Χρήσιμες πληροφορίες για τις χώρες του κόσμου μας

udrogeios-sfaira
ΤΡΙΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Τώρα που δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, ας εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας... διαβάζοντας στοιχεία από το Infoplease.com για τις χώψρες του πλανήτη.

Υπάρχουν 196 χώρες στον κόσμο σήμερα. Εκτός κι αν δεν μετρήσετε την Ταιβάν, η οποία δεν θεωρείται επίσημο κράτος από πολλούς, παρ’ όλο που λειτουργεί ανεξάρτητα, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τη θεωρεί επαρχία της Κίνας.

Η πρωτεύουσα της Ταιβάν, Τάιπεϊ.

Στα Ηνωμένα Έθνη ανήκουν 193 χώρες. Οι εξαιρέσεις είναι η Ταιβάν και το Βατικανό. Το Κόσοβο δεν είναι ακόμη μέλος, ενώ τα νεότερα μέλη είναι η Ελβετία (2002), το Μαυροβούνιο (2006) και το Νότιο Σουδάν.

Η νεότερη χώρα του κόσμου είναι το Νότιο Σουδάν, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Σουδάν στις 9 Ιουλίου το 2011. Πριν από αυτή, η νεότερη χώρα ήταν το Κόσοβο που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2008.

Το Μαυροβούνιο έγινε χώρα τον Ιούνιο του 2006.

Το Μαυροβούνιο έγινε χώρα τον Ιούνιο του 2006, ενώ από το 1990 έχουν δημιουργηθεί 29 νέα έθνη, πολλά εκ των οποίων προέκυψαν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Υπάρχουν ακόμη 61 αποικίες στον κόσμο, τις οποίες διατηρούν 8 χώρες: η Αυστραλία (6), η Δανία (2), η Ολλανδία (2), η Γαλλία (16), η Νέα Ζηλανδία (3), η Νορβηγία (3), το Ηνωμένο Βασίλειο (15) και οι Η.Π.Α. (14).

Άποψη από τη Δυτική Σαγχάρα. 

Υπάρχουν ακόμη 6 περιοχές στον κόσμο για τις οποίες υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών: η Λωρίδα της Γάζας, τα νησιά Παρασέλ ανατολικά του Βιετνάμ, τα νησιά Spartly, η Δυτική Σαχάρα και η Ανταρκτική (περίπου 12 έθνη διεκδικούν μέρη της). Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές άλλες εδαφικές διαμάχες στον κόσμο, πολλές εκ των οποίων έχουν οδηγήσει σε πολεμικές συρράξεις.