«Κυρίμαι»: πολυτέλεια, αυθεντικότητα και μανιάτικη φιλοξενία

kurimai-poluteleia-authentikotita-kai-maniatiki-filoksenia

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Οι αναπαλαιωμένοι και αναστηλωμένοι εντυπωσιακοί χώροι ενός παλιού καταστήματος στην όμορφη Μάνη, αποτελούν σήμερα το ιδιαίτερης αισθητικής ξενοδοχείο «Κυρίμαι» στον Γερολιμένα, εκεί που το Ιόνιο σμίγει με το Αιγαίο πέλαγος.

Τι σχέση μπορεί να έχει η Σύρος με την Μάνη, το βιομηχανικό Μουσείο Σύρου με τον Γερολιμένα και ο Γερολιμένας με τη Μασσαλία; Την απάντηση δίνει το ξενοδοχείο «Κυρίμαι» στον Γερολιμένα Μάνης, εκεί όπου 130 χρόνια πριν, υλοποιήθηκε η ιδέα του Μιχάλη Κατσιμαντή, εμπόρου από την Σύρο, και του Θεόδωρου Κυρίμη, εμπόρου και δημάρχου Μέσα Μάνης, για τη δημιουργία ενός χώρου που θα τοποθετούσε την περιοχή της Μάνης στον εμπορικό χάρτη της τότε ελεύθερης Ελλάδας.

Ο Θεόδωρος Κυρίμης εκμεταλλευόμενος την ανάπτυξη του εμπορίου σε ολόκληρη την χώρα και σε συνδυασμό με την ισχυρή κοινωνική του θέση, έφτασε στο σημείο να εξάγει τα προϊόντα της Μάνης σε ολόκληρη την Μεσόγειο και σήμερα το παλιό κατάστημα, η κατοικία, οι αποθηκευτικοί χώροι και ο επιβλητικός πύργος, αναπαλαιωμένα και αναστηλωμένα, λειτουργούν ως ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο από την οικογένεια Κυρίμη. Η δε επωνυμία του σε «Κυρίμαι», προέρχεται από τη βυζαντινή ρίζα του επιθέτου Κυρίμη, από το θρησκευτικό «Κύριος υμών».

Ο χώρος της κρασαποθήκης με την εντυπωσιακή καμάρα και το παλιό χρηματοκιβώτιο, στεγάζει το χώρο υποδοχής, ενώ δίπλα ακριβώς, η παλιά ξυλαποθήκη στεγάζει εκθέματα, κυρίως αρχεία και έντυπα αλλά και εκατοντάδες βιβλία που ανακαλύφθηκαν κατά τον καθαρισμό του κτηρίου: ένα πλούσιο υλικό που μας ταξιδεύει σε εποχές μεγάλης δόξας -κυρίως εμπορικής- της Ελλάδας του 19ου αιώνα.

… εκεί που το Ιόνιο σμίγει με το Αιγαίο πέλαγος

Το «Κυρίμαι» βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το νοτιότερο άκρο της χερσονησίδας του Ταινάρου, εκεί που το Ιόνιο σμίγει με το Αιγαίο πέλαγος και 90 χλμ. από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, σε μια τοποθεσία ιδανική για ασύγκριτη χαλάρωση, αλλά και για να βιώσετε την αυθεντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Ο επιβλητικός βράχος του Κάβο Γκρόσο, που αγκαλιάζει τον ορμίσκο μπροστά στο ξενοδοχείο, η άγρια ομορφιά της Μάνης και η πρασινογάλαζη θάλασσα, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Από τον Γερολιμένα μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε τα διάσημα σπήλαια του Διρού, την όμορφη Αρεόπολη, τη Βάθεια, ίσως το εντυπωσιακότερο χωριό της Μάνης, αλλά και το ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ένα ιστορικό κτήριο με φιλόξενους χώρους

Το ξενοδοχείο είναι ένα δαιδαλώδες κτίσμα από σκαλοπάτια, καμάρες, δωμάτια και εσωτερικές αυλές, που σε συνδυασμό με την προνομιακή του θέση, συνθέτουν μια μοναδικότητα.

Τα 22 δωμάτια και οι σουίτες του –με θέα στην αυλή, το χωριό ή τη θάλασσα- «παντρεύουν» την αίγλη του παρελθόντος και την ιστορικότητα του χώρου, με την πολυτέλεια και την αυθεντικότητα, ενώ η εσωτερική διακόσμηση χαρακτηρίζεται από μια παλέτα ζεστών, γήινων χρωμάτων και μοντέρνων πινελιών, που δημιουργούν αντίθεση με τη μανιάτικη πέτρα και το σκούρο ξύλο. Το αποτέλεσμα είναι χώροι ατμοσφαιρικοί, γεμάτοι ρομαντισμό, που προσφέρονται για στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.

Η αναπαλαίωση, ο σχεδιασμός και η διακόσμηση του ξενοδοχείου έγιναν με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του παρελθόντος των διατηρητέων κτηρίων που το αποτελούν. Το κτήριο προστατεύεται από την ελληνική πολιτεία, θεωρείται ιστορικό και υπόκειται σε αυστηρούς αρχιτεκτονικούς περιορισμούς. Επίσης είναι μέλος των ιστορικών ξενοδοχείων της Ευρώπης.

Γαστρονομία με την «πινελιά» του Γιάννη Μπαξεβάνη

Στο «Κυρίμαι» μπορείτε να απολαύσετε προσεγμένη ελληνική δημιουργική κουζίνα, που αναδεικνύει τον πλούτο της μανιάτικης γης, βασισμένη σε τοπικά προϊόντα με εναλλαγές ανά εποχή.

Το ξεχωριστό πρωινό του ξενοδοχείου περιλαμβάνει τοπικές γλυκές και αλμυρές γεύσεις που αλλάζουν τακτικά, από βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών, σπιτικές μαρμελάδες και ντόπιο μέλι.

Το απόγευμα μπορείτε να απολαύσετε ένα κοκτέιλ στο χώρο της πισίνας ή στον παλιό μόλο, με την ανοιξιάτικη αύρα να συντροφεύει τις σκέψεις σας, ενώ το βράδυ δειπνήστε στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο του «Κυρίμαι», όπου θα απολαύσετε τις μοναδικές γαστριμαργικές προτάσεις του πολυβραβευμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη ( www.clickatlife.gr/story/geusi/kurimai-i-maniatiki-kouzina-se-monternes-peripeteies?id=2147214 ).

Περισσότερες πληροφορίες στα http://kyrimai.gr/ και www.facebook.com/kyrimai .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]