10 λόγοι για να επισκεφτείτε την Μπρατισλάβα

travelstoriesfromyworld
ΤΡΙΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η travel blogger, Μαρία Κόφου, που βρίσκεται πίσω από το ταξιδιωτικό blog travelstoriesfromyworld.com επισκέφτηκε την Μπρατισλάβα και προσπαθεί να μας πείσει (χωρίς μεγάλη δυσκολία) να το κάνουμε κι εμείς με 10 λόγους.

Κείμενο και φωτογραφίες: https://travelstoriesfromyworld.com

Πρόσφατα βρέθηκα για πρώτη φορά σε μια χώρα για την οποία ομολογώ πως γνώριζα ελάχιστα πράγματα. Μιλάω για τη Σλοβακία και συγκεκριμένα για την πρωτεύουσά της, την Μπρατισλάβα, μια μικρή πόλη χτισμένη, όμως, σε τόσο κομβικό σημείο, κυριολεκτικά μια ανάσα από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, γεγονός που την καθιστά ιδανικό προορισμό για κοντινές εξορμήσεις και στις γύρω περιοχές.

Η πτήση μου με Ryanair ξεκίνησε από την Αθήνα στις 4:20 μ.μ το απόγευμα και όταν προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο, είδα πως ήταν μόλις 5:30 μ.μ., κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Σλοβάκοι έχουν τα ρολόγια τους μια ώρα πίσω. Από το αεροδρόμιο η πόλη είναι μόλις 25 λεπτά μακριά και αν επιλέξετε να πάρετε το λεωφορείο με το νούμερο 61 (όπως έκανα κι εγώ), θα βρεθείτε στον κεντρικό σταθμό των τρένων “Hlavná stanica” χωρίς να το καταλάβετε. Εγώ επέλεξα να νοικιάσω δωμάτιο κοντά στο σταθμό, οπότε δε χρειάστηκα άλλο μεταφορικό μέσο. Εσείς αν θέλετε να πάτε κέντρο, μπορείτε να πάρετε το tram 1 και να κατεβείτε στην τέταρτη στάση Postova Martinus.

Η Μπρατισλάβα είναι μια μικρή όμορφη πόλη που αν και διατηρεί ένα μεσαιωνικό μυστήριο, σου αποκαλύπτει τα μυστικά της πολύ εύκολα και ήδη μετά τις πρώτες 24 ώρες, ο επισκέπτης νιώθει πως δε χρειάζεται χάρτη για να κυκλοφορήσει στα πλακόστρωτα δρομάκια της. Εγώ λοιπόν βρέθηκα εκεί, την περπάτησα, τη γνώρισα και σας αποκαλύπτω τους 10 λόγους για τους οποίους πρέπει να τη βάλετε και εσείς φέτος στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα. Σημειώνετε;

1. Η διαδρομή της στέψης των Ούγγρων Βασιλιάδων
Η Μπρατισλάβα αποτελούσε την πόλη της στέψης για τους Ούγγρους βασιλιάδες και γι’αυτό σε πολλά πλακόστρωτα δρομάκια θα δείτε μια μικρή κορώνα στο έδαφος. Ακολουθήστε τη διαδρομή που σας δείχνουν οι κορώνες, ξεκινώντας από την πύλη του Αγίου Μιχαήλ που είναι και η είσοδος για την Παλιά Πόλη και κατευθυνθείτε μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου, τελικός προορισμός αυτού του ευχάριστου ταξιδιού καθώς εκεί ακριβώς γινόταν η  βασιλική στέψη.

Σηκώστε το κεφάλι όμως τώρα και χαθείτε στα στενάκια της Παλιάς Πόλης, κατευθυνθείτε στην κεντρική πλατεία Hlavné námestie, για να βγάλετε φωτογραφίες με τα χαρακτηριστικά αγάλματα-ενοίκους της και καθίστε για τσάι ή καφέ σε ένα από τα άπειρα μαγαζάκια του κέντρου. Λίγο πριν φτάσετε στις όχθες του Δούναβη κάντε μια στάση για φωτογραφίες στον μεγάλο πεζόδρομο της Kapucinska.

2. Η θέα από το κάστρο
Ναι, το ξέρω, δεν περιμένατε από εμένα να σας πω να επισκεφθείτε το κάστρο, το είχατε ήδη σημειώσει στα “to do”. Ήθελα να σας πω, όμως, ότι αφού κάνετε τη βόλτα σας στις αίθουσες που έζησε η Μαρία Θηρασία και επισκεφθείτε τις εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου Σλοβακίας, μη φύγετε τρέχοντας για το επόμενο αξιοθέατο! Γύρω από το κάστρο υπάρχει ένα μικρό δρομάκι όπου περπατώντας το θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την πόλη από όλες τις πλευρές της. Αν έχει καλό καιρό πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο και μουσική και κάθίστε σε ένα από τα διάσπαρτα παγκάκια για να απολαύσετε τη θέα και την ηρεμία!

3. Ο Δούναβης
Ο Δούναβης είναι από μόνος του ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφθεί κάνεις ένα μέρος.  Η Μπρατισλάβα είναι η ιδανική πόλη για να κάνει κανείς βόλτες στις όχθες του Δούναβη. Είναι η low cost version της Βιέννης, αλλά και η όχι-και-τόσο-ρομαντική version της Βουδαπέστης και γι’αυτό το λόγο μπορεί κανείς να πάει τόσο με παρέα όσο και μόνος του και να μην αισθανθεί άβολα. Μια βόλτα το βράδυ στη γέφυρα Novy Most που ενώνει την παλιά πόλη με την περιοχή Petržalka θα κάνει ακόμα και τους μη ρομαντικούς να αφήσουν «ένα κομμάτι τους» στο Δούναβη.

Όσο φτιάχνει ο καιρός αξίζει να  πάρετε το ποταμόπλοιο και να φτάσετε μέχρι τη Βιέννη μέσω… όχι θαλάσσης, αλλά ποταμού!

4. Τα άπειρα μουσεία & οι galleries

Η Μπρατισλάβα είναι από τις πόλεις που μπορούν να ικανοποιήσουν όλους τους τύπους ταξιδιώτη! Πέρα από τις βόλτες στο κέντρο, τα κάστρα και τα πάρκα από την απέναντι πλευρά της γέφυρας, έχει να αποκαλύψει στον επισκέπτη της και πολλά ιδιαίτερα μουσεία. Το Μουσείο της Πόλης, το Μουσείων των Όπλων στον Πύργο του Αγίου Μιχαήλ, το Μουσείο των Ρολογιών, το παλάτι το Palffy που φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης -να πάτε στο διάδρομο με τους καθρέφτες που δημιουργούν την ψευδαίσθηση βιβλιοθήκης- είναι μόνο μερικά από αυτά που πρόλαβα να επισκεφθώ!

5. Το πρωινό στο Enjoy café
Δύο πράγματα μου έκαναν μεγάλη εντύπωση στην Μπρατισλάβα. Το πρώτο είναι ότι είναι γεμάτη Έλληνες φοιτητές ιατρικής, ενώ το δεύτερο είναι πως η περιοχή είναι γεμάτη όμορφες και cozy καφετέριες! Ειλικρινά, δεν ήξερα πού να πρωτοκαθίσω!

Αυτή που έκλεψε την καρδιά μου όμως είναι το Enjoy cafe το οποίο βρίσκεται στο δρόμο της πύλης του Αγίου Μιχαήλ και σερβίρει απίστευτο πρωινό, γλυκές λιχουδιές και  καλό καφέ! Plus: το password του wifi το έχει -με πολύ έξυπνο τρόπο- γραμμένο στους τοίχους!

6. Η σοκολατερί Bon Bon

Αυτή τη σοκολατερί την ανακάλυψα χάρη σε παλιό μου συμμαθητή, ο οποίος σπούδασε στην Μπρατισλάβα. Αν δε θέλετε λοιπόν να πληρώσετε πανάκριβα τη ζεστή σοκολάτα, αποφύγετε το γνωστό μαγαζί στην κεντρική πλατεία (ναι, όλοι αυτό θα σας προτείνουν) και πηγαίνετε ένα δρόμο πιο πίσω για να δοκιμάσετε την πιο νόστιμη και φθηνή λιωμένη σοκολάτα της ζωής σας!

7. Το ποτό στις «δημόσιες τουαλέτες»
Και αυτό το μέρος το ανακάλυψα χάρη σε παλιό μου συμμαθητή ο οποίος βρέθηκε στην πόλη για να επισκεφθεί την αδερφή του που σπουδάζει ιατρική.

Αν θέλετε να πιείτε το ποτό σας σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος τότε πρέπει να επισκεφθείτε τα πρώην public bathrooms. Ό,τι πιο ωραίο έχω δει στα τελευταία μου ταξίδια! Δοκιμάστε τοπικές μπύρες και θα εκπλαγείτε τόσο από τις γεύσεις, αλλά και από τις απίστευτα φθηνές τιμές! 

8. Για σνίτσελ & γκούλας
Για φαγητό οι επιλογές είναι πάντα πολλές. Οι πηγές μου μου πρότειναν το Divny Janco για σνίτσελ, το οποίο βρήκα πολύ καλό και οικονομικό. Πιο κεντρικά υπάρχει και το Bratislavsky Mestiansky Pivovar σε κάθετο δρόμο της Obchodná, το οποίο έχει πολύ καλό γκούλας. Τέλος, ένα μικρό παραδοσιακό εστιατόριο που ανακάλυψα τυχαία βγαίνοντας από την σοκολατερί Bon Bon και λέγεται… Slovenska Restauracia. Το κρέας του είναι πραγματικά πολύ καλό!

9. Μια ανάσα από τη Βιέννη
Ε ναι! Αν βρεθείτε στην Μπρατισλάβα, δε γίνεται να μην πάτε έστω για μονοήμερη μέχρι τη Βιέννη! Είτε επιλέξετε το τρένο, είτε το λεωφορείο, η διαδρομή είναι λιγότερο από 1,5 ώρα και ειλικρινά αξίζει τον κόπο. Χωρίς να το καταλάβετε, θα αλλάζετε κράτος και σε ελάχιστη ώρα θα απολαμβάνετε τη ζεστή σας σοκολάτα στην κεντρική πλατεία της αυστριακής πρωτεύουσας, στη Stephansplatz!

10. Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια
Κακά τα ψέματα. Έχετε πολλές φορές σκεφτεί ότι θα θέλατε να επισκεφθείτε κάποιο μέρος, αλλά ψάχνοντας για εισιτήρια σας αποθάρρυναν τα κόστη και το «άφηνατε για άλλη φορά». Μου έχει τύχει κι εμένα, γι’αυτό όταν είδα τις τιμές της Ryanair για τη νέα πτήση από Αθήνα προς Μπρατισλάβα, είπα «να πεταχτώ» μέχρι την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, καθώς οι τιμές ήταν κάθε άλλο παρά απαγορευτικές (από 49 ευρώ πήγαινε-έλα) και όταν λέω «να πεταχτώ το εννοώ»! Μιλάμε για μόλις 2 ώρες από την Αθήνα!

Μην το σκέφτεστε λοιπόν! Κλείστε για ένα 3ήμερο και συνδυάστε το με μονοήμερη στη γειτονική Βιέννη!

Υ.Γ: Μπορεί να μην τα συμπεριέλαβα στους 10 λόγους για να επισκεφθεί κανείς την Μπρατισλάβα, αλλά δε γινόταν να μην αναφέρω καθόλου αυτά τα μέρη, οπότε ορίστε 3 extra ιδέες για το ταξίδι σας:

Must see: Το μνημείο Slavin, το πιο μεγάλο νεκροταφείο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου με την απίστευτη θέα στην πόλη, το UFO, πλατφόρμα παρατήρησης UFO & εστιατόριο και τέλος το κάστρο του Devin, μισή ώρα από την Μπρατισλάβα.