Ποια εθνικότητα δεν αργοπορεί ποτέ;

roloi-ekklisias-agiou-petrou

Τα ρολόγια στην Ελβετία δεν είναι διακοσμητικά

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΜΑΙΟΥ 2017

Δεν φημίζεται χωρίς λόγο για τα ρολόγια της. Η Ελβετία και πιο συγκεκριμένα οι Ελβετοί αντλούν αυθεντική ικανοποίηση όταν η ζωή τους ξεδιπλώνεται… εγκαίρως.

Η συνέπεια είναι must στην Ελβετία, κάτι που μπορεί να μην καταλαβαίνουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι οποίες έχουν μάθει να αναβάλλουν, να καθυστερούν και να τηρούν το… “fashionably late” και λίγο παραπάνω. Κι όσο κι αν πολλές χώρες υποφέρουν από στερεότυπα, στην περίπτωση της Ελβετίας έχουν πέσει μέσα.

Το αλπικό αυτό έθνος εκτός του ότι είναι εξαιρετικά επαρκές και καθαρό, είναι και ιδιαιτέρως συνεπές, κάτι που για κάποιους επισκέπτες μπορεί να φαίνεται έως και λίγο ενοχλητικό.

Για τους Ελβετούς, η συνέπεια δεν είναι απλώς ευγένεια, αλλά το «γλύκισμα» της ζωής. Αποτελεί για αυτούς βαθιά ικανοποίηση κι όχι καταναγκασμό, γι’ αυτό και στα ραντεβού τους καταφτάνουν την προκαθορισμένη ώρα –ούτε λίγο νωρίτερα, ούτε λίγο αργότερα.

Κι όσο κι αν ο άγγλος συγγραφέας, Evelyn Waugh, έλεγε ότι η «συνέπεια είναι η αρετή των βαρετών ανθρώπων», στην πραγματικότητα εκφράζει σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους, αφού τελικά σέβονται το χρόνο και τον κόπο σου.

Δεν είναι, άλλωστε, σύμπτωση που οι Ελβετοί είναι οι κορυφαίοι κατασκευαστές ρολογιών του κόσμου, ενώ το αποτέλεσμα είναι το ίδιο παντού: από τα προσωπικά ραντεβού, μέχρι τα μέσα μεταφορά, όλα λειτουργούν… ρολόι.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των Ελβετών είναι και η καθαριότητά τους, κάτι που θα διαπιστώσει κάποιος αν επισκεφτεί τις τουαλέτες τους. Το νερό τους έρχεται από φυσικές πηγές και σίγουρα δεν προκαλούν κανενός είδους αηδία.

Τα μέσα μεταφοράς είναι πάντα στην ώρα τους στην Ελβετία, με μικρή απόκλιση

Από πού, όμως, προέρχεται η τάση τους για καθαριότητα και συνέπεια; Αν και κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά, πολλοί υποθέτουν ότι προκαλούνται από το ορεινό περιβάλλον που μοιάζει να μην συγχωρεί εύκολα: αν δεν φυτέψει κάποιος και δεν κάνει τη συγκομιδή στην ώρα της, τότε απλώς δεν θα φάει.

Σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, βέβαια, η συνέπεια αποτελεί μια «τέχνη» που εκλείπει κι εν μέρει γι’ αυτό φταίει η τεχνολογία και τα κινητά, που μας δίνουν την ευκαιρία να στείλουμε σε κάποιον ότι θα αργήσουμε, χαλαρώνοντάς μας από την υποχρέωσή μας –κάτι που όμως δεν συμβαίνει με τους Ελβετούς.

Εκεί οι παραγγελίες φτάνουν στην ώρα τους, τα λεωφορεία και τα τρένα επίσης, στις 4 το μεσημέρι καθημερινά τα café είναι γεμάτα κόσμο γιατί όλοι κάνουν το διάλειμμά τους ακριβώς στις 4, ενώ στις πολυκατοικίες υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα για τη χρήση του κοινόχρηστου πλυντηρίου.

Πρόσφατα, βέβαια, οι Ελβετοί απογοητεύτηκαν, αφού ανακοινώθηκε ότι μόλις το 87,5% των τρένων τους έφταναν με μέγιστη καθυστέρηση 3 λεπτών, αποτυγχάνοντας να πιάσουν τον στόχο του 89%. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, βρέθηκε ότι ο μέσος χρόνος ετήσιας αναμονής στους σιδηροδρόμους είναι… 36 δευτερόλεπτα.

Πώς θα τους φαινόταν, άραγε, ένα πέρασμα από την Ελλάδα;