Τα καλύτερα ελληνικά νησιά σύμφωνα με την Telegraph (μέρος α’)

mukonos

Η Μύκονος ξεχωρίζει όχι μόνο για τη βραδινή της ζωή, αλλά και για τα ξενοδοχεία της

ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Η βρετανική Telegraph «τριγυρνάει» στα ελληνικά νησιά και ξεχωρίζει τα καλύτερα, το καθένα στο είδος του.

Δήλος: καλύτερη ιστορία και πολιτισμός
Η γενέτειρα του Απόλλωνα, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δήλος φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαία της Ελληνιστικής Περιόδου της Κλασικής Ελλάδας. Ολόκληρο το νησί αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με ναούς, αγάλματα, μωσαϊκά και θέατρο. Δεν κατοικείται, αλλά μπορείτε να φτάσετε από τη Μύκονο, η οποία έχει κι αυτή την τιμητική της στη λίστα.

Μύκονος: καλύτερα ξενοδοχεία
Στη Μύκονο, εκτός από νυχτερινή διασκέδαση και κοσμοπολίτικη διάθεση, κυριαρχούν και τα στυλάτα μπουτίκ ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την Telegraph, το Cavo Tagoo κοντά στη Χώρα είναι από τα ομορφότερα, χτισμένο στην κορυφή ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου το 1985 και ανακαινισμένο το 2007. Το συγκρότημα αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό, θέτοντας τα στάνταρ για τα υπόλοιπα που ακολουθούν.

Όμορφες παραλίες, νόστιμα φαγητά και μπόλικη κρητική ρακή σας περιμένουν στην Κρήτη

Κρήτη: καλύτερο φαγητό
Η νότια τοποθεσία της και η πλούσια παραγωγή της της χαρίζει τα πάντα, από αβοκάντο μέχρι μπανάνες. Σύμφωνα με τον Marc Dubin της Telegraph, η Κρήτη έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση της ελληνικής κουζίνας, «ζωγραφίζοντας» με ντόπια προϊόντα, από κρέατα, μέχρι σπόρους και φυσικά ρακή. Στην Κρήτη ακμάζει, επίσης, ο αγροτουρισμός, όπου όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους δουλεύοντας σε φάρμες και δοκιμάζοντας αυθεντική τοπική μαγειρική.

Κεφαλονιά: καλύτερο κρασί
Υπάρχει υπέροχο κρασί στη Σαντορίνη και στην Κρήτη, αλλά η Telegraph δείχνει την προτίμησή της στην Κεφαλονιά, με τη Ρομπόλα να πρωταγωνιστεί και να είναι υπαίτια για το μεθύσι του πατέρα Αρσένιου στο κλασικό μυθιστόρημα του Louis de Bernières, «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», που γυρίστηκε κιόλας στην Κεφαλονιά. Το νησί είναι, επίσης, διάσημο και για τις παραλίες του, με τον Μύρτο να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας.

Αν δεν τα επισκεφτείτε Αύγουστο, θα νιώσετε την ηρεμία τους

Κουφονήσια: καλύτερα νησιά για ησυχία
Η Jane Foster της Telegraph επιλέγει τα Κουφονήσια, που χωρίζονται μεταξύ τους από 200 μέτρα θάλασσα. Το Κάτω Κουφονήσι είναι ακατοίκητο και το Πάνω, με τα λευκά, κυκλαδίτικα σπίτια του, τη μικρή κοινότητα των 366 κατοίκων που ζουν κυρίως από το ψάρεμα και τους χωματόδρομους με ελάχιστα αυτοκίνητα, μοιάζει ήσυχο και γαλήνιο. Πριν το 1980 δεν υπήρχε καν ηλεκτρισμός και εδώ και μόλις μια δεκαετία αποτελεί δημοφιλή προορισμό. Αν πάντως το επισκεφτείτε Αύγουστο, μάλλον δεν θα καταφέρετε να βρείτε την ησυχία που ψάχνετε.

Ύδρα: καλύτερο νησί για τους οικολόγους
Το 1957 κέρδισε αρκετή δόξα, όταν φιλοξένησε γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν, ενώ σήμερα διατηρεί ακόμη την αυθεντικότητά της. Όλες οι νέες κατασκευές απαγορεύονται (θεωρητικά) και είναι ένα νησί απαλλαγμένο από μηχανοκίνητα οχήματα, εκτός μερικών σκουπιδιάρικων. Τα γαϊδουράκια κάνουν υπομονετικά τις περισσότερες μετακινήσεις, δίνοντας έναν διαφορετικό και αγνό αέρα στο νησί.

Άνδρος: καλύτερο νησί για πεζοπορία
Στην Άνδρο θα βρείτε υπέροχα ορεινά και μη μονοπάτια, που θα σας οδηγήσουν σε πορτοκαλιές, βατράχια, κοιλάδες, ρέματα κ.ο.κ. Πεζοπορώντας, μπορείτε να περάσετε και από τη Μονή Παναχράντου, όπου κάποτε ζούσαν 300 καλόγεροι, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόλις 2.

Η όμορφη και ρομαντική Σύμη

Σύμη: καλύτερο ζευγαρονήσι
Η Σαντορίνη έχει το όνομα, ίσως και τη χάρη, αλλά η Σύμη κερδίζει την Telegraph, λόγω του λιμανιού της, που είναι από τα πιο γραφικά της χώρας. Σπίτια σε παστέλ χρώματα, μπαράκια, ταβέρνες και σικάτες μπουτίκ, σε συνδυασμό με δεκάδες μικρές παραλίες, όπου φτάνει κανείς με καραβάκι, αρκούν για να της χαρίσουν θέση στις ρομαντικές λίστες διακοπών. Κι επειδή ο έρωτας περνά από το στομάχι, διαθέτει και μια από τις καλύτερες κουζίνες των ελληνικών νησιών.

Σκύρος: καλύτερο εναλλακτικό νησί
Το πιο απομακρυσμένο και λιγότερο ανεπτυγμένο νησί των Σποράδων, η Σκύρος είναι ιδανική για ολιστικές διακοπές. Η Ατσίτσα, στα 18 χιλιόμετρα από τη Χώρα, ένας πολύ όμορφος και γραφικός οικισμός προσφέρει γιόγκα, ιστιοπλοΐα, life-coaching, μουσική, σχέδιο, ζωγραφική, τραγούδι και χορό, συν άλλες δραστηριότητες, για τα ανήσυχα και καλλιτεχνικά πνεύματα.

Άγρια και ελκυστική, η Κάρπαθος

Κάρπαθος: καλύτερο νησί για παραδοσιακή νησιώτικη ζωή
Στο μέσο της διαδρομής Ρόδου-Κρήτης, η Κάρπαθος μπαινοβγαίνει σε ταξιδιωτικά φυλλάδια, χωρίς ποτέ να κατακτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις διακοπές των Ελλήνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα της διατήρηση της γαλήνης της, των όμορφων παραλιών της (κάποιες εκ των οποίων είναι προσβάσιμες μόνο με καραβάκι), των γραφικών χωριών της και του νησιώτικου τοπίου της.