Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις σε πέντε μέρη της Ελλάδας

numfaio-florina-xistougenna

Το Νυμφαίο φορά τα γιορτινά του

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Δεν χρειάζεται να πάτε στην Πράγα ή να δείτε στολισμένο τον Πύργο του Άιφελ για να καταλάβετε Χριστούγεννα. Αρκεί να είστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να αναζητήσετε ένα όμορφο, χριστουγεννιάτικο τοπίο στα πολλά από αυτά που διαθέτει η χώρα μας. Ας ταξιδέψουμε μαζί σε πέντε από αυτά.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Νυμφαίο Φλώρινας
Έχετε πολλούς λόγους για να ανηφορίσετε προς το Νυμφαίο για τις χειμερινές, χριστουγεννιάτικες διακοπές σας. Ο πιο σημαντικός είναι ότι ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νομού Φλώρινας βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, που σημαίνει ότι δύσκολα δεν θα σας εντυπωσιάσει. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια του, τα πέτρινα σπίτια του, το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού, η μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία, το δάσος οξιάς, όλα αυτά μαζί συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για χειμώνα και Χριστούγεννα, ειδικά όταν το τοπίο είναι χιονισμένο. Τα τελευταία χρόνια το Νυμφαίο έχει γίνει πόλος έλξης τουρισμού, γι’ αυτό κι εκεί θα βρείτε αρκετούς ξενώνες, ταβέρνες και καφέ.

Ονειρούπολη Δράμας fb page

Χριστούγεννα σαν όνειρο στην Ονειρούπολη

Δράμα
Οι πιο ρομαντικοί, αυτοί που διψάτε για έξτρα χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια, εργαστήρια Άγιου Βασίλη, ξωτικά, και ό,τι άλλο έχει να κάνει με Χριστούγεννα, βάλτε πρώτη για τη Δράμα και συγκεκριμένα για την Ονειρούπολη, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ονειρούπολη έχει αρχίσει τις εκδηλώσεις από τις αρχές του μήνα, ενώ τις ημέρες αυτές σας περιμένουν παραδοσιακοί χοροί, θρακιώτικα κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραπέζια και πολλά άλλα, δρώμενα και εκπλήξεις που κρατούν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και τους κάνουν να ονειρεύονται λίγο πιο εύκολα. Σε έναν κήπο με πλατάνια ποταμάκια και λίμνες, στολισμένο με χιλιάδες λαμπιόνια και γεμάτο παιχνίδια και ζαχαρωτά, στην Ονειρούπολη της Δράμας θα νιώσετε σαν να έχετε μπει μέσα σε ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο. Και το καλύτερο, έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε σε διάφορες δραστηριότητες, από το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής μέχρι το Σπιτάκι του Άη Βασίλη με τα παιδιά σας εντελώς δωρεάν.

Στη Βασιλίτσα σας περιμένει φύση και δράση

Βασιλίτσα Γρεβενών
Πυκνά δάση, παραδοσιακά χωριά, κορυφές σκεπασμένες με χιόνι, μπόλικες φυσικές ομορφιές κι ένα χιονοδρομικό κέντρο για τους πιο δραστήριους, σας περιμένουν στη Βασιλίτσα, στα δυτικά του νομού Γρεβενών, περίπου 420 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 230 από τη Θεσσαλονίκη. Η Βασιλίτσα απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών και αποτελεί βουνό της Ηπείρου και της Μακεδονίας στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, με την κορυφή της να φτάνει τα 2.249 μέτρα υψόμετρο. Εκεί μπορείτε να εξερευνήσετε τους ορεινούς οικισμούς της Σαμαρίνας και τα γύρω χωριά (Περιβόλι, Δεσκάτη, Λάβδα, Πολυνέρι, Πανόραμα κ.ά.), όπου τα παραδοσιακά σπίτια, η φύση και οι πέτρινες βρύσες συνθέτουν ένα γραφικό, χειμωνιάτικο τοπίο ή να περάσετε τα Χριστούγεννα με δράση στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, σε ένα τοπίο άγριο, με έλατα πεύκα και οξιές. Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά και στο σαλέ του μπορείτε να βρείτε κατάλυμα και φαγητό ή να προτιμήσετε τους σύγχρονους ξενώνες των γύρω χωριών. Όπως και να ‘χει, στη Βασιλίτσα θα συνδυάσετε Χριστούγεννα με όμορφο χειμωνιάτικο τοπίο και δράση.

commons.wikimedia.org

Ταξίδι στο χρόνο σε ένα χωριό που διατηρεί άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα

Συρράκο, Τζουμέρκα
Στην Ήπειρο, πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, το Συρράκο αποτελεί έναν ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό, καθώς διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του, με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες. Ένα ταξίδι εκεί θα μοιάζει με ταξίδι πίσω στο χρόνο και λόγω αρχιτεκτονικής, αλλά και λόγω του ότι μέσα στο χωριό δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Στην πλατεία με τα δύο τεράστια πλατάνια, βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Νικολάου, ενώ πολύ κοντά θα βρείτε και τη θαυμάσια σκεπαστή πέτρινη βρύση της «Γκούρας». Οι κοντινότερες πόλεις στο Συρράκο, είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα, που απέχουν 40 λεπτά με μία ώρα ορεινής διαδρομής από το χωριό κι όπου θα μπορέσετε να ζήσετε τα Χριστούγεννα σε πιο αστικούς ρυθμούς. Στα Ιωάννινα, μάλιστα, σας περιμένει και η Αστερούπολη, ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο χωριό, ό,τι πρέπει για εσάς και τα παιδιά σας.

Η θέα από τη Μακρυνίτσα

Πήλιο
Στο Πήλιο ταιριάζει τόσο το καλοκαίρι, όσο και ο χειμώνας και τα Χριστούγεννα εκεί, μπορεί να αποτελέσουν τα πιο ιδιαίτερα της ζωής σας. Το Βουνό των Κενταύρων, άλλωστε, με τη φύση του, τα όμορφα χωριά του, τους περίτεχνους, παραδοσιακούς ξενώνες του και την εναλλαγή εικόνων από βουνό σε θάλασσα, μοιάζει σαν να τα έχει όλα. Είτε θέλετε πιο κοσμοπολίτικα Χριστούγεννα, είτε πιο παραδοσιακά, είτε διασκέδαση, είτε ηρεμία, όλα θα τα βρείτε εκεί, στη Μακρυνίτσα, τη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα, τις Μηλιές, τον Άγιο Λαυρέντιο, την Πορταριά, τη Βυζίτσα… Μένει μόνο να επιλέξετε ποιο χωριό ταιριάζει στη διάθεσή σας.