Δωρεάν απολαύσεις που θα σας εκπλήξουν σε ξένες χώρες

tsili-makrozoia

Οι πράσινες πιπεριές τσίλι μοιράζονται δωρεάν μαζί με κόλιαντρο στα μπακάλικα του Πακιστάν και της Ινδίας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Από μεταλλικό νερό μέχρι… νεροτσουλήθρες, κάποια πράγματα που δεν φανταζόσασταν ποτέ είναι δωρεάν σε κάποιες χώρες, εκπλήσσοντας ακόμη και τους πιο πολυταξιδεμένους.

Το τι παρέχεται δωρεάν σε ένα μέρος, προφανώς διαφέρει από χώρα σε χώρα. Χάρη στην κοινότητα του quora.com, όμως, οι ταξιδιώτες απαντώντας στην ερώτηση «ποια πράγματα έχετε δωρεάν στη χώρα σας, ενώ πρέπει να τα αγοράσετε σε κάποιο ταξίδι σας» έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες επί του θέματος.

Βόρεια Ινδία και Πακιστάν
Σχεδόν κάθε μπακάλικο σε αυτά τα μέρη, προσφέρει δωρεάν φρέσκο κόλιαντρο και πράσινες πιπεριές τσίλι, κοινά ντόπια υλικά για κάρυ και τσάτνεϊ (γλυκόξινη αρωματική σάλτσα). Στο Πακιστάν, ειδικά, όποτε πάει κάποιος στο μπακάλικο, ο μπακάλης θα του δώσει ένα μάτσο δωρεάν κόλιαντρο και τσίλι. Αν δεν το κάνει, τότε μπορεί να το ζητήσει ο πελάτης.

Ινδία
Το ότι κάτι είναι δωρεάν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πράγμα. Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι απολαμβάνουν πολλές δωρεάν… συμβουλές. Την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες υπάρχουν άνθρωποι για οργάνωση γάμου, σύμβουλοι παντός είδους κ.ο.κ., στην Ινδία αυτό που κάνουν όλοι είναι να συμβουλεύονται τον γείτονα, φίλο ή συγγενή τους, ανάλογα με το αντικείμενο. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αντικαθίστανται από κοσμογυρισμένα ξαδέρφια και οι trendy φίλοι λειτουργούν ως σύμβουλοι… μόδας. Εκτός, όμως, από γνωστούς και φίλους, στην Ινδία μπορεί να πάρει κάποιος δωρεάν συμβουλές σε πάγκους τσαγιού που θα βρει σε διάφορες εκδηλώσεις ή σημεία. Φαίνεται πως ο συμβουλευτικός ρόλος αρέσει στους Ινδούς.

Δωρεάν κέτσαπ με το μπέργκερ σας στις Η.Π.Α.

Η.Π.Α.
Το fast food μπορεί να έχει ρίζες στις Η.Π.Α., αλλά τα δωρεάν καρυκεύματα που πάνε μαζί με το φαγητό δεν τα βρίσκει κανείς παντού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, τα βρίσκει σίγουρα, αφού με κάθε γεύμα στη σακούλα θα βρει και κάμποσα δωρεάν δείγματα με κέτσαπ, τα οποία σε άλλες χώρες χρεώνουν κανονικά, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σιγκαπούρη
Σε αυτό το μικρό κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, δίνουν ένα διαφορετικό καρύκευμα απλόχερα και χωρίς κόστος: τη σάλτσα τσίλι. Μπορεί να την προμηθευτεί κάποιος δωρεάν σε κάθε fast food και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι εκεί τρώνε τα πάντα με τη συνοδεία της.

Leanyer Recreation Park fb page

Δωρεάν βουτιές για όσους ζεσταίνονται στο Darwin της Αυστραλίας

Αυστραλία
Προκειμένου να τονίσει την όμορφη ύπαιθρο, η χώρα προσφέρει πολλές δωρεάν δραστηριότητες. Σε πολλά δημόσια πάρκα, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει δωρεάν ψηστιέρες για μπάρμπεκιου, όπου μπορεί κάποιος να πάει με το κρέας του ή ό,τι άλλο θέλει να ψήσει και να το κάνει. Στα 20 λεπτά, οι ψηστιέρες κλείνουν αυτόματα και πρέπει κάποιος να πατήσει ξανά το κουμπί για να συνεχίσουν. Το μόνο που πρέπει να κάνουν όσοι τις χρησιμοποιούν, είναι να τις διατηρήσουν καθαρές, κάτι που τηρούν οι περισσότεροι. Στα βόρεια, οι κάτοικοι απολαμβάνουν, επίσης, διαλείμματα δροσιάς, αφού παρέχονται δωρεάν νεροτσουλήθρες. Το Leanyer Recreation Park στο Darwin είναι μόνο ένα παράδειγμα, με 3 τεράστιες νεροτσουλήθρες, πισίνα και πολλά άλλα, όλα δωρεάν.

Σλοβακία
Το νερό βρύσης μπορεί να είναι δωρεάν σε κάποιες χώρες, αλλά το πραγματικό μεταλλικό νερό συνήθως έρχεται με κόστος. Όχι, όμως, και στη Σλοβακία, όπου υπάρχουν πηγές παντού. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της πηγές, που είναι ανοιχτές στο κοινό και δωρεάν. Η κάθε μια έχει ιδιαίτερη γεύση, με κάποιες να είναι πιο πλούσιες σε μαγγάνιο ή σίδηρο και οι περισσότεροι απλώς ξαναγεμίζουν τα μπουκάλια τους από αυτές.

Η φύση της Νορβηγίας είναι για όλους

Νορβηγία
Σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα, κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι νόμοι κρατούν τη φύση –και την απόλαυση αυτής- δωρεάν για όλους. Αυτό σημαίνει ότι βάσει νομοθεσίας μπορούν όλοι να κινούνται ελεύθερα σε δρόμους, ποτάμια και λίμνες, να μαζέψουν μούρα, μανιτάρια και άγρια λουλούδια, να κατασκηνώσουν κ.ο.κ., αρκεί να βρίσκονται 150 μέτρα μακριά από το πλησιέστερο κτίριο. Χωρίζουν τη γη σε “innmark” και “utmark”, όπου στο πρώτο εντάσσονται κήποι, χωράφια, πάρκα και δρόμοι και στο δεύτερο όλα τα υπόλοιπα, από βουνά και βάλτοι, μέχρι θάλασσες, ποτάμια και λίμνες. Οι νόμοι εφαρμόζονται για όλους και παντού στο utmark, ακόμη κι αν η γη είναι ιδιωτική.