Τα πιο… ανατριχιαστικά εγκαταλελειμμένα αξιοθέατα του κόσμου

six-flags

Μόλις 5 χρόνια λειτούργησε το θεματικό πάρκο Six Flags πριν κλείσει λόγω του τυφώνα Κατρίνα

ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Είτε πρόκειται για ξενοδοχεία και θεματικά πάρκα, είτε για ολόκληρα χωριά, τα εγκαταλελειμμένα τουριστικά αξιοθέατα έχουν κάτι το ιδιαίτερο ανατριχιαστικό. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο μυστηριώδη και αλλόκοτα εγκαταλελειμμένα αξιοθέατα, σε περίπτωση που το ταξίδι σας θέλετε να πάρει έναν πιο… σκοτεινό χαρακτήρα.

Six Flags New Orleans, Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
Ο τυφώνας Κατρίνα του 2005 προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, οδηγώντας σε κλείσιμο και το θεματικό πάρκο Six Flags μετά από μόλις πέντε χρόνια λειτουργίας. Λόγω του τυφώνα πολλά τμήματα του πάρκου πλημμύρισαν, βάζοντας τέλος στα φιλόδοξα σχέδια της Nickelodeon. Τελικά ο δήμος της Νέας Ορλεάνης αγόρασε τον χώρο, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει, με πολλά από τα εγκαταλελειμμένα αξιοθέατα να παραμένουν.

commons.wikimedia.org

Μια από τις μεγαλύτερες φυλακές στων ΗΠΑ, που σήμερα αποτελεί αξιοθέατο

Eastern State Penitentiary, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φυλακές στων ΗΠΑ και φιλοξένησε μερικούς από τους πιο διαβόητους και επικινδύνους εγκληματίας της χώρας, από το 1829 μέχρι το 1971. Οι συνθήκες διαβίωσης στη συγκεκριμένη φυλακή ήταν δύσκολες και οι απόπειρες απόδρασης συχνό φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια των έργων συντήρησης που έγιναν τη δεκαετία του 1930, βρέθηκαν 30 ημιτελή τούνελ. Στις μέρες μας μπορείτε να επισκεφτείτε τη φυλακή, αλλά μεγάλα τμήματα της δεν είναι προσβάσιμα για λόγους ασφαλείας. Όχι επειδή μπορεί να υπάρχουν φαντάσματα, αλλά γιατί τα πολλοί χώροι είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης από την εγκατάλειψη.

www.flickr.com

Το πάρκο Spreepark στο Βερολίνο εγκαταλείφθηκε και έκλεισε, αν και για ένα διάστημα μπορούσε κανείς να το επισκεφτεί

Spreepark, Βερολίνο, Γερμανία
Το θεματικό πάρκο Kulturpark Plänterwald άνοιξε τις πόρτες του το 1969 και γρήγορα έγινε ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός στην γερμανική πρωτεύουσα. Το 2002 όμως, οι ιδιοκτήτες του πάρκου –το οποίο είχε μετονομαστεί σε Spreepark– αποφάσισαν να μεταφέρουν 6 από τις μεγαλύτερες ατραξιόν στη Λίμα του Περού, όπου προσπαθούσαν να στήσουν ένα νέο θεματικό πάρκο. Τελικά, το πάρκο στο Βερολίνο εγκαταλείφθηκε και έκλεισε, αν και για ένα διάστημα μπορούσε κανείς να το επισκεφτεί. Οι ξεναγήσεις, όμως, σταμάτησαν το 2014, όταν και ο δήμος του Βερολίνου αγόρασε τον χώρο. Αυτό, όμως, δεν έχει εμποδίσει φωτογράφους από το να καταγράψουν την εγκατάλειψη και κατάρρευση αυτού του πάρκου.

www.wikipedia.org

Το Κράκο είναι από τη δεκαετία του '80 μια πόλη-φάντασμα

Κράκο, Ιταλία
Η ορεινή πόλη Κράκο στα νότια της Ιταλίας κατοικήθηκε από Έλληνες τον 8ο αιώνα και πήρε το σύγχρονο όνομα της το 1060. Γνώρισε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη χάρη στα γραφικά δρομάκια της και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τον 13ο αιώνα μάλιστα απέκτησε το δικό της πανεπιστήμιο. Οι κακές γεωργικές συνθήκες ώθησαν πολλούς κατοίκους να την εγκαταλείψουν στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην συνέχεια μια μεγάλη κατολίσθηση το 1963 ανάγκασε τους περισσότερους να μετακομίσουν, με τους τελευταίους κατοίκους να την εγκαταλείπουν το 1980 μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Πλέον η πόλη φάντασμα λειτουργεί ως αξιοθέατο (έχει εμφανιστεί στα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον) και έχει μπει στη λίστα του World Monuments Fund.

Heritage USA, Φορτ Μιλς, ΗΠΑ
Εκ πρώτης όψεως, ένα θεματικό πάρκο με θρησκευτικό χαρακτήρα μπορεί να μην φαίνεται να είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση, όταν ο ανταγωνισμός είναι τα πάρκα της Disney και της Universal, αλλά το Heritage USA κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Νότια Καρολίνα τη δεκαετία του 1980 (το άλλο ήταν οι... μαγείες του Μάικλ Τζόρνταν). Το πάρκο, όμως, των Τζιμ και Τάμμυ Φέι Μπέικερ τα είχε όλα: θαλάσσιο πάρκο, φθηνά ξενοδοχεία ακόμα και ένα στούντιο τηλεόρασης. Η «ανίερη» τριάδα εξωσυζυγικών σχέσεων, προβλήματα με την εφορία και ο τυφώνας Hugo (1989) έβαλαν οριστικό φρένο στις βλέψεις του ζευγαριού. Πολλά τμήματα του πάρκου έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα project, αλλά ο πύργους του Heritage USA παραμένει στη θέση του.

Εγκαταλελειμμένος... Γκιούλιβερ

Gulliver’s Kingdom, Καμικουσίκι, Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία θα βρείτε πολλά εγκαταλελειμμένα πάρκα, αλλά ίσως το πιο ανατριχιαστικό είναι το Gulliver’s Kingdom, το οποίο είναι βασισμένο στο κλασικό μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σουίφτ. Ενώ το πάρκο θεωρητικά πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, δεν κατάφερε να προσελκύσει επισκέπτες και έκλεισε. Έτσι, πολλά από τα αξιοθέατα του πάρκου –όπως το 45 μέτρων άγαλμα του Γκιούλιβερ δεμένο στο έδαφος– παραμένουν στον χώρο και συνθέτουν ένα περίεργο και απόκοσμο τοπίο. Ένας από τους λόγους της εμπορικής αποτυχίας του πάρκου άλλωστε (πέραν της θεματικής του Γκιούλιβερ) είναι η τοποθεσία, αφού βρίσκεται δίπλα στο δάσος Aokigahara το οποίο είναι γνωστό στους ντόπιους και ως το «δάσος της αυτοκτονίας».