Η Πάφος πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017

pafos-arxaiologikos-xoros
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της Κύπρου, η Πάφος, είναι από 1/1 η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου.

Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι η πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη. Το 1985 υπήρξε η Αθήνα σε αυτή τη θέση, το 1997 η Θεσσαλονίκη, το 2006 η Πάτρα, ενώ για το 2016 ήταν το Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας και το Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Το 2017, ο πολιτιστικός αυτός τίτλος περνάει στην Πάφο της Κύπρου και την πόλη Ώρχους της Δανίας, οι οποίες διακρίνονται για τους αιώνες πολιτισμού τους, ενώ έχουν καταρτίσει προγράμματα που αναδεικνύουν τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της Ευρώπης, μέσα από διάφορες μορφές Τέχνης.

Το πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας αποτελείται από τις θεματικές ενότητες «Μύθος και Θρησκεία», «Ταξιδιώτες του Κόσμου» και «Στάδια του Μέλλοντος», αλλά και από την εκτενή πλατφόρμα που διατρέχει τις 3 προηγούμενες «Σκηνή που Ταξιδεύει».

Η εναρκτήρια τελετή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που θα γίνει στις 28/1 στην Πάφο και στις 21/1 στην πόλη Ώρχους, επανατοποθετεί την Πάφο στον πολιτιστικό χάρτη, δίνοντάς της την ευκαιρία να αναδειχτεί ως δημιουργικός τόπος.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έναρξης μπορείτε να βρείτε εδώ.