Έξι παράξενες κοινωνικές συνήθειες από διάφορα μέρη του κόσμου

anthropoi-xaroumenoi-fules-kosmos-xores
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Όσοι έχετε ταξιδέψει αρκετά, θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές συμπεριφορές, έθιμα και κοινωνικές νόρμες που θεωρούμε ως δεδομένα, δεν ισχύουν σε άλλα μέρη του πλανήτη. Αν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε όσο περισσότερο μπορείτε σε αυτό τον κόσμο και μάλιστα σε μακρινά μέρη, τα παρακάτω ίσως σας φανούν χρήσιμα.

Πρόσκληση σε πάρτι
Στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική, όταν γίνεται ένα πάρτι λαμβάνει πρόσκληση μέχρι και ο οδηγός του τοπικού λεωφορείου. Στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική κάτι τέτοιο θα ήταν λίγο παράξενο.

Πόσων χρονών είστε;
Στη Νότια Κορέα, ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάει κάποιος (ακόμη και μια γυναίκα) είναι την ηλικία, έτσι ώστε να ξέρει πώς να του μιλήσει στη συνέχεια.

Το τι αφήνουμε ή δεν αφήνουμε στο πιάτο μας έχει βαθύτερο νόημα σε κάποιες χώρες

Μισοτελειωμένο πιάτο
Σε κάποια μέρη, όταν τρώει κάποιος όλο του το φαγητό, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο, ενώ αν αφήσει λίγο σημαίνει όχι ότι φούσκωσε, αλλά ότι δεν του άρεσε.

Μωρό στο καρότσι, μόνο, περιμένει
Μπορεί το θέαμα αυτό να ταράζει τους τουρίστες, αλλά στη Δανία πολλοί συνηθίζουν να αφήνουν το μωρό με το καρότσι έξω από μια καφετέρια, σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να πιουν τον καφέ τους. Προφανώς κανείς δεν κλέβει μωρά στη Δανία.

Στην Ιαπωνία το πουρμπουάρ... δεν υπάρχει

Φιλοδώρημα
Στη Γαλλία λοιπόν, το λεγόμενο πουρμπουάρ, συνήθως συμπεριλαμβάνεται στον τελικό λογαριασμό, στην Ισπανία κανείς δεν θα σας κακοχαρακτηρίσει, αν αφήσετε μικρό ή καθόλου και στις Η.Π.Α. ποτέ ένας Αμερικανός δεν θα φύγει από το εστιατόριο χωρίς να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσό του φιλοδωρήματος που θα αφήσει στο σερβιτόρο του. Στην Ιαπωνία, πάλι, το φιλοδώρημα θεωρείται αδιανόητο και αν το επιχειρήσετε, όλο και κάποιος σερβιτόρος θα σας επιστρέψει τα χρήματα θεωρώντας, πως τα έχετε ξεχάσει…

Άντρες περπατούν χέρι-χέρι χωρίς να είναι ομοφυλόφιλοι
Στις αραβικές κουλτούρες μπορεί να δει κάποιος συχνά άντρες να κρατούν χέρια, χωρίς αυτό να συνδέεται με τη σεξουαλικότητά τους, όπως συμβαίνει στις δυτικές κοινωνίες.