλλη βρύση είναι αυτή της Παπαδιάς αλλά και του ∆ραγουνιού, ενώ νεότερες είναι οι βρύσες Λουτσίτσα και Κόκκινος.

Το καστανόδασος και η γιορτή του καστάνου

Τα Δολιανά βρίσκονται σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με καστανιές, με βελανιδιές, κερασιές, καρυδιές, πλατάνια και πεύκα, ενώ λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται το καστανόδασος και ο μικρός καταρράκτης στο εκκλησάκι του Αϊ- Γιάννη.

Το όμορφο και πυκνό καστανόδασος, είναι γεμάτο ρεματιές και άφθονα νερά και αποτελεί ιδεώδη αφετηρία για πεζοπορία, αλλά και για άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού και ιππασία. Από την περιοχή περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Γνωστή είναι και η γιορτή καστάνου που γίνεται στο χωριό αρχές Νοεμβρίου (τριήμερες εκδηλώσεις με κάστανα ψητά, βραστά, γλυκά και μαγειρευτά με την συνοδεία εκλεκτού τσίπουρου). Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολιανών και συνδυάζεται εδώ και χρόνια και με τη μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του χωριού- στα κάτω Δολιανά (7 ώρες με τα πόδια!).

Πώς θα πάτε:

Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, μετά την Κόρινθο συνεχίζετε αριστερά με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Ακολουθείτε την Ε.Ο Τριπόλεως-Σπάρτης για 2 χλμ. περίπου και στη συνέχεια την επαρχιακή οδό Τριπόλεως-Άστρους. Μετά το χωριό Ρίζες συνεχίζετε δεξιά προς Άνω Δολιανά-Καστρί-Αγ.Πέτρο.

Φωτογραφίες: http://www.arcadia.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]