Τα 10 καλύτερα μουσεία στον κόσμο για το 2016

mouseio-akropolis

Ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου βρίσκεται και το Μουσείο της Ακρόπολης

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Τα μουσεία μιας πόλης ήταν ανέκαθεν ένας must προορισμός για τους τουρίστες. Δεν είναι, όμως, όλα τα μουσεία τα ίδια, αφού ορισμένα από αυτά δεν είναι παρά σκονισμένες συλλογές απολιθωμάτων, όπου πάει ο κόσμος μόνο για το κλιματισμό, ενώ αλλά θα σας αφήσουν έκπληκτους με τα εκθέματα τους. Το TripAdvisor πρόσφατα ανακοίνωσε τα λίστα του με τα 10 καλύτερα μουσεία του κόσμου, βάσει των κριτικών που άφησαν οι χρήστες του, για να ξέρετε ποια πρέπει να επισκεφτείτε στο επόμενο ταξίδι σας.

Η λίστα φαίνεται να μη δείχνει ιδιαίτερη αγάπη σε μουσεία της Ασίας και της Αφρικής, αλλά σίγουρα θα ικανοποιήσει αυτούς που ετοιμάζονται για ταξίδια σε Ευρώπη και Αμερική. Περιλαμβάνει 10 από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο, το καθένα με τα δικά του μοναδικά εκθέματα που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, οπότε είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιο. Ο ανταγωνισμός μάλιστα είναι τόσο ψηλός που στην λίστα δεν χώρεσε το Λούβρο στο Παρίσι (αν και δεν είναι πρώτη φορά).

10. Μουσείο Vasa – Στοκχόλμη, Σουηδία
Στην 10η θέση των καλύτερων μουσείων του κόσμου, σύμφωνα με τους χρήστες τους TripAdvisor, είναι το Μουσείο Vasa της Στοκχόλμης. Το ναυτικό μουσείο πήρε το όνομά του από το κεντρικό έκθεμα του, που είναι ένα σχεδόν άθικτο πλοίο του 17ου αιώνα. Η Vasa βυθίστηκε στο παρθενικό της ταξίδι το 1628, αλλά 333 χρόνια αργότερα, το πολεμικό πλοίο ανασύρθηκε από τη θάλασσα και αποτελεί σύμβολο του μουσείου.

9. Μουσείο της Ακρόπολης - Αθήνα, Ελλάδα
Από μια λίστα με τα καλύτερα μουσεία του κόσμου δεν θα μπορούσε να λείπει και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο αρχαιολογικών ευρημάτων, που μας αποκαλύπτουν πολλά για την Αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

8. Βρετανικό Μουσείο - Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το Βρετανικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1753 και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από τις απαρχές του μέχρι σήμερα. Το μουσείο διαθέτει 10 διαφορετικά τμήματα, καλύπτοντας τα πάντα από την «Αρχαία Αίγυπτο και το Σουδάν» μέχρι την «Μεγάλη Βρετανία, Ευρώπη και Προϊστορία». Έχει, επίσης, δωρεάν είσοδο.

7. Εθνικό Μουσείο Prado – Μαδρίτη, Ισπανία
Στην έβδομη θέση της λίστας του TripAdvisor βρίσκεται το Prado της Μαδρίτης. Εκεί θα βρείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα του Francisco Goya και του Ιερώνυμου Μπος.

6. Το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο 9/11 - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου τιμά τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001 και το 1993. Το μουσείο βρίσκεται στο χώρο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι και φιλοξενεί τρία κύρια εκθέματα, συμπεριλαμβανομένης και μιας ιστορικής έκθεσης η οποία αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν στο τρομοκρατικό χτύπημα του 2001 και τα επακόλουθά τους.

5. Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Το μεγαλύτερο μουσείο του Μεξικού, το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στη λίστα του TripAdvisor. Ανάμεσα στα σπάνια αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα του μουσείου, τα οποία χρονολογούνται από την προ-κολομβιανή εποχή του Μεξικού, βρίσκεται η Πέτρα του Ήλιου, ενώ υπάρχει και ένα εκτενές αφιέρωμα στον πολιτισμό των Μάγια.

4. Musée d'Orsay – Παρίσι, Γαλλία
Το Musee d'Orsay του Παρισιού φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή των ιμπρεσιονιστικών και μετα-ιμπρεσιονιστικών αριστουργημάτων στον κόσμο – εδώ θα βρείτε σχεδόν τα πάντα από τις αυτο-προσωπογραφίες του Βαν Γκογκ μέχρι τους κήπους στο Giverny του Μονέ. Το κτίριο του μουσείου είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, αφού πρόκειται για τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό Gare d'Orsay, ένα αρ νουβό αριστούργημα του Παρισιού.

3. Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Παλάτι - Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Πάνω από 3 εκατομμύρια έργα τέχνης εκτίθενται στο Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Παλάτι, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα μουσεία του κόσμου. Το μουσείο ιδρύθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1764 και είναι μια απαραίτητη στάση για τους τουρίστες της Αγίας Πετρούπολης, από όταν άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύ κοινό το 1852.

2. Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου – Σικάγο, ΗΠΑ
Στη δεύτερη θέση του TripAdvisor είναι το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, το οποίο είναι διάσημο για την εγκυκλοπαιδική συλλογή του, η οποία περιλαμβάνει το διάσημο έργο ζωγραφικής του Grant Wood “American Gothic”. Το μουσείο έκανε και μια εμφάνιση στην κλασική ταινία του John Hughes “Ferris Bueller's Day Off” το 1986 και παραμένει εξίσου δημοφιλές και το 2016.

1. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης των Ηνωμένων Πολιτειών και το καλύτερο μουσείο του κόσμου, σύμφωνα με τους χρήστες του TripAdvisor. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μανχάταν, και φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή τόσο από τους μεγάλους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, όσο και εκθέματα από την Ρώμη του πρώτου αιώνα.