Τέσσερα μέρη που παλιότερα δεν τα πλησίαζαν οι ταξιδιώτες

mpogkota-kolombia

Μπογκοτά, Κολομβία

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Πριν μερικά χρόνια, σε κάποια μέρη του κόσμου, η πρόσβαση ήταν δύσκολη και τα ταξίδια περιορισμένα. Σήμερα, ευτυχώς, τα σύνορα είναι πιο ανοιχτά σε σχέση με 50 χρόνια πριν και οι συνθήκες (συνήθως) πιο ευνοϊκές, κάτι που μας επιτρέπει να κάνουμε ταξίδια που οι παλιότεροι ούτε μπορούσαν να διανοηθούν.

Κολομβία
Πριν 10 χρόνια, ένα ταξίδι στην Κολομβία ήταν σίγουρα εκτός ταξιδιωτικού προγράμματος ακόμη και για τους πιο σκληροπυρηνικούς ταξιδιώτες. Ο λόγος ήταν ότι η χώρα πάλευε τότε με καρτέλ ναρκωτικών, απαγωγές, συμμορίες και ανταρτοπόλεμο. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση στα ταξίδια προς τα εκεί, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όμως η Μπογκοτά και η Μεδεγίν και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που η τουριστική βιομηχανία της χώρας δεν είχε ξαναδεί εδώ και δεκαετίες. Αν και πλέον θεωρείται ασφαλές να ταξιδέψει κάποιος στην Κολομβία, ακόμη χρειάζεται προσοχή, ειδικά σε αγροτικές περιοχές όπου η βία και οι συμμορίες ακόμη κυριαρχούν. Στις πόλεις, οι απαγωγές και οι ληστείες ακόμη συμβαίνουν, γι’ αυτό χρειάζεται να ξέρετε πού θα πηγαίνετε και να είστε οργανωμένοι στο ταξίδι σας προς τα εκεί.

commons.wikimedia.org

Γιανγκόν, Μιανμάρ

Μιανμάρ
Το Μιανμάρ, γνωστό κάποτε και ως Μπούρμα ή Βιρμανία, ήταν κλειστό στον υπόλοιπο κόσμο λόγω της 50χρονης δικτατορίας, μέχρι το 2010 όπου ανέλαβε ο Πρόεδρος Θάιν Σάιν και το κόμμα του, φέρνοντας την αλλαγή. Πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, η λογοκρισία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ελάφρυνε και ο τουρισμός άρχισε σταδιακά να αυξάνεται, χάρη στην πλούσια ιστορία, τα αξιοθέατα και το νόστιμο φαγητό. Για να επισκεφτεί κανείς τη χώρα σήμερα, χρειάζεται διαβατήριο και αίτηση για visa, αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες περιοχές όπου το ταξίδι απαγορεύεται λόγω της βίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και ένοπλες ομάδες ατόμων. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται βομβαρδισμοί, όπως και βία που συνδέεται με διαδηλώσεις, ο δείκτης εγκληματικότητας, παρ’ όλ’ αυτά είναι αρκετά χαμηλός, ειδικά απέναντι σε τουρίστες. Απαγορεύονται, ακόμη και σήμερα, οι φωτογραφίες στρατιωτικού θέματος, ακόμη και κτιρίων ή προσωπικού, ενώ τα e-mail και άλλες συναλλαγές με ντόπιους ενδέχεται να παρακολουθούνται από την κυβέρνηση.

Μόσχα, Ρωσία

Πρώην Σοβιετική Ένωση
Πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η χώρα απαιτούσε από τους περισσότερους επισκέπτες να ακολουθούν ελεγχόμενα προγράμματα, σχεδιασμένα από την κομμουνιστική κυβέρνηση. Τα ξενοδοχεία και οι δραστηριότητες, για παράδειγμα, που θα ακολουθούσαν οι τουρίστες δεν τους αποκαλύπτονταν εκ των προτέρων. Σήμερα, οι χώρες που αποτέλεσαν κάποτε τη Σοβιετική Ένωση δέχονται αρκετό τουρισμό, με τη Ρωσία να χάνει, όμως, έδαφος, λόγω της στάση της απέναντι στον γκέι τουρισμό, μεταξύ άλλων. Η Γεωργία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για τα βουνά και τα αρχαία μοναστήρια τους, ενώ η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι οικονομικές και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Για μια πιο ακραία εμπειρία, επισκεφτείτε και το Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία και δείτε μέσα από μια οργανωμένη ξενάγηση από κοντά τον τόπο όπου συνέβη ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα της ιστορίας.

Yazd, Ιράν

Ιράν
Ο πόλεμος με το Ιράκ τη δεκαετία του ’80 σίγουρα δεν το έκανε ελκυστικό μέρος για επίσκεψη, ενώ η γενικότερη σχέση του με το δυτικό κόσμο και το νομοθετικό του σύστημα που βασίζεται στον ισλαμικό νόμο Σαρία δεν ήταν –ούτε είναι- ό,τι καλύτερο τους τουρίστες. Παρ’ όλ’ αυτά, η ιστορία και αρχαιολογία της περσικής αυτοκρατορίας που θα βρει κάποιος τουρίστας στο Ιράν είναι απαράμιλλης ομορφιάς και αξιοθέατα όπως η Περσέπολη (αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Αχαιμενιδών), αρχαίοι ναοί και τάφοι, άγνωστοι στους τουρίστες του συμβατικού ταξιδιού, κάνουν το Ιράν ελκυστικό προορισμό σήμερα για όσους θέλουν να διαφέρουν και να πηγαίνουν σε μέρη που δεν έχουν βρεθεί άλλοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με μαρτυρίες επισκεπτών του, πολλά από αυτά που προβάλλονται στις ειδήσεις, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η διευθύντρια μιας μεγάλης αμερικάνικης τουριστικής εταιρίας, μάλιστα, εξηγεί ότι έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο, το Ιράν ήταν από τα πιο φιλικά μέρη που έχει βρεθεί και ότι κανονίζει ταξίδια με γκρουπ εκεί από το 1999.