Πέντε ιδέες για το τριήμερο των Θεοφανείων

loutraki

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα γίνεται στην προβλήτα του λιμανιού του Λουτρακίου

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Μπορεί τα Χριστούγεννα φέτος να μη μας χάρισαν πολλές ημέρες ξεκούρασης, τα Θεοφάνεια, όμως, μας επιφυλάσσουν ένα όμορφο τριήμερο, πριν μπούμε για τα καλά στις υποχρεώσεις που μας φέρνει το 2017. Δείτε πού θα μπορούσατε να το περάσετε είτε συνδυάζοντας παράδοση και απόδραση, είτε απλώς ξεκούραση.

Λουτράκι
Ξεκινώντας από τις πιο κοντινές επιλογές, το Λουτράκι είναι μια εύκολη λύση απόδρασης, που απέχει μόλις 84 χιλιόμετρα από την Αθήνα -δηλαδή ακριβώς 1 ώρα- κάτι που το καθιστά κοντινή και οικονομική εκδρομή που σας εξοικονομεί αρκετό χρόνο. Κι αν αυτή η επιλογή δεν σας φαίνεται ελκυστική, σκεφτείτε ότι στο Λουτράκι θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τις φυσικές πηγές χιλιάδων χρόνων, στους πρόποδες των Γερανείων, που αναβλύζουν από μεγάλο βάθος, να κάνετε μια βόλτα στο περίφημο Ηραίον, το ναό προς τιμήν της θεάς Ήρας, να θαυμάσετε το φυσικό κάλλος της λίμνης Βουλιαγμένης, να περπατήσετε στα Γεράνεια Όρη και να κάνετε τις βόλτες σας στον πεζόδρομο της πόλης με τα café-bar και τα εστιατόρια. Για να μπείτε και στο πνεύμα της γιορτής, μπορείτε να παρακολουθήσετε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα που γίνεται στην προβλήτα του λιμανιού του Λουτρακίου, την ημέρα των Θεοφανείων.

Τα ορεινά και καταπράσινα -ή κατάλευκα- Καλάβρυτα

Καλάβρυτα
Στη «σκιά» του όρου Χελμός, σε υψόμετρο 735 μέτρα, η ιστορική αυτή πόλη της Αχαΐας θα σας κάνει να ξεχαστείτε από κάθε τι αστικό και να απολαύσετε φύση και επαρχιώτικο άρωμα, σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη του νομού. Τα Καλάβρυτα θα σας βγάλουν περίπου 190 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, για να σας προσφέρουν βόλτες στην κεντρική τους αγορά, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράστε τοπικά προϊόντα, από μέλι και βότανα, μέχρι χυλοπίτες και γαλακτοκομικά. Εκεί, μπορείτε να γευτείτε τοπικά εδέσματα στα ταβερνάκια κι αν σας φτάνει ο χρόνος, κάντε μια βόλτα στο Χελμό, στο χιονοδρομικό κέντρο, στο Βουραϊκό, στο Σπήλαιο Λιμνών στο χωριό Καστριά, περίπου 17 χιλιόμετρα εκτός πόλης και απολαύστε απόθεμα καθαρού αέρα. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε αγιασμό υδάτων και τους «βουτηχτές» (πάπιες) να διεκδικούν το Σταυρό, τότε θα πρέπει να μεταφερθείτε στο χωριό Κρυονέρι, όπου ο Σταυρός βυθίζεται στη λίμνη.

www.wikipedia.com

Στην Ερμιόνη τα Θεοφάνεια έχουν τη δική τους παράδοση

Ερμιόνη
Στην Ερμιόνη, στα 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ναυπλίου, θα πάτε για να ζήσετε από κοντά έθιμα και παραδόσεις των «Φώτων» που θα σας είναι πρωτόγνωρα. Εκεί, οι κάτοικοι τηρούν το έθιμο «Γιάλα-Γιάλα», όπου οι νέοι της περιοχής, που έχουν σειρά να καταταγούν στο στρατό, φορούν παραδοσιακές ναυτικές στολές και το βράδυ της παραμονής, σχεδόν ξημέρωμα της 6ης Ιανουαρίου, τραγουδούν στα σοκάκια και δέχονται κεράσματα. Ανήμερα των Φώτων επιβιβάζονται σε στολισμένες βάρκες, πίνουν κονιάκ και τραγουδούν, κουνώντας τες με δύναμη, μέχρι να βουτήξουν για να πιάσουν το Σταυρό. Τα έθιμα αυτά προέρχονται από τους εορτασμούς της επιστροφής των ναυτικών, οι οποίοι με το πέρασμα των χρόνων ταυτίστηκαν με τα Θεοφάνεια. Για να ζήσετε την εμπειρία στο φουλ, θα πρέπει να βρίσκεστε ήδη εκεί από σήμερα το βράδυ.

Ο αγιασμός των υδάτων γίνεται στην παραλία Χαλκίδος και πλήθος κόσμου βουτά για το Σταυρό

Χαλκίδα
Άλλη μια κοντινή στην Αθήνα επιλογή, που απέχει μόλις 1 ώρα, η Χαλκίδα αποτελεί μια από τις πιο ιδανικές αποδράσεις για διασκέδαση και καλό φαγητό, αλλά και για βόλτες στην παραλία με τα… τρελά νερά και στην περιοχή του κάστρου. Στην είσοδο της πόλης θα δείτε και την εντυπωσιακή καλωδιακή (κρεμαστή) γέφυρα, ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, ενώ μέσα στη Χαλκίδα θα απολαύσετε βόλτες στην παραλία, αλλά και στο κάστρο Καράμπαμπα σε ένα λόφο της βοιωτικής ακτής, που ονομάζεται Φούρκα, στη συνοικία της πόλης Κάνηθος. Επισκεφτείτε το καφέ «Τουριστικό», όπως το λένε οι ντόπιοι, στην κορυφή του κάστρου, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα της πόλης και του Ευβοϊκού Κόλπου και για να συμμετάσχετε στη θρησκευτική πλευρά της γιορτής των Θεοφανείων, κατεβείτε στην παραλία Χαλκίδος όπου γίνεται ο αγιασμός των υδάτων και πλήθος κόσμου βουτά για το Σταυρό.

Στα όμορφα Ιωάννινα, η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού γίνεται στη λίμνη Παμβώτιδα

Γιάννενα
Όσοι θέλετε να αποδράσετε κάπου πιο μακριά, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων, είναι μια ιδιαίτερη επιλογή. Εκεί, η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού γίνεται στην πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα, όπου παρά το κρύο, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που βουτούν για να τον πιάσουν, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται πομπή συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών προς το μητροπολιτικό ναό της πόλης. Στα Γιάννενα θα χορτάσετε επίσης όμορφο φυσικό τοπίο, ενώ μια βόλτα στην παλιά πόλη, στο Κάστρο Ιτς Καλέ και το πάρκο Λιθαρίτσια θα σας γνωρίσει καλύτερα μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.