Δέκα ξεχωριστές εκκλησίες του κόσμου

deka-ksexoristes-ekklisies-tou-kosmou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Εκτός από τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα, μερικές εκκλησίες αξίζουν την προσοχή μας και ως κατασκευές που ξεχωρίζουν. Δείτε δέκα από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες στον κόσμο.

Το Πάσχα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και οι εκκλησίες αποτελούν τα μέρη όπου πιστοί από όλο τον κόσμο, εκφράζουν τις πνευματικές τους ανησυχίες και την πίστη τους προς το Θεό. Μερικά από αυτά τα οικοδομήματα όμως, αποτελούν παράλληλα θαυμαστές κατασκευές που αξίζουν για έναν παραπάνω λόγο την προσοχή μας.

Δείτε δέκα από τις πιο ξεχωριστές εκκλησίες στον κόσμο, από μια φουτουριστική εκκλησία στο Τόκιο, μέχρι την εκκλησία Ruzica στο Βελιγράδι, με τους πολυελαίους από σφαίρες!

Καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου: η πολύχρωμη εκκλησία της Κόκκινης Πλατείας

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, έχει μια σειρά από πολύχρωμους θόλους, κωνικούς σε ένα σημείο, που εύστοχα ονομάστηκαν «θόλοι κρεμμύδια» και που αποτελούν μέρος του ορίζοντα του Κρεμλίνου της Μόσχας.

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού, ανατέθηκε από τον Ιβάν τον Τρομερό, για να τιμηθεί το γεγονός της κατάληψης του Χανάτου του Καζάν. Το 1588 ο τσάρος Φεντόρ Ιβάνοβιτς, πρόσθεσε ένα παρεκκλήσι στην ανατολική πλευρά.

Καθεδρικός ναός της Μπραζίλια: ο μοντέρνος ναός του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer

Η Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer. Αυτή η υπερβολοειδής κατασκευή, μοιάζει -με τη γυάλινη οροφή της ανοιχτή- να φτάνει στον ουρανό. Στις 31 Μαΐου 1970, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καθεδρικού ναού και μόνο η 70 μέτρων διαμέτρου κυκλική επιφάνεια ήταν ορατή. Η ιδέα του Niemeyer για τον καθεδρικό ναό της Μπραζίλια, βασίζεται στην υπερβολοειδή επανάσταση, με ασύμμετρα τμήματα.

Μητρόπολη Las Lajas: μια γοτθική εκκλησία σαν «παραμύθι»

Ο καθεδρικός ναός Las Lajas, βρίσκεται στη νότια Κολομβία και χτίστηκε το 1916 μέσα στο φαράγγι του ποταμού Guaitara. Σύμφωνα με το μύθο, εκεί ήταν ο τόπος όπου μια Ινδή με το όνομα María Mueses de Quiñones μετέφερε την κωφάλαλη κόρη της Rosa. Κουρασμένη από την ανάβαση, η María κάθισε πάνω σε ένα βράχο, όταν η Rosa μίλησε (για πρώτη φορά) για ένα όραμα σε μια σπηλιά.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Αργότερα, ένας μυστηριώδης πίνακας ζωγραφικής με την Παναγία να μεταφέρει ένα μωρό, βρέθηκε στον τοίχο του σπηλαίου. Έρευνες που έγιναν, δεν έδειξαν απόδειξη βαφής ή χρωστικές ουσίες στο βράχο, αλλά διαπίστωσαν ότι τα χρώματα ήταν εμποτισμένα στο βράχο σε αρκετό βάθος. Είτε πρόκειται για αλήθεια είτε όχι, ο θρύλος ώθησε στην κατασκευή αυτού του εκπληκτικού ναού.

Temppeliaukio Kirkko: η βραχώδης Εκκλησία

Η Temppeliaukio Kirkko (βραχώδης εκκλησία) είναι ένα συναρπαστικό έργο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Ολοκληρώθηκε το 1952, είναι χτισμένη εξ ολοκλήρου υπόγεια και η οροφή της είναι κατασκευασμένη από σύρμα χαλκού. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες αδελφούς Timo και Tuomo Suomalainen και ολοκληρώθηκε το 1969 σε μια βραχώδη περιοχή που προεξείχε περίπου 12 μέτρα πάνω από το επίπεδο του δρόμου. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Ελσίνκι και συχνά γεμάτη κόσμο.

Φωτογραφία:http://en.wikipedia.org

Harajuku: γιαπωνέζικη φουτουριστική εκκλησία

Αυτή η φουτουριστική προτεσταντική εκκλησία, βρίσκεται στο Τόκιο και εγκαινιάστηκε το 2005. Η οροφή της είναι κατασκευασμένη ειδικά ώστε να γίνεται αντήχηση του φυσικού ήχου για 2 δευτερόλεπτα, ώστε να παρέχεται μια μοναδική ακουστική εμπειρία στους προσκυνητές και τους τουρίστες.

Φωτογραφία:http://www.harajuku-church.com

Παρεκκλήσι του Αγίου Gildas: χτισμένο στη βάση ενός βράχου

Το παρεκκλήσι του Αγίου Gildas βρίσκεται στην όχθη του Canal du Blavet, στη Βρετάνη της Γαλλίας. Χτισμένο στη βάση του ενός γυμνού βράχου, ήταν κάποτε ιερός τόπος για τους Δρυίδες. Ο Ιρλανδός μοναχός St. Gildas φαίνεται πως ταξίδεψε πολύ στις κέλτικες περιοχές της Κορνουάλης, της Ουαλίας, της Ιρλανδίας και της Σκωτίας. Έφτασε στη Βρετάνη περίπου το 540 μ.Χ. και λέγεται ότι κήρυξε το χριστιανισμό στους ανθρώπους από έναν πρόχειρο άμβωνα, που τώρα βρίσκεται μέσα στο παρεκκλήσι.

Φωτογραφία: http://www.bretongites.com

Εκκλησία Borgund: η καλύτερα διατηρημένη ξύλινη εκκλησία

Η ξύλινη εκκλησία Borgund στη Lærdal είναι η καλύτερα διατηρημένη από τις 28 ξύλινες εκκλησίες στη Νορβηγία. Χτίστηκε μάλλον στο τέλος του 12ου αιώνα και δεν έχει δεχθεί κάποια σημαντική ανακατασκευή από την περίοδο που χτίστηκε. Η εκκλησία έχει επίσης χαρακτηρίσει ως θαύμα του πολιτισμού των Viking στο παιχνίδι Age of Empires II: The Age of Kings.

Hallgrímskirkja: η εκπληκτική εκκλησία της Ισλανδίας

Η Hallgrímskirkja (η εκκλησία του Hallgrimur), είναι μια Λουθηρανική, ενοριακή εκκλησία που βρίσκεται στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Έχει ύψος 74,5 μέτρα και είναι η τέταρτη υψηλότερη αρχιτεκτονική κατασκευή στην Ισλανδία. Η εκκλησία πήρε το όνομα του Ισλανδού ποιητή και κληρικού Hallgrimur Pétursson (1614-1674). Ο αρχιτέκτονας Guðjón Samuelsson, ξεκίνησε την κατασκευή της το 1937 και χρειάστηκαν 38 χρόνια για να την ολοκληρώσει.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ: γνωστή για την οροφή του με τους δεκατρείς χρυσούς θόλους

Η εκκλησία του Αγ. Ιωσήφ Μνήστορα, είναι μια Ουκρανική, Ελληνική Καθολική Εκκλησία στο Σικάγο. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1958 και είναι περισσότερο γνωστή για την υπερ μοντέρνα οροφή της με τους δεκατρείς χρυσούς θόλους που συμβολίζουν τους δώδεκα αποστόλους και τον Ιησού Χριστό, ως ο μεγαλύτερος θόλος στο κέντρο. Το εσωτερικό του ναού είναι πλήρως διακοσμημένο με βυζαντινές εικόνες. Δυστυχώς ο αγιογράφος απελάθηκε πίσω στην πατρίδα του πριν προλάβει να γράψει τα ονόματα όλων των αγίων, όπως ορίζεται από την εικονογραφική παράδοση.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Εκκλησία Ruzica: εκεί όπου οι πολυέλαιοι είναι κατασκευασμένοι από περιβλήματα σφαιρών

Χτισμένη πάνω από το φρούριο Kalemegdan στο Βελιγράδι της Σερβίας, η μικρή εκκλησία Ruzica είναι διακοσμημένη με ...τέχνη από τα χαρακώματα! Οι πολυέλαιοί της, είναι κατασκευασμένοι εξ’ ολοκλήρου από περιβλήματα σφαιρών, ξίφη και μέρη από κανόνια.

Φωτογραφία: White Writer, Wikipedia

Ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία, χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως πυριτιδαποθήκη για πάνω από 100 χρόνια και έπρεπε να ανακατασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό το 1920, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολεμώντας στο πλευρό της Αγγλίας και των ΗΠΑ, οι Σέρβοι στρατιώτες, βρήκαν το χρόνο να φτιάξουν αυτούς τους καταπληκτικούς πολυελαίους.