«Τριγυρνάμε» στο νέο, δυστοπικό ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ

walled-off-banksy
ΤΡΙΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Τις τελευταίες ημέρες, το ξενοδοχείο «με τη χειρότερη θέα του κόσμου» έχει γίνει θέμα σε όλα τα διαδικτυακά μέσα και όλοι προσπαθούν να τρυπώσουν για να δουν τι έχει σκαρώσει και πάλι ο μυστηριώδης street καλλιτέχνης Banksy. Ελάτε μαζί μας να το ανακαλύψουμε μαζί, λίγο πριν ανοίξουν οι κρατήσεις του, στις 11 Μαρτίου.

Όποιος μείνει στο ξενοδοχείο Walled Off φαίνεται πως θα έχει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία θα έχει θέα το Τείχος της Παλαιστίνης, που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη και από την άλλη θα νιώθει ότι κοιμάται μέσα σε ένα έργο τέχνης, αφού ο Banksy προσφέρει την τελευταία δουλειά του στη μορφή αυτού του ξενοδοχείου στη Βηθλεέμ. Μέχρι στιγμής, ο Banksy, μαζί με τους καλλιτέχνες Sami Musa και Dominique Petrin έχουν επιμεληθεί το artwork των εννέα δωματίων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για κρατήσεις από τις 11 Μαρτίου, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα.

Στα εννέα αυτά δωμάτια, μπορεί να θαυμάσει κανείς γκραφίτι που υψώνονται από το πάτωμα ως το ταβάνι, ενώ όλα διαθέτουν wifi, ψυγείο, ραδιόφωνο, προσωπικό χρηματοκιβώτιο και κλιματισμό. Ανάμεσά τους υπάρχει οικονομικός κοιτώνας με 35 ευρώ τη βραδιά, εξοπλισμένος με αντικείμενα από ισραηλινούς, στρατιωτικούς καταυλισμούς, αλλά και πολυτελείς σουίτες, με βιβλιοθήκη, home cinema, roof garden, tiki bar, αλλά και δεξαμενή διάτρητη από σφαίρες –το σκοτεινό στοιχείο δεν λείπει από πουθενά στο ξενοδοχείο. Λόγω του ότι στο ξενοδοχείο βρίσκονται διάφορα έργα τέχνης, το κάθε δωμάτιο επιθεωρείται πριν την αναχώρηση των επισκεπτών, ενώ στο check-in πραγματοποιείται κατάθεση ύψους 1000 δολαρίων για όλα τα δωμάτια –εκτός του budget.

Το Walled Off, εκτός από ένα λειτουργικό ξενοδοχείο αποτελεί και γκαλερί γεμάτη τέχνη με προκλητική και πολιτική διάθεση σάτιρας, που αφορά την ισραηλινοπαλαιστινιακή διαμάχη. Στο μουσείο, μπορεί να δει κανείς την ιστορία της περιοχής σε animation, στρατιωτική… πορνογραφία, ένα αυθεντικό γλυπτό από τη Γάζα, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με τη βιογραφία του τείχους.

Μέσα σε όλα, υπάρχει και ένα πιάνο, το οποίο παίζει… μόνο του σύγχρονες συνθέσεις και ηχογραφημένα κονσέρτα, αποκλειστικά για το ξενοδοχείο. Το πρόγραμμα μάλιστα θα ξεκινήσει με τον 3D των Massive Attack που θα παρουσιάσει τα greatest hits του συγκροτήματος με… 3 χέρια, ενώ μελλοντικά, μεταξύ των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στο Walled Off είναι οι Trent Reznor και Atticus Ross, Flea και Hans Zimmer κ.ά.

Το ξενοδοχείο του Banksy χτίστηκε σε απόλυτη μυστικότητα μέσα σε μια περίοδο 14 μηνών, εκπλήσσοντας ακόμη και τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους όταν άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγες ημέρες. Στόχος του είναι να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο σε μια γωνιά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που διαφορετικά δεν θα επισκέπτονταν ποτέ, δίνοντας μια ώθηση στην παλαιστινιακή οικονομία και δείχνοντας στον κόσμο τις αλήθειες της ζωής που περικυκλώνονται από το τείχος, στο οποίο, μάλιστα, έχει ο ίδιος δημιουργήσει στο παρελθόν μερικά από τα πιο γνωστά του έργα.

Το opening του ξενοδοχείου έχει σχεδιαστεί να συμπέσει με την εκατονταετηρίδα της Διακήρυξης του Μπάλφουρ (1917) σύμφωνα με την οποία δόθηκε η υπόσχεση για την εγκαθίδρυση μιας «εβραϊκής πατρίδας» στην Παλαιστίνη, με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών που ζουν ήδη στην περιοχή, η οποία βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Banksy, είναι ακριβώς 100 χρόνια από τότε που οι Βρετανοί πήραν τον έλεγχο της Παλαιστίνης και άρχισαν τις ανακατατάξεις με χαοτικά αποτελέσματα, θεωρώντας ότι ήταν μια καλή στιγμή να δείξει τι συμβαίνει όταν το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει μια τεράστια πολιτική απόφαση, χωρίς να κατανοεί τις συνέπειες.

Όσοι αγχώνονται για την ασφάλειά τους αν επισκεφτούν το ξενοδοχείο, να τους πούμε ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι απολύτως ανοιχτή στους τουρίστες από όλο τον κόσμο, με εστιατόρια, bar, ταξί κ.ο.κ. Βρίσκεται 500 μέτρα μακριά από το σημείο ελέγχου για την Ιερουσαλήμ και περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το κέντρο της Βηθλεέμ. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Foreign Office αποτελεί ασφαλές μέρος για ταξίδι κι όποιος το τολμήσει, σίγουρα θα έχει πραγματοποιήσει ένα ταξίδι ζωής.

H γκαλερί

Το μουσείο

Οι budget κοιτώνες

Τα δωμάτια

Το σίγουρο είναι ότι ο Banksy δεν κάθεται ποτέ ήσυχος και δεν σταματά να εκπλήσσει τον κόσμο, καλλιτεχνικό και μη.