Μουσεία και τουρισμός: γνωρίζουμε τη σχέση τους

mouseio-touristas

«Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη», ένα ενδιαφέρον συνέδριο για την τουριστική αγορά και τον πολιτισμό

ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το British Council και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα οργανώνουν ένα πολύ ενδιαφέρον ολοήμερο συνέδριο με τίτλο «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη».

Mε ποιο τρόπο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως τουριστικοί προορισμοί και να συμμετάσχουν στη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη; Αυτό, μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί στην έκτη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, από επαγγελματίες από τον μουσειακό και από τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, καλλιτέχνες, επαγγελματίες του τουρισμού και φοιτητές, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη».

Επιφανείς ομιλητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία θα συζητήσουν πώς μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να διαμορφώσουν ισχυρότερες συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τουριστικές ενώσεις/σωματεία και άλλες ομάδες ενδιαφερομένων, προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους. Ακόμη, θα πραγματευτούν τους τρόπους με τους οποίους η επένδυση στον πολιτισμό και στα μουσεία πιο συγκεκριμένα μπορεί να έχει έναν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία των χωρών για τις οποίες ο τουρισμός αποτελεί βασική βιομηχανία. Καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός εξελίσσεται σε μία βιομηχανία εμπειριών, δημιουργείται η ευκαιρία για τα μουσεία να διεισδύσουν περαιτέρω στην τουριστική αγορά και να αυξήσουν τους επισκέπτες και τα έσοδά τους, ενδυναμώνοντας παράλληλα τον ξεχωριστό τους ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προεγγραφή στο συνέδριο μέσω Eventbrite.

Το συνέδριο θα μαγνητοσκοπηθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και θα είναι διαθέσιμο στο blod.gr. Tην ημέρα του συνεδρίου οι ομιλίες θα μεταδίδονται με απευθείας σύνδεση στο εστιατόριο του Μουσείου και διαδικτυακά μέσω ΔΙΑΥΛΟΥ.

Ύστερα από τις κυρίως ομιλίες, θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια αποκλειστικά για επαγγελματίες του πολιτισμού και του τουρισμού. Οι διεθνείς ομιλητές θα διοργανώσουν τα εργαστήρια σε συνεργασία με τους ειδικούς σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού στην Ελλάδα, Ivor Ambrose, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΝΑΤ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Προσβάσιμο Τουρισμό), Σοφία Αντωνιάδου, Συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Discover Greek Culture και Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, Chief Operating Officer & Υπεύθυνη Έργων, PostScriptum Ltd.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα και δεν θα υπάρχει μετάφραση. Προεγγραφή στα εργαστήρια στο Eventbrite.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γραφείου Συνεδρίων & Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB)

Πρόγραμμα Συνεδρίου

9:30 Προσέλευση

10:00-10:30 Χαιρετισμοί

10:30-11:10 Francesco Manacorda, Artistic Director, Tate Liverpool

«Από το Κοινό στις Κοινότητες: Κινητοποιώντας τους Επισκέπτες των Μουσείων»

11:10-11:50 Rosemarie Reyes, Partner, Roseworks Marketing

«Η Δημιουργία μιας Πολιτιστικής Εμπειρίας: Βελτιστοποίηση των Συνεργασιών για την Αύξηση του Τουρισμού»

11:50-12:30 Jim Broughton, Head of International Engagement, The Natural History Museum

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και η Διεθνής Διάστασή του»

12:30-13:10 John A. Giurini, Assistant Director for Public Affairs, The J. Paul Getty Museum

«Μαθήματα Πολιτιστικού Τουρισμού»

13:10-14:00 Διάλειμμα

14:00-15:00 Συνάντηση Δικτύωσης

15:00-17:00 Εργαστήρια
#1: Creating Networks Among Arts and Tourism Institutions
#2: Audience: Understanding the Uninterested
#3: Targeting Niche Tourist Groups – Elderly, Disabled, Visually Impaired

Στις 9 Δεκεμβρίου το συνέδριο θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 09:00-16:30, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το British Council, την Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Info
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, 09:30 – 17:00
Είσοδος ελεύθερη