Αγρίνιο: ταξίδι στα highlights της μεγαλύτερης πόλης της Αιτωλοακαρνανίας

agrinio

Τα φώτα της πόλης του Αγρινίου λίγο πριν πέσει η νύχτα

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Το Αγρίνιο απέχει 275 χιλιόμετρα από την Αθήνα και αποτελεί μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα ένα από τα 3 μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας. Εμείς τριγυρνάμε στους δρόμους του και ανακαλύπτουμε τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.

Με πληθυσμό 47 χιλιάδες κατοίκους και ως εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, καταλαβαίνετε ότι το Αγρίνιο είναι μια πόλη «ζωντανή», που μπορεί να γεμίσει τις ημέρες του επισκέπτη, αλλά και να τον χαλαρώσει.

Λόγω του Πανεπιστημίου, οι φοιτητές παίζουν μεγάλο ρόλο στο ρυθμό και τη ζωντάνια της πόλης που έχει ταυτιστεί με την ιστορία του καπνού στην Ελλάδα, αφού εκεί βρίσκονται σήμερα οι παλιές καπναποθήκες Παπαπέτρου και Παπαστράτου.

Πλατείες, νεοκλασικά, όμορφες συνοικίες, λίμνες, φράγματα και νεολαία, όλα τα ‘χει το Αγρίνιο. Αν ταξιδέψετε προς τα εκεί, δείτε τι σας περιμένει.

www.wikipedia.org

Tο κέντρο της πόλης στην πλατεία Δημοκρατίας

Βόλτα στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο και στις υπόλοιπες πλατείες της πόλης
Το Παπαστράτειο σίγουρα δεν γίνεται να λείψει από τη βόλτα σας, αφού αποτελεί το μεγάλο δημοτικό πάρκο της πόλης σε μια έκταση 54 στρεμμάτων. Αγοράστηκε το 1919 από τους αδελφούς Παπαστράτου και διαμορφώθηκε ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι, φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Αξίζει να περάσετε και από τη μεγάλη πλατεία Μελίνας Μερκούρη, όπου θα βρείτε τον ανακαινισμένο σταθμό του ΟΣΕ, όπως επίσης και από τη μεγάλη πλατεία Δημοκρατίας, που είναι η κεντρική πλατεία του Αγρινίου και κρύβει μεγάλη ιστορία, αφού εκεί κρέμασαν οι Γερμανοί τους Αβραάμ Αναστασιάδη, Πάνο Σούλο και Χρήστο Σαλάκο το 1944. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε πεζοδρόμους με καφετέριες, μπαρ, ζαχαροπλαστεία και πολλή νεολαία, όπως την Ηλία Ηλίου, Παπαστράτου και Μανδηλαρά, αφού εκεί ουσιαστικά είναι το κέντρο της πόλης. Ακόμη, η πλατεία Δημάδη αποτελεί μια από τις νεότερες πλατείες του Αγρινίου.

www.wikipedia.org

Ο Άγιος Χριστόφορος και η ομώνυμη συνοικία

Περιήγηση στις γειτονιές και τις συνοικίες
Αν θέλετε να γνωρίσετε καλά μια πόλη, τότε θα πρέπει να περπατήσετε στις συνοικίες της, να μάθετε την ιστορία τους και να αισθανθείτε τον παλμό τους. Νοτιοανατολικά της πόλης θα βρείτε τον Άγιο Ιωάννη Ρηγανά με τις ομώνυμες εργατικές κατοικίες, ενώ στα νότια της πόλης, στο Γιαννούζι, θα βρείτε πλήθος εστιατορίων και κοσμικών κέντρων. Βορειοδυτικά, ο Άγιος Κωνσταντίνος έχει ιστορία που ξεκινά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή όταν εκεί δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός για να στεγάσει τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Παλιά ιστορική συνοικία του Αγρινίου είναι η Γκένοβα στα όρια του νέου ναού του Αγίου Χριστοφόρου, ενώ κεντρική και πυκνοκατοικημένη συνοικία για να κάνετε τη βόλτα σας είναι τα Καραπανέικα. Ιστορική συνοικία είναι επίσης και η Ντούτσαγα, που έχει πάρει το όνομά της από τον Τούρκο Ντουτς Αγά στον οποίο ανήκε πριν την Επανάσταση του 1821. Τα Κοκκινοπύλια είναι εξοχικό προάστιο στα βόρεια της πόλης, με έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Στον Παλαιό Άγιο Χριστόφορο θα δείτε μια ανεπτυγμένη συνοικία με πολυτελείς οικοδομές, θέα και δασύλλιο. Οι γειτονιές φυσικά δεν τελειώνουν εδώ, αλλά σας προτείνουμε να ψάξετε όσο περισσότερες μπορείτε και να τις περπατήσετε.

www.wikipedia.org

Η καπναποθήκη Παπαστράτου

Γνωριμία με τις καπναποθήκες
Σε μια πόλη τόσο συνδεδεμένη με τον καπνό, τα κτίρια των καπναποθηκών δεν γίνεται να λείπουν από το εκδρομικό σας πρόγραμμα, αφού έχουν ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία. Οι διατηρητέες αποθήκες Παπαπέτρου και Παπαστράτου θα σας ταξιδέψουν στις παραπάνω αξίες και θα σας δείξουν γιατί το Αγρίνιο αποτέλεσε ένα από τα πιο ξακουστά κέντρα καπνοπαραγωγής και καπνεργασίας της Ελλάδας.

www.wikipedia.org

Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Πέρασμα από τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία
Περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά από το Αγρίνιο, στο οπτικό σας πεδίο θα βρεθεί η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η οποία συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Με μεγάλη βιοποικιλότητα και φυσικό ομορφιά, η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η βίδρα, ζώο συγγενικό με το κουνάβι. Στη λίμνη υπάρχουν επίσης περισσότερα από 200 είδη πουλιών, 25 είδη ψαριών, αλλά και πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες στις όχθες της.

Τι άλλο να κάνετε:

  • Να περάσετε από το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό μουσείο, όπου θα δείτε ευρήματα από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή εποχή τόσο από την περιοχή του Αγρινίου και την αρχαία πόλη, όσο και από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας.
  • Να περάσετε από την αρχαία Στράτο, χωριό της Αιτωλοακαρνανίας δίπλα στον ποταμό Αχελώο, το οποίο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη του Αγρινίου. Κατά την αρχαιότητα υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη ολόκληρης της Ακαρνανίας.
  • www.wikipedia.org

    Το ιδιαίτερο Φαράγγι της Κλεισούρας

    Να δείτε το Φαράγγι της Κλεισούρας, ένα γεωλογικό σχηματισμό σε μια περιοχή που φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό όρνεων. Το φαράγγι μαζί με το βουνό Αράκυνθος είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.
  • Να περάσετε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Αίθουσα Τέχνης Καπράλου, που αποτελεί παράλληλο κτιριακό χώρο με την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εκεί φιλοξενούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και μαζί με τη βιβλιοθήκη αποτελούν ένα σημαντικό πολιτιστικό χώρο, ενώ εκεί θα βρείτε και τη μόνιμη αίθουσα γλυπτών του μεγάλου δημιουργού Χρήστου Καπράλου.
  • Να δείτε τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδας. Σήμερα, αποτελεί κτίριο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας και έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο, ενώ συχνά εκεί πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από τον Δήμο.
  • Να περάσετε από το Αρχοντικό Ξυνοπούλου, ιδιοκτησίας ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά της πόλης. Έχει διατηρηθεί και ανακατασκευαστεί χωρίς να αλλοιωθεί η αρχική του μορφή. Θα το βρείτε στην πλατεία Παναγοπούλου (Σιντριβάνι).