5 χειμερινές αποδράσεις με θέα θάλασσα

makrinitsa-pilio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Τι κι αν η θερμοκρασία πέφτει, ο καιρός είναι συννεφιασμένος και ο χειμώνας μπαίνει δυναμικά; Η θάλασσα δίνει πάντα μια ηρεμία στο τοπίο και δεν σκοπεύουμε να την απαρνηθούμε, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούμε να βουτήξουμε στα νερά της. Γι’ αυτό και βάζουμε μπρος για μέρη όπου μπορούμε να την απολαύσουμε αγναντεύοντας, ακόμη κι αν είναι σκοτεινή και άγρια.

Πήλιο
Μια απόδραση για τους αναποφάσιστους, γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αποχωριστούν το βουνό όταν πιάνουν τα κρύα, αλλά δεν θα έλεγαν «όχι» και σε λίγη θάλασσα είναι το Πήλιο. Σίγουρα μια τέτοια εποχή η Τσαγκαράδα, η Μακρινίτσα, η Πορταριά, οι Μηλιές και τα υπόλοιπα ορεινά χωριά του Πηλίου κλέβουν την παράσταση, αλλά μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τη θάλασσα κατεβαίνοντας για βόλτα στον Άγιο Ιωάννη ή πηγαίνοντας προς τα παραθαλάσσια χωριά του Παγασητικού, όπως τη Μηλίνα και το Τρίκερι με το νησιώτικο άρωμα.

Ναύπακτoς
Ό,τι πρέπει για weekend, απέχοντας περίπου 220 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Ναύπακτος καταφέρνει να συνδυάσει και βουνό (για όσους προτιμούν τις ορεινές αποδράσεις το χειμώνα), αλλά και θάλασσα, για τους πιο ρομαντικούς, αυτούς που αναζητούν τη θέα της ακόμη κι όταν η εποχή της «κλέβει» τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη Ναύπακτο μπορείτε να κάνετε βόλτες στο ενετικό κάστρο στο λόφο πάνω από την πόλη, να περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια της και να σεργιανίστε στο λιμάνι. Κι αν θελήσετε να αλλάξετε παραστάσεις, η πανέμορφη ορεινή Ναυπακτία με τα 43 χωριά της, σας περιμένει…

Πύλoς
Σίγουρα το καλοκαίρι με τον λαμπερό ήλιο αναδεικνύονται καλύτερα οι ομορφιές της, και το χειμώνα, όμως, παραμένει γοητευτική και ιδιαίτερη. Η Πύλος, στα 275 χιλιόμετρα από την Αθήνα και στα 50 από την Καλαμάτα, αμφιθεατρικά κτισμένη πάνω από τον κόλπο της Πύλου (Ναβαρίνο), θυμίζει κάτι από νησί του Αργοσαρωνικού, με τα άσπρα της σπίτια με τα κεραμίδια. Στην κεντρική πλατεία με τα πλατάνια των Τριών Ναυάρχων θα χαλαρώσετε για καφέ ή μεζέδες, πριν πάρετε τους δρόμους για να ανακαλύψετε τα διάσπαρτα μνημεία της από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Περάστε μια βόλτα από το καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο, που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, όπως και από το Αντωνοπούλειο Μουσείο (το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου), αλλά και το Ανάκτορο του Νέστορα στα βόρεια της Πύλου. Στην κορυφή του λόφου της χερσονήσου του Κορυφασίου θα βρείτε και το Παλαιόκαστρο με «θέα εξαίσιας γαλήνης και φωτεινής απεραντοσύνης» σύμφωνα με τον λογοτέχνη Κώστα Ουράνη.

Πάργα
Μπορεί να απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την Αθήνα (περίπου 430), η όμορφη αυτή πόλη, όμως, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας έχει μια ποιοτική ομορφιά που δεν χάνεται στο κρύο. Στην Πάργa θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε νησί των Επτανήσων, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, το πράσινο, τις ανθισμένες γειτονιές, την επτανησιακή αρχιτεκτονική και την όμορφη θάλασσα, ενώ από το ενετικό της κάστρο του 14ου αιώνα θα απολαύσετε εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο. Για ακόμη περισσότερο μαγευτικό τοπίο, περάστε μια βόλτα από το εκκλησάκι στου Αι Σώστη κάτω από το βράχο, πάνω από την ομώνυμη παραλία. Περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια σας περιμένει και το Κάστρο του Αλή Πασά, σε ένα ύψωμα ανάμεσα από τα χωριά Ανθούσα και Αγιά.

Μoνεμβασιά
Ιδανικός προορισμός για ρομαντικούς, που θέλουν να κλειστούν σε μια καστροπολιτεία, να αγναντεύουν τη θάλασσα, να περπατούν χέρι-χέρι στα σοκάκια και να μην τους ενοχλεί κανείς. Στη Μονεμβασιά, φροντίστε να ανηφορίσετε προς την ολάνθιστη και ακατοίκητη Άνω Πόλη, όπου θα δείτε τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες, όλα σε ένα μαγικό σκηνικό που θα προκαλέσει πολλά «κλικ» στη φωτογραφική σας μηχανή. Αν συνεχίσετε να ανεβαίνετε, θα φτάσετε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης, με υπέροχη θέα την απέραντη θάλασσα.