Δέκα παραμυθένια κάστρα που μοιάζουν βγαλμένα από όνειρο

reichsburg-cochem
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Η αλήθεια είναι ότι οι αρχιτέκτονες του Μεσαίωνα ήταν μάλλον ιδιοφυίες, αφού έχτιζαν κάστρα που συνδύαζαν την πολυτέλεια, αλλά και την πρακτικότητα. Πολλά από αυτά υπάρχουν ακόμη και σήμερα, έχοντας αντέξει πολέμους και εγκατάλειψη, ενώ κάποια μοιάζουν σαν να βγήκαν από ένα παλιό παραμύθι με ιππότες και πριγκίπισσες. Ξεκινάμε τη βόλτα μας σε δέκα αγαπημένα, ελπίζοντας να συναντήσουμε κι εμείς ιππότες και πριγκίπισσες στο δρόμο μας.

Reichsburg Cochem, Γερμανία
Πρόκειται για ένα κάστρο 1000 ετών, που αρχικά χτίστηκε ως κατοικία του Γερμανού Βασιλιά Κόνραντ ΙΙΙ στο Cochem της Γερμανίας. Το 1689 κάηκε από τους Γάλλους κι ενώ θα μπορούσε να χαθεί στην ιστορία, τελικά πέρασε στα χέρια ενός γερμανού επιχειρηματία το 1868 και αποκαταστάθηκε.

Mont Saint-Michel, Γαλλία
Το απόρθητο φρούριο του Mont Saint-Michel περιτριγυρίζεται από θάλασσα και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της χώρας, μετά το Παρίσι. Χτίστηκε το 709 και δεν έχασε ποτέ τη λάμψη του.

Hochosterwitz, Αυστρία
Το κάστρο αυτό χτίστηκε τον 9ο αιώνα, αποτελώντας ένα όμορφο αξιοθέατο της χώρας από τότε. Το ύψος του φτάνει τα 160 μέτρα κι όταν ο καιρός είναι καθαρός, μπορεί κάποιος να το δει και από 30 χιλιόμετρα μακριά.

Hohenzollern, Γερμανία
Το κάστρο αυτό βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Hohenzollern, σε υψόμετρο 855 μέτρων. Στην ακμή του αποτελούσε κατοικία βασιλιάδων της Πρωσίας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της χώρας, στο ομόσπονδο κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Castillo de San Servando, Ισπανία
Το μεσαιωνικό Castillo de San Servando, στην ισπανική επαρχία του Τολέδο, χτίστηκε τον 15ο αιώνα από έναν ντόπιο ευγενή. Για περίπου 100 χρόνια φιλοξενούσε στρατιώτες και βρισκόταν στην ιδιοκτησία του πυροβολικού, ενώ αρχικά ήταν μοναστήρι. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν youth hostel.

Κάστρο Μεθώνης, Ελλάδα
Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και στην κωμόπολη Μεθώνη Μεσσηνίας, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον ελληνικό χώρο κατά τον μεσαίωνα όπου η Μεθώνη ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι που έκαναν οι χριστιανοί στους Άγιους τόπους. Είναι κτισμένο στη χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, έχει ελλειψοειδές σχήμα, μήκος 700 μέτρα και βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα, ενώ υπάρχει και το μικρό φρούριο Μπρούτζι που ενώνεται με αυτό με τεχνητή πέτρινη γέφυρα.

Château de Chillon, Ελβετία
Το μεσαιωνικό αυτό κάστρο στο ανατολικό άκρο της λίμνης της Γενεύης αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή της Ελβετίας, αλλά και της Ευρώπης. Με την πλούσια ιστορία του και την ασυνήθιστη εμφάνισή του έχει δώσει έμπνευση σε πολλούς διάσημους συγγραφείς κατά καιρούς. Τον 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή και περιγράφεται από τον Λόρδο Βύρωνα στο ποίημά του «Φυλακισμένος του Σιγιόν».

Κάστρο Eilean Donan, Σκωτία
Βρίσκεται σε ένα βραχώδες νησί στο Loch Duich, σε μια από τις πιο ρομαντικές περιοχές της Σκωτίας. Είναι ανοιχτό για το κοινό, ενώ πολλές κινηματογραφικές ταινίες το έχουν αξιοποιήσει, όπως η ταινία «Highlander» (1986), «The World is not Enough» με τον Τζέιμς Μποντ (1999) και άλλες. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κάστρο αποκαταστάθηκε κι έκτοτε ενώνεται με τη στεριά με μια γέφυρα.

Κάστρο Bodiam, Αγγλία
Από τη στιγμή που χτίστηκε το 1385 από τον Sir Edward Dalyngrigge, πρώην ιππότη του Εδουάρδου ΙΙΙ, το κάστρο αυτό έχει δει πολλούς και διαφορετικούς ιδιοκτήτες, με σχεδόν όλους να αγαπούν τον πόλεμο. Το 1917 αγοράστηκε από τον Λόρδο Curzon και το μόνο που είχε απομείνει ήταν ερείπια. Ευτυχώς, ανασκευάστηκε γρήγορα και σήμερα δείχνει σαν… καινούργιο.

Κάστρο Bran, Ρουμανία
Το κάστρο αυτό αποτελεί το διαμάντι της Τρανσυλβανίας και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μπραν, στην Κομητεία Μπρασόβ, στην κεντρική Ρουμανία και συχνά αναφέρεται ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα», αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπραμ Στόκερ αναφερόταν σε αυτό το κάστρο και η σχέση του κάστρου με τον Βλαντ Γ΄ Τσέπες, εμπνευστή του μυθιστορήματος, είναι ισχνή. Το κάστρο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.