Τα εθνικά πάρκα μπορούν να… σκοτώσουν τους επισκέπτες τους

taksidiotis-touristas-kourasi-talaiporia

Στο White Sands National Monument των Η.Π.Α. έχουν χάσει τη ζωή τους Γάλλοι τουρίστες από θερμοπληξία και εξάντληση

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Δυστυχώς, τα εθνικά πάρκα έχουν και τη σκοτεινή τους πλευρά, αφού κάθε χρόνο υπολογίζονται 160 θάνατοι επισκεπτών, μόνο στο δίκτυο των εθνικών πάρκων των Η.Π.Α.

Η πρώτη αιτία θανάτου στα εθνικά πάρκα των Η.Π.Α., με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει το NPS Public Risk Management Program από το 2007 έως το 2013 είναι οι πνιγμοί, τα δυστυχήματα με οχήματα και οι πτώσεις.

Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο σκοτώνονται 160 επισκέπτες ενώ επισκέπτονται το Δίκτυο εθνικών πάρκων, ενώ από άλλα στοιχεία φαίνεται ότι οι άντρες είναι 3 φορές πιο πιθανό να σκοτωθούν από τις γυναίκες.

Προτού τρομάξετε, όμως, σκεφτείτε ότι τα πάρκα αυτά δέχονται περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι η πιθανότητα να πάθει κάποιος ένα τόσο θλιβερό κακό κατά την επίσκεψή του είναι περίπου 1 στα 2 εκατομμύρια.

Φροντίστε να γνωρίζετε πάντα τους κανονισμούς του εθνικού πάρκου που επισκέπτεστε και να ακούτε το σώμα σας και τις δυνατότητές του

Από στοιχεία της διετίας 2003-2004, οι 5 εθνικότητες που σημείωσαν τους περισσότερους θανάτους στα εθνικά πάρκα των Η.Π.Α. ήταν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Ιάπωνες, οι Μεξικανοί και οι Καναδοί.

Για να είναι, όμως, πάντα ασφαλείς οι επισκέπτες, πρέπει να ακολουθούν κάποιους απλούς κανόνες. Πρέπει, για παράδειγμα, να σχεδιάζουν και να ετοιμάζουν την επίσκεψή τους, να επιλέγουν δραστηριότητες που ταιριάζουν στις δυνατότητες και την εμπειρία τους, να συλλέγουν πληροφορίες από πριν για τους κινδύνους και τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να ακολουθούν τους κανονισμούς του πάρκου.