Διασκεδάζοντας στα πιο περίεργα θεματικά πάρκα

diaskedazontas-sta-pio-perierga-thematika-parka

ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Καθώς όλο και περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται σχετικά με το σχεδιαζόμενο θεματικό πάρκο Napoleonland της Γαλλίας, το περιοδικό TIME ρίχνει μια ματιά σε άλλα, διαφορετικά και παράξενα θεματικά πάρκα του κόσμου.

Έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε που ο Ναπολέοντας «ρήμαξε» την Ευρώπη στο όνομα του γαλλικού εθνικισμού. Ήρθε λοιπόν η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα πολιτικά και να διασκεδάσουμε στο… παρελθόν, σε ένα ιδιαίτερο θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας. Τουλάχιστον η Γαλλία αυτό έχει στόχο να κάνει.

Μέχρι το 2014 θα έχει ξεκινήσει του Napoleonland, ενός νέου θεματικού πάρκου που θα είναι σχεδιασμένο για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γάλλο ηγέτη –που για άλλους είναι ένας ήρωας και για άλλους ένας από τους πιο απεχθείς δικτάτορες της ιστορίας.

Οι επισκέπτες του πάρκου θα μπορούν να «ζήσουν» την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ, θα δουν αφιερώματα στη μεγάλη ήττα του Ναπολέοντα από το Ρωσο-Αυστριακό στρατό στη μάχη του Αούστερλιτς, μια πίστα γεμάτη με τα παγωμένα σώματα των στρατιωτών και των αλόγων και μια αναπαράσταση του Louis XVI στη γκιλοτίνα -όλα αυτά στο μέρος όπου σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες νίκες του Ναπολέοντα, η μάχη του Montereau. Ακόμη και η μάχη του Βατερλώ, η οποία σηματοδότησε το τέλος του αξιώματος του Ναπολέοντα ως Αυτοκράτορα, θα αναπαρίσταται στο νέο πάρκο. «Θα προσφέρεται διασκέδαση για όλη την οικογένεια», δήλωσε στην Telegraph ο Yves Jégo, το πνευματικό παιδί του θεματικού πάρκου.

Πέρα από τη Napoleonland όμως, υπάρχουν αρκετά ακόμη θεματικά πάρκα διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Δείτε τα…

Πάρκο Grutas, Λιθουανία

Το πάρκο Grutas βρίσκεται 120 περίπου χλμ. έξω από το Βίλνιους και δεν έχει τρενάκι ή ρόδα λούνα παρκ, αλλά πολλά γλυπτά από τη σοβιετική εποχή. Από αυτά που γλίτωσαν την καταστροφή όταν η Λιθουανία κέρδισε την ανεξαρτησία της.

Φωτογραφία: www.grutoparkas.lt

Ο ιδρυτής του πάρκου, Viliumas Malinauskas, χρησιμοποίησε την οικογενειακή περιουσία για να δημιουργήσει ένα χώρο γι’ αυτά τα μνημεία, για να θυμίζουν το παρελθόν της καταπίεσης. Αλλά ο Malinauskas δε σταμάτησε εκεί. Το πάρκο Grutas, το οποίο άνοιξε το 2001, φιλοξενεί επίσης μια παιδική χαρά της Σοβιετικής εποχής, ένα εστιατόριο που σερβίρει πιάτα από τη σοβιετική εποχή και παραδόξως έναν ζωολογικό κήπο, με μη-σοβιετικής εποχής στρουθοκαμήλους.

Φωτογραφία: www.dickensworld.co.uk

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.grutoparkas.lt .

Holy Land Experience, Φλόριντα, ΗΠΑ

Η Holy Land Experience στο Ορλάντο της Φλόριντα, βρίσκεται στη «σκιά» μερικών από τα πιο διάσημα θεματικά πάρκα του κόσμου και επίσης θα απογοητεύσει όσους ζητούν τρενάκια που τρέχουν με «τρελές» ταχύτητες. Η Holy Land είναι περισσότερο ένα υπαίθριο μουσείο, παρά ένα πάρκο ψυχαγωγίας, το οποίο διαθέτει εκθέσεις όπως η υπαίθρια αγορά της Ιερουσαλήμ, η οποία αναπαριστά το πώς ήταν η ιερή πόλη πριν από 2.000 χρόνια.

Φωτογραφία: www.holylandexperience.com

Εκεί, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε μια φοβερή αναπαράσταση της σταύρωσης του Ιησού Χριστού. Το πάρκο αγοράστηκε από το Trinity Broadcast Network πριν από λίγα χρόνια, το οποίο έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το μικρό πάρκο, ελπίζοντας ότι θα χρησιμεύσει ως μέρος για τηλεοπτικές εκπομπές ή συναυλίες. Κάτι σαν μια μικρή και θρησκευτική… εκδοχή των Universal Studios.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.holylandexperience.com .

BonBon Land, Δανία

Περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης, βρίσκεται η BonBon Land, ένα περίεργο, εκκεντρικό και διαφορετικό θεματικό πάρκο με παράξενα αξιοθέατα. Αν και τώρα ανήκει στην ισπανική εταιρεία ψυχαγωγίας Parques Reunidos, η BonBon Land είναι το πνευματικό τέκνο του Δανού ζαχαροπλάστη Michael Spangsberg, ο οποίος άνοιξε το πάρκο το 1992 για να προωθήσει την επιχείρησή του Bonbon. Επίσης, στη Bonbon Land υπάρχει μια περίεργη ποικιλία από αγάλματα ζώων κινουμένων σχεδίων και αστείες τοιχογραφίες με θέμα τις βιολογικές λειτουργίες των ζώων.

Φωτογραφία: www.bonbonland.dk

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.bonbonland.dk .

Hacienda Napoles, Κολομβία

Οι επισκέπτες εισέρχονται στο Hacienda Napoles, ένα μουσείο και εξωτικό πάρκο ζώων που βρίσκεται στην Κολομβία, περνώντας μέσα από μια αψίδα διακοσμημένη με ένα παλιό αεροπλάνο. Αυτό όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε παλιό αεροπλάνο, αλλά εκείνο που μετέφερε το φορτίο του πρώτου διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών, του Πάμπλο Εσκομπάρ, στις ΗΠΑ. Το πάρκο βρίσκεται στο ράντσο του πρώην μεγαλεμπόρου ναρκωτικών.

Φωτογραφία: http://www.facebook.com/HaciendaNapoles

Πριν το θάνατο του Εσκομπάρ από αστυνομικούς, το 1993, το Hacienda Napoles ήταν το σπίτι του και είχε μια έκταση γεμάτη από γλυπτά δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος, ιστορικά αυτοκίνητα και περισσότερους από δώδεκα ιπποπόταμους. Αν και η ιδιοκτησία του εγκαταλείφθηκε μετά το θάνατό του, μια ομάδα επιχειρηματιών μετέτρεψαν το χώρο σε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό αξιοθέατο για όσους ανυπομονούν να δουν τα απομεινάρια του σπιτιού του αφεντικού των καρτέλ. Σήμερα, το πάρκο διαθέτει ξεναγήσεις, ιππασία, μια πισίνα και ένα ζωολογικό κήπο και προσελκύει πάνω από 50.000 επισκέπτες το χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.haciendanapoles.com .

La República de los Niños, Αργεντινή

Το La República de los Niños στην Αργεντινή, η «Δημοκρατία των Παιδιών», είναι ένα θεματικό πάρκο σε… παιδικές διαστάσεις, που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Εύα Περόν και είχε τη διεύθυνση της συζύγου του προέδρου Χουάν Ντομίνγκο Περόν. Δημιουργήθηκε για να διδάξει στη νεολαία της Αργεντινής τις αρετές της δημοκρατίας και οι μικροί επισκέπτες του πάρκου μπορούν να εκλέξουν το δικό τους κογκρέσο και να «παζαρέψουν» με τις τράπεζες για δάνεια –εικονικά πάντα.

Φωτογραφία: http://commons.wikimedia.org

Με ψηλούς πύργους και φωτεινά χρώματα, το πάρκο μοιάζει κάπως με την πραγματική Disneyland. Πράγματι, οι διαχειριστές του πάρκου ισχυρίζονται ότι έχουν εμπνεύσει τη δημιουργία του Walt, αν και δεν υπάρχει απόδειξη γι’ αυτόν τον ισχυρισμό, ακόμη και αν Disneyland άνοιξε μόλις τρία χρόνια μετά.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.fundacionvalorar.org.ar/republica2008/default.asp .

Dickens World, Αγγλία

Έχουμε ακούσει πολλά, τελευταία, για τον Κάρολο Ντίκενς, ιδιαίτερα λόγω της επετείου των 200 χρόνων από τη γέννησή του και των πολλών εκδηλώσεων που έγιναν προς τιμή του. Πέρα από αυτές όμως, το πάρκο Dickens World, που βρίσκεται στην κομητεία του Κεντ της Αγγλίας, ήταν μια ιδέα που κόστισε 124 εκατ. δολάρια για να αποτελέσει μια αυθεντική, εκ νέου δημιουργία, του Λονδίνου των μυθιστορημάτων του Κάρολου Ντίκενς, με… πορτοφολάδες, λιθόστρωτα δρομάκια, λάμπες αερίου και χαρακτήρες από τα βιβλία του Ντίκενς. Όμως, από τα εγκαίνιά του το 2007, το πάρκο βρίσκεται τώρα σε παρακμή και «ζει» από τα ενοίκια των εστιατορίων αλυσίδας.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.dickensworld.co.uk .

Love Land, Νότια Κορέα

Βρίσκεται στο νησί της Νότιας Κορέας Jeju -γνωστό εδώ και δεκαετίες ως το παραδοσιακό νησί του μήνα του μέλιτος για τους νεόνυμφους- και έχει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς κήπους του κόσμου. Στο πάρκο θα δείτε γλυπτά και απεικονίσεις του έρωτα, που δημιουργήθηκαν από φοιτητές των καλών τεχνών του πανεπιστημίου Hongik της Νότιας Κορέας. Επίσης περιλαμβάνει κέντρο σεξουαλικής αγωγής και ένα κατάστημα δώρων.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στην Κίνα, κάποιος ιδιώτης ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την ιδέα, που σχεδίασε και κατασκεύασε μια Love Land και για τους πολίτες της χώρας του και έγινε διευθυντής του πάρκου. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές έκλεισαν το πάρκο το Μάιο του 2009, πριν ακόμη ανοίξει, λογοκρίνοντάς το.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.jejuloveland.com/eng.html .