Το νέο Μέγαρο Μουσικής στο Αμβούργο ολοκληρώθηκε και είναι άκρως εντυπωσιακό

elbphilharmonie-hamburg
ΤΡΙΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πέρασαν 10 χρόνια από την εκκίνηση της κατασκευής του, η οποία προοριζόταν να ολοκληρωθεί το 2010. Μπορεί να έπεσε κάμποσα χρόνια έξω, αλλά πλέον το Μέγαρο Μουσική του Αμβούργου είναι έτοιμο και πιο εντυπωσιακό από ποτέ!

Στη γειτονιά HafenCity στο Αμβούργο, το Μέγαρο Μουσικής, Elbphilharmonie, είναι πλέον έτοιμο, παρ’ όλο που έχει κλείσει μια ολόκληρη δεκαετία από την ημέρα που ξεκίνησε να κατασκευάζεται.

Η νέα κατασκευή έγινε πάνω σε μια παλιά αποθήκη της πόλης (Kaispeicher A) και σχεδιάστηκε από την ελβετική αρχιτεκτονική εταιρία, Herzog & de Meuron. Αποτελεί σήμερα το ψηλότερο κατοικήσιμο κτίριο της πόλης, με τελικό ύψος 110 μέτρα και ο κόσμος αναφέρεται σε αυτό ως “Elphi”.

Elbphilharmonie Hamburg fb page

To 2007 που ξεκίνησε η κατασκευή, υπολογιζόταν να τελειώσει 3 χρόνια αργότερα, το 2010, με εκτιμώμενο κόστος 241 εκατομμύρια. Τον Νοέμβριο του 2008, έπειτα από τροποποιήσεις στο αρχικό συμβόλαιο, το κόστος έφτασε περίπου στα 450 εκατομμύρια, ενώ τον Αύγουστο που έγινε επανεκτίμηση, το κόστος ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, τελικά στις 31 Οκτωβρίου 2016 με κόστος 789 εκατομμυρίων ευρώ και η ημερομηνία λειτουργίας του έχει οριστεί η 11η Ιανουαρίου 2017.

Το κτίριο του Μεγάρου εκτείνεται στα 4000 τ.μ. και το μεγαλύτερο κομμάτι του ανατολικού μέρους του ενοικιάζεται από το Westin Hamburg hotel, ενώ τα πάνω πατώματα δυτικά του Μεγάρου θα φιλοξενούν 45 διαμερίσματα.

Elbphilharmonie Hamburg fb page

Το κτίριο είναι από μόνο του εντυπωσιακό, στρέφοντας καθημερινά τα κεφάλια των πολιτών προς το μέρος του, ενώ ιδιαίτερη είναι και η πρόσοψή του που αλλάζει χρώματα, ανάλογα με τον καιρό και την ώρα της ημέρας.