Ταξίδι με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου

imera-agiou-patrikiou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Για εμάς η 17η ημέρα του Μάρτη δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Για τους Ιρλανδούς, όμως, είναι μεγάλο γεγονός, αφού είναι η γιορτή του Άγιου Πατρίκιου, που θεωρείται προστάτης της Ιρλανδίας. Ας δούμε σε ποια μέρη η γιορτή αυτή τιμάται δεόντως, με το πράσινο χρώμα να κυριαρχεί, την μπίρα να ρέει, την ιρλανδική μουσική να ξεσηκώνει και όλα να καταλήγουν σε ένα τεράστιο πάρτι με υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Αν έχει βρεθεί σε ιρλανδική pub της Αθήνας ποτέ την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου, ίσως έχετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται. Πλήθος κόσμου, ντυμένο στα πράσινα, γιορτάζει, χορεύει στους ρυθμούς παραδοσιακής ιρλανδικής μουσικής και η μυρωδιά της μπίρας σκεπάζει τα πάντα.

Η αλήθεια είναι ότι αρχικός σκοπός της γιορτής ήταν να έχει θρησκευτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα, προκειμένου να τιμήσει τον Άγιο, αν και πλέον αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς γιορτές του κόσμου, με μεγάλα event να διοργανώνονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Ας γνωρίσουμε τέσσερις προορισμούς που πάνε αυτή την ημέρα λίγο… παραπέρα.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Οι εορτασμοί ξεκινούν νωρίς στη μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής, αφού η μεγάλη παρέλαση διανύει 2,5 χιλιόμετρα στην 5η Λεωφόρο, μπροστά σε εκατομμύρια θεατές, από τις 8 το πρωί. Η παρέλαση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη από το 1762 και αποτελεί τη μεγαλύτερη του κόσμου, με περίπου 150 χιλιάδες συμμετέχοντες. Παρ’ όλο που η παρέλαση διαρκεί κυριολεκτικά όλη την ημέρα, περνώντας από τον Καθεδρικό του Αγίου Πατρίκιου στο Central Park, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι το βράδυ, κυρίως στις σχεδόν 2 χιλιάδες ιρλανδικές pub της πόλης. Αν βρεθείτε ποτέ στη Νέα Υόρκη μια τέτοια ημέρα, μην παραλείψετε να περάσετε για φαγητό από την ταβέρνα McSorley’s Old Ale House, που είναι η παλιότερη ιρλανδική ταβέρνα της πόλης.

Σικάγο, ΗΠΑ
Μπορεί η πρώτη παρέλαση της ημέρας του Αγίου Πατρίκιου έγινε στη Νέα Υόρκη, αλλά το Σικάγο είναι η πόλη που πραγματικά ξέρει να… παρτάρει αυτή την ημέρα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αρκετές ημέρες νωρίτερα, με πλήθος από συγκροτήματα να παίζουν παραδοσιακή ιρλανδική μουσική σε διάφορα μαγαζιά ξεκινώντας από τις 10 Μαρτίου, ενώ την επόμενη ημέρα ο ποταμός της πόλης βάφεται πράσινος για περίπου 5 ώρες, μια παράδοση που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο και ξεκίνησε… κατά λάθος το 1962. Την ίδια μέρα, η πόλη πραγματοποιεί την ομώνυμη παρέλαση, με μπάντες, street performers και πλήθος που εκτιμάται στο ένα εκατομμύριο κόσμου κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βαρκάδα στον ποταμό, ενώ τις επόμενες ημέρες τα event συνεχίζονται, με παρελάσεις, κέλτικους εορτασμούς, ιρλανδικές μουσικές και χορούς και πολλά άλλα.

Δουβλίνο, Ιρλανδία
Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας γι’ αυτή την ημέρα, είναι δύσκολο να φανταστούμε άλλο προορισμό εκτός της Ιρλανδίας. Η πρωτεύουσα και πιο πολυπληθής πόλη της Ιρλανδίας γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου εκατοντάδες χρόνια, αλλά έχει επίσημο φεστιβάλ μόλις από τι 1996. Η σημαντική αυτή εθνική εορτή, όμως, δεν γιορτάζεται μόνο στις 17 Μαρτίου, αλλά για περισσότερες από 5 ημέρες, με εορταστικές παρελάσεις, ζωντανή μουσική καθημερινά και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Το σημαντικότερο γεγονός του φεστιβάλ, πάντως, είναι η μεγάλη παρέλαση, με πλήθος από μπάντες και διασκεδαστές να παρελαύνουν μοιάζοντας με μια θάλασσα από πράσινα καπέλα και ρούχα. Το κέντρο όλων των εκδηλώσεων είναι η ιστορική περιοχή Temple Bar, ειδικά έξω από το ομώνυμο μπαρ, όπου πλήθος κόσμου που αγγίζει το 1 εκατομμύριο γεμίζει τους δρόμους απολαμβάνοντας μπίρα. Αν και οι ντόπιοι προτιμούν να περάσουν την ημέρα πιο ήσυχα, με φίλους, στην περιοχή Temple Bar τα πάρτι δεν τελειώνουν έτσι εύκολα και φέτος θα συνεχιστούν και στο Σαββατοκύριακο. Όσοι βρεθούν στην πόλη, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν και το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης, τη ζυθοποιία Guinness (Guinness Storehouse), αλλά και το αποστακτήριο Jameson Bow Street Distillery, που είναι μόλις μερικά βήματα μακριά και ξανανοίγει για την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου.

Λονδίνο, Αγγλία
Πέραν της ιρλανδικής πρωτεύουσας, μπορεί και η αγγλική να αποτελέσει καλή επιλογή για την ημέρα αυτή, παρ’ όλο που δεν αποτελεί επίσημη γιορτή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Μπέλφαστ, το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Μπέρμιγχαμ επικρατεί εορταστικό κλίμα, με την πρωτεύουσα να… ηγείται, γιορτάζοντας πολλές ημέρες, με περίπου 125 χιλιάδες κόσμου να γιορτάζουν στην πλατεία Τραφάλγκαρ και τη μεγάλη παρέλαση να περνάει από τα πιο διάσημα σημεία της πόλης την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Η πόλη, πάντως, έχει το δικό του μερίδιο βαρελίσιας μπίρας και θρυλικών pub για να γιορτάσει την ημέρα, με μερικές μάλιστα να έχουν ιστορία από το 1500, όπως η Ye Olde Mitre στο Holborn, η Lamb and Flag στο Covent Garden, η Spaniards Inn στο Hampstead και η Mayflower στο Rotherhithe. Παρ’ όλ’ αυτά, η γειτονιά με τις περισσότερες pub για επισκέπτες και τουρίστες είναι το Soho, όπου φτάνει κανείς εύκολα με το μετρό από την πλατεία Τραφάλγκαρ.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε δέκα πράγματα που δεν ξέρατε για την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου.