8 λόγοι γιατί το επόμενο ταξίδι σας πρέπει να είναι στο Ρέικιαβικ

reikiabik-islandia
ΤΡΙΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Το μαγευτικό και μυστηριώδες νησί της Ισλανδίας αποτελεί πλέον ένα όχι και τόσο καλά κρυμμένο μυστικό για τους ταξιδιώτες, που συνεχίζουν να το ανακαλύπτουν κάθε χρόνο και περισσότερο, με επίκεντρο την πρωτεύουσά του, το Ρέικιαβικ.

Τα απόκοσμα τοπία της, οι γεωθερμικές της λίμνες, οι παγετώνες, τα ηφαιστειακά θαύματα είναι μερικά μόνο από τα φυσικά αξιοθέατα της Ισλανδίας. Στην trendy πρωτεύουσά της, όμως, σας περιμένουν ακόμη περισσότερα να δείτε και να κάνετε, ειδικά αν αναλογιστείτε ότι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η πόλη ανέβηκε από την 44η θέση στην 5η, ανάμεσα στις πόλεις που ψάχνουν περισσότερο οι ταξιδιώτες, με μόνο την Μπανγκόκ, τη Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη να την ξεπερνούν.

Πώς γίνεται μια πόλη με πληθυσμό 120 χιλιάδων ανθρώπων να μετατρέπεται σε έναν από τους πιο σαγηνευτικούς προορισμούς της Ευρώπης; Θα το διαπιστώσετε παρακάτω.

Μπάνιο στη Γαλάζια Λίμνη
Aπό τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ισλανδία σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, προς το Keflavik, η Γαλάζια Λίμνη είναι μια υπαίθρια… φυσική γεωθερμική πισίνα, με ζεστό νερό πλούσιο σε μέταλλα. Εκτός αυτού, όμως, βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, όπου πρωταγωνιστούν οι ηφαιστειακές πεδιάδες.

Η ισλανδική κουζίνα «μετράει»
Η κουζίνα της Ισλανδίας δεν είναι μόνο θαλασσινά. Τρανή απόδειξη η καντίνα Bæjarins για χοτ ντογκ δίπλα στο λιμάνι, η οποία λέγεται ότι προσφέρει το καλύτερο χοτ ντογκ του κόσμου, όπως και το Habibi, με συριακό φαλάφελ και shawarma, αλλά και το Ostabúðin, ένα εστιατόριο που κάποτε ήταν τυροπωλείο που σέρβιρε και ψάρια και σήμερα φημίζεται για την ψαρόσουπα και τα ψάρια του. Αν βρεθείτε ποτέ εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε hákarl, δηλαδή κρέας καρχαρία που το αφήνουν να ξεραθεί για 4 με 5 μήνες. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα σνακ που κανείς δεν δοκιμάζει δεύτερη φορά, γιατί έχει περίεργο άρωμα και γεύση.

Kaffibarrin fb page
Έχει πάρτι διάθεση
Για μια τόσο μικρή πόλη, η νυχτερινή ζωή είναι εξαιρετικά ζωηρή, είτε πρόκειται για το Kaffibarinn, το οποίο λέγεται ότι κάποτε ανήκε στον frontman των Blur, Damon Albarn, είτε για underground μουσική στο Paloma, είτε για live, κωμωδία ή djs στο Hurra.

…και καλό soundtrack
Το Ρέικιαβικ έχει γεννήσει μουσικά ταλέντα, με κάποια από αυτά να έχουν αφήσει ιστορία (βλέπε Bjork, Sigur Ros, το πιο πρόσφατο folk rock συγκρότημα Of Monsters and Men κ.ά.). Ενδεικτικό της μουσικής σκηνής του είναι και το ότι διοργανώνει event-αδερφάκι του Sonar της Βαρκελώνης κάθε χρόνο.

Τα πολλαπλά θαύματα της φύσης
Τον Μάιο, η εγγύτητα της Ισλανδίας στον Αρκτικό Κύκλο σημαίνει ότι οι νύχτες φωτίζονται από ένα θαμπό λευκό φως, μέχρι το μέσο του καλοκαιριού και ο ήλιος παραμένει στον ουρανό τις μεταμεσονύχτιες ώρες, παρατείνοντας το ηλιοβασίλεμα. Το χειμώνα, πάλι, συμβαίνει το αντίθετο, με το σκοτάδι να είναι ατελείωτο. Αυτό, όμως, έχει και τα καλά του, αφού το Ρέικιαβικ αποτελεί μοναδική ευκαιρία να δει κανείς το Βόρειο Σέλας. Αν αποφασίσετε να καλύψετε αποστάσεις, η διαδρομή Golden Circle είναι η πιο δημοφιλής και βολική στην Ισλανδία, προκειμένου να δει κανείς τα φυσικά της αξιοθέατα. Περνάει και από το Ρέικιαβικ, καλύπτει περίπου 300 χιλιόμετρα στα νότια οροπέδια και σας δίνει την ευκαιρία να δείτε του καταρράκτες Gullfoss, τον πίδακα του Geysir να πετάγεται από τα έγκατα της γης, τη «Μυστική λίμνη» (Gamla Laugin), μια πανάρχαια φυσική γεωθερμική πισίνα που γνωρίζουν περισσότερο οι ντόπιοι κ.ά.

Το βουνό Esja
Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όσους θέλουν να κάνουν μια κοντινή εκδρομή για πεζοπορία ή ποδήλατο και μόνιμη απόδειξη ότι το Ρέικιαβικ είναι τόσο κοντά στη φύση.

Η θέα από την εκκλησία Hallgrimskirkja
Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη εκκλησία κοντά στο κέντρο της πόλης, που είναι και η μεγαλύτερη της Ισλανδίας. Εκτός του ότι η κλιμακωτή κατασκευή της είναι ασυνήθιστη, η θέα από το καμπαναριό δεν περιγράφεται με λόγια.

Οι εξαιρετικές επιλογές για διαμονή
Για μια τόσο μικρή πόλη, το Ρέικιαβικ σίγουρα ξέρει πώς να φερθεί στους επισκέπτες του με επιλογές στη διαμονή που ταιριάζουν σε κάθε πορτοφόλι. Για πιο οικονομικά, δείτε το Bus Hostel, όπου έχετε την επιλογή να μείνετε σε κοιτώνες, αντί για δωμάτιο. Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό και έξω από το Ρέικιαβικ, τσεκάρετε το Fossatun Camping Pods, που είναι ξύλινα σπιτάκια μέσα στη φύση, 50 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ.