10+1 tips για χειμερινά ταξίδια από την travel blogger Dreamista

dreamista

Η Άννα Παπαρίζου στο Βερολίνο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η πολυταξιδεμένη blogger Άννα Παπαρίζου (aka Dreamista) φτιάχνει μια λίστα με χρήσιμα tips για όσους προτιμούν τα χειμωνιάτικα ταξίδια. Δείτε τι μπορεί να μην είχατε σκεφτεί για την επόμενή σας χειμερινή απόδραση, τι πρέπει να φορέσετε, πώς να το φορέσετε και τι να προσέξετε για να ταξιδεύετε με ασφάλεια τον Χειμώνα, ακόμη και στην Αλάσκα!

Είμαι πολύ καλοκαιρινό παιδί. Πολύ το χάρηκα που είχαμε πάει Γενάρη μήνα στη Ρώμη και ήταν πιο ζεστά από εδώ. Κι ακόμα περισσότερο όταν περάσαμε Πρωτοχρονιά στο καυτό Μεξικό!

Ωστόσο, τα χειμερινά ταξίδια έχουν άλλη χάρη: η φύση είναι διαφορετική, ο τουρισμός περιορισμένος, οι τιμές χαμηλότερες, άσε που το κρύο και το χιόνι για εμάς τους Έλληνες είναι ομορφιά!

Και έχοντας ζήσει έναν χρόνο στην κεντρική Σουηδία, έχοντας ταξιδέψει Δεκέμβρη-Φλεβάρη στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και από δύο φορές στην Αυστρία και τη Γερμανία, αλλά και τέλη Νοέμβρη στην Ολλανδία, όλο και κάτι έχω μάθει και έχω ακούσει τόσα χρόνια για να μην κρυώνω στα χιόνια. Φυσικά, μοιράζομαι όλη αυτή τη γνώση εδώ μαζί σου, για να μην περιορίζεσαι και να ταξιδεύεις κι εσύ παντού, πάντα!

(Οι Γερμανοί λένε ότι «δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχει μόνο κακό ντύσιμο». Διαφωνώ. Υπάρχει κακός καιρός και είναι -5 με χιονόνερο ή -20 με πάγο. Επίσης, δεν υπάρχει αρκετά καλό ντύσιμο για τέτοιον παλιόκαιρο. Το layering, τα υπερ-παλτό, τα κασκόλ/γάντια/σκουφιά δεν είναι καλό ντύσιμο, είναι δύσκολο ντύσιμο. Ακόμα και οι Εσκιμώοι αισθάνονται πιο άνετα απλά με ένα φορεματάκι και σαντάλια... Γι' αυτό και το tip7 είναι το καλύτερο.)

Δες τα tips μου για ταξίδια χωρίς προβλήματα παντού και πάντα!

Στη Βουδαπέστη

1. Κάνω το layering επιστήμη
Το layering πάει σε άλλα επίπεδα τον Γενάρη στη Βόρεια Ευρώπη. Έχω δοκιμάσει δύο εφαρμοστά μακό μέσα από το πουλόβερ μου. Ένα μακό και δύο πουλόβερ. Ένα ισοθερμικό, ένα μακό και ένα πουλόβερ, αλλά και δύο μακό, ένα πουλόβερ και μια χοντρή ζακέτα. Και το υπερ-παλτό φυσικά. Μέσα από παντελόνι, ισοθερμικό κολάν ή μάλλινο καλτσόν. Και χοντρές, ψηλές κάλτσες. Και κάπως έτσι, προστατεύω τον κορμό μου και λίγο τα πόδια μου.

2. Φοράω υπερ-παλτό
Σκέψουν κρύο, -5, αέρα, χιόνι ή χιονόνερο και ήλιο με δόντια. Θες κάτι να σε καλύπτει μέχρι τη γάμπα! Ή έστω μέχρι πάνω απ’ το γόνατο, αρκεί να είναι πολύ χοντρό. Ξεχνάς λοιπόν το ημίπαλτο, το μπουφανάκι σου και τα σακάκια σου στην Ελλάδα και φεύγεις με ειδικά παλτό, που πιθανόν στην Ελλάδα να τα φοράς μία φορά ανά δύο-τρία χρόνια.

3. Κρατάω τα άκρα μου πάντα ζεστά
Μια συμβουλή που έχω ακούσει από τους Σουηδούς είναι να προστατεύω τα άκρα μου, δηλαδή παλάμες, πατούσες και κεφάλι. Πώς; Τα γάντια μου είναι μάλλινα, αλλά με επένδυση φλις. Τα παπούτσια μου (μπότες πάντα) είναι αδιάβροχα, έχουν μάλλινη επένδυση και χοντρή σόλα, που να μη γλιστράει στο χιόνι. Οι κάλτσες μου δε είναι από μαγαζί με είδη σκι. Οκ, είμαι κρυουλιάρα… Όσο για το κεφάλι, έχω ειδικά καλύμματα για τα αυτιά και επειδή δεν μου πάνε τα σκουφιά, φοράω καπέλα που με προστατεύουν φανταστικά. Και κασκόλ, είτε τεράστιο και μάλλινο, είτε από φλις.

Στο Neunschwanstein

4. Δεν καλύπτω το πρόσωπό μου
Μέχρι τους -5, δεν πειράζει να καλύψω το πρόσωπό μου με το κασκόλ. Οι φίλοι μου, όμως, οι Σουηδοί μού είπαν ότι σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, τα χνώτα μεταξύ προσώπου και κασκόλ μετατρέπονται σε πάγο (!), ο οποίος κολλάει στο πρόσωπο και αφαιρείται… μαζί με το δέρμα. Άουτς.

5. Προτιμώ φαρδιά παντελόνια
Επειδή ο αέρας που μπαίνει από κάτω στις γάμπες μου, γίνεται ζέστη. Έτσι λένε οι Φινλανδοί. Η αλήθεια είναι ότι με skinny jeans κρυώνω.

6. Προσέχω τα μέσα-έξω
Όσο είμαι κάπου μέσα, που έχει θέρμανση, βγάζω/δεν φοράω το παλτό, τα γάντια, το κασκόλ και το καπέλο. Τα βάζω λίγο πριν βγω. Αυτό για να μην καλομαθαίνει στην πολλή ζέστη ο οργανισμός και μετά του φαίνεται πολύ κρύο έξω. Συμβουλή από Σουηδούς αυτή.

7. Δεν το πολυσκέφτομαι
Συμβουλή φίλης Σουηδής που μες στα χιόνια ήταν με t-shirt, δερμάτινο παντελόνι και ψηλές μπότες. Χμ. Αν αφήσεις, λέει, τον εαυτό σου να τουρτουρίζει, θα κρυώσεις. Αν δεν σκέφτεσαι το κρύο, αναπνέεις σωστά και έχεις attitude, δεν θα το νιώσεις. Επίσης, για τη γόβα στιλέτο είχε πει ότι καρφώνεται στον πάγο και άρα δεν γλιστράει ποτέ. Δεν το δοκίμασα. Αυτό που δοκίμασα είναι να μην το πολυσκέφτομαι. Και πιάνει! Και μάλλον το εφαρμόζουν γενικά οι Σουηδές, μιας και έχουν το καλύτερο winter street style που έχω δει...

Ζεστή σούπα goulash στη Βουδαπέστη και κόκκινο κρασί

8. Τρώω σουπίτσες & πίνω ζεστό αλκοόλ
Δεν είναι τυχαίο που σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη βρίσκω καταπληκτικές σούπες. Εκτός του ότι με ζεσταίνουν, αυξάνουν τα αντισώματα και με προστατεύουν από κρυολογήματα! Κάτι ξέρουν που τις σερβίρουν ανά 10. Όσο για το αλκοόλ… Παρόλο που αυτό το blog είναι smoke & alcohol free, όταν κάνει κρύο, το τσούζει -για να ζεσταθεί. Δεν είναι τυχαίο που πίνουν glögg/gluhwein σε όλες αυτές τις χώρες… Ζεστό αλκοόλ. Τι καλύτερο; Tip: τα καυτερά φαγητά τα αποφεύγω. Άλλωστε, δεν συνηθίζονται σε αυτές τις χώρες και έχουν τους λόγους τους. Καυτερά τρώνε στις ζεστές χώρες, για να ιδρώνουν και να εξισορροπείται έτσι η ζέστη του σώματος. Στις κρύες χώρες, τρώνε λιπαρά και γλυκά φαγητά και αυτό κάνω κι εγώ, με μέτρο.

9. Περιορίζω τις μετακινήσεις μου
Δεν είναι απορίας άξιο που όλοι οι Σουηδοί κρύβονται στα σπίτια τους επί 6 μήνες. Δεν είναι ξενέρωτοι οι άνθρωποι, απλά προστατεύονται από το κρύο. Τον Απρίλιο, με το πρώτο 15 στο θερμόμετρο, παίρνουν τα πάρκα, μην ανησυχείς. Κι εγώ λοιπόν, όταν ταξιδεύω σε πόλεις με τέτοιο καιρό, επισκέπτομαι μουσεία και πινακοθήκες, παίρνω το τουριστικό λεωφορείο, χρησιμοποιώ μετρό… πράγματα που δεν συνηθίζω άλλες εποχές. Αρκεί να είμαι μ-έ-σ-α. Με κάθε ευκαιρία επίσης, μπαίνουμε σε cozy cafes και ζεστά εστιατόρια, για να ζεσταθούμε, αλλά και για να πάρουμε δυνάμεις για τη συνέχεια.

Στο Dahau

10. Δεν πατάω τα γκρι
Αυτό μας το είπε ο καθηγητής μας, Έλληνας, που είχε ζήσει χρόνια στη Σουηδία. Όταν έχει χιονίσει, οι δρόμοι αλλού έχουν λευκό χιόνι και αλλού όχι. Εκεί που δεν έχει χιόνι, είναι μάλλον πάγος. Αν μάλιστα είναι γκρι, είναι σίγουρα πάγος. Και γλιστράει. Άρα, ποτέ δεν πατάω όπου είναι γκρι. Μόνο στα λευκά, κι ας είναι χιόνι.

10+1 Ετοιμάζω ειδικό φαρμακείο
Καλά τα tips, αλλά αν ταξιδεύω από τους 14 της Αθήνας στους -4, μπορεί να την αρπάξω έτσι απλά, από την αλλαγή θερμοκρασίας. Αντιπυρετικά και καραμέλες για τον λαιμό οπωσδήποτε λοιπόν μαζί μου, για να μην χάσω λεπτό!

Δες τη λίστα του δικού μου ταξιδιωτικού φαρμακείου εδώ!

Ζεις ή ταξιδεύεις εκτός ευρωπαϊκού νότου;

Τι άλλο προτείνεις;

Άννα Παπαρίζου
www.dreamista.gr