Οχτώ σημαντικά αξιοθέατα που καταστρέφονται από τους τουρίστες

matsou-pitsou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2017

Ποιος θα έσπαγε κομμάτια από αρχαία μνημεία ή θα ζωγράφιζε με σπρέι ανεκτίμητα έργα τέχνης; Κι όμως, κάποιοι τουρίστες καταστρέφουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σημαντικά αξιοθέατα, καταστρέφοντάς τα για τους υπόλοιπους.

Γυμνιστές στο Μάτσου Πίτσου
Κάποτε δεν υπήρχε η ανάγκη να απαγορευτεί ο γυμνισμός στο Μάτσου Πίτσου –θεωρούνταν δεδομένο. Πλέον, πρέπει να τυπώνουν αυτή την απαγόρευση στο πίσω μέρος του κάθε εισιτηρίου. Ο λόγος είναι ότι η αρχαία αυτή πόλη στο νότιο Περού, που αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, προσελκύει πολύ τους γυμνιστές και οι περουβιανές αρχές κάνουν τα πάντα για να το αποτρέψουν, έχοντας σαν σκέψη ακόμη και την απαγόρευση κάθε είδους τουρίστα χωρίς ξεναγό στο αξιοθέατο, προκειμένου να το προστατέψουν.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Έφηβοι στο Βρετανικό Μουσείο
Η αλήθεια είναι ότι οι έφηβοι έχουν μια ευκολία στο να κατατρέφουν πράγματα τα οποία κάποιοι άλλοι εκτιμούν. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο Βρετανικό Μουσείο, όπου έπαιζαν με το στήθος του αγάλματος μιας βασίλισσας της Αιγύπτου, 3500 χρόνων, σκαρφάλωναν σε τεχνουργήματα και πέταγαν σκουπίδια σε σαρκοφάγους. Ακόμη και ενήλικες, βέβαια, έχουν βρεθεί κάποιες φορές να κακομεταχειρίζονται τα εκθέματα του μουσείου, γι’ αυτό και πλέον οι πανέμορφοι αιγυπτιακοί θησαυροί βρίσκονται πίσω από γυαλί, προστατευμένοι από της τουρίστες.

Selfie με το άγαλμα του βασιλιά Σεμπαστιάο
Όποιος ταξιδέψει στον όμορφο σιδηροδρομικό σταθμό Rossio στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, θα αντικρύσει ένα… άδειο τοξοειδές άνοιγμα ανάμεσα της καμάρες της εισόδου. Το άνοιγμα αυτό φιλοξενούσε ένα όμορφο άγαλμα του 16ου αιώνα του Βασιλιά Dom Sebastiao, μέχρι που ένας 24χρονος τουρίστας αποφάσισε ότι η καλύτερη φωτογραφία με τον βασιλιά, θα ήταν μια selfie. Για να τη βγάλει, σκαρφάλωσε στο άγαλμα των 126 ετών, ο βασιλιάς έπεσε και διαλύθηκε στο έδαφος και πλέον κάνεις δεν θα μπορέσει να βγάλει ξανά φωτογραφία με τον βασιλιά.

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

Χειραψία με την Παρθένο Μαρία
Ένας 55χρονος χειρουργός σίγουρα δεν έζησε τις δόξες του ως πατέρας, όταν συνελήφθη στο Museo dell’Opera del Duomo της Φλωρεντίας μπροστά στην οικογένειά του, επειδή έσπασε ένα δάχτυλο του αγάλματος της Παρθένου Μαρίας, 600 ετών. Ο χειρουργός έπιασε το χέρι του αγάλματος στην προσπάθειά του να δει ποιο είναι μεγαλύτερο (του αγάλματος ή το δικό του) και τότε συνέβη το μοιραίο. Η αστυνομία έδρασε άμεσα και ο χειρουργός βρέθηκε να συλλαμβάνεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια της γυναίκας και των παιδιών του. Ακόμα πιο παράξενο είναι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το άγαλμα έχασε ένα δάχτυλο με παρόμοιο τρόπο.

Γκράφιτι στο Κολοσσαίο
Οι όχι και τόσο ευσυνείδητοι τουρίστες αφήνουν γκράφιτι στο Κολοσσαίο από τον 1ο αιώνα. Ακόμη και σήμερα, όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που χαράσσουν τα αρχικά τους με πέτρες, προκαλώντας σήμερα συνολικά ζημιές για επιδιόρθωση της τάξης των 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια, οι αστυνομικοί πλέον συλλαμβάνουν όσους πιάσουν να κάνουν βανδαλισμούς και δίνουν πρόστιμα που φτάνουν τα 20 χιλιάδες δολάρια.

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Σπρέι στην τέχνη
Οι παράξενες συμπεριφορές τουριστών έφτασαν στο απόγειο το 2012, όταν κάποιος επισκέφτηκε το Tate Modern του Λονδίνου, πέρασε το απαγορευτικό μπροστά στο «Μαύρο σε Μαρόν» του Μαρκ Ρόθκο και ψέκασε με σπρέι πάνω στο έργο τέχνης αξίας εκατομμυρίων. Αυτό κόστισε 2 χρόνια φυλάκιση στον βάνδαλο, περίπου όσο καιρό χρειάστηκε να αποκατασταθεί και ο πίνακας.

Κόψιμο αυτιού στο Νησί του Πάσχα
Αν και αποτελεί έναν προορισμό που δύσκολα θα ταξιδέψει κάποιος στη ζωή του, το Νησί του Πάσχα, αν μη τι άλλο, είναι διάσημο για τα περίφημα αγάλματα moai. Από ένα από αυτά, φαίνεται πως λείπει το αυτί, αφού κάποιος φινλανδός τουρίστας ανέβηκε στα 4 μέτρα για να το κόψει και να το κρατήσει σουβενίρ. Η αστυνομία τον συνέλαβε, του έκοψε πρόστιμο 18 χιλιάδες δολάρια και ελπίζουμε ότι του εξήγησε το νόημα της ύπαρξης των τουριστικών καταστημάτων, απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει σουβενίρ, χωρίς να καταστρέφει αξιοθέατα που ανήκουν στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και να πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα.

Όλες οι παραστάσεις και οι πρωταγωνιστές τους, θεατρικά νέα, κριτικές και συνεντεύξεις

Βανδαλισμοί στο Άουσβιτς
Οι υπάλληλοι του Μουσείου του Άουσβιτς, αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, προσπαθούν να καταλάβουν γιατί κάποιος να καταστρέψει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο μεταξύ, οι επισκέπτες κάνουν γκράφιτι στα σημεία όπου κοιμούνταν κάποτε οι φυλακισμένοι και σπάνε μικρά κομμάτια, προκειμένου να τα πάρουν ενθύμια στο σπίτι. Ο Antoni Dudek του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας, πάντως, αναφέρει ότι βανδαλισμός είναι αυτό που κάνεις σε μια στάση λεωφορείου κι ότι εν προκειμένω πρόκειται περί βαρβαρότητας. Ο πρώην φυλακισμένος του Άουσβιτς, Bogdan Bartnikowski, προσθέτει ότι αν όλοι αυτοί βρίσκονταν εκεί και φοβούνταν μην φύγουν την επόμενη ημέρα από την καμινάδα, σίγουρα δεν θα έδειχναν τέτοιο πάθος να χαράξουν το όνομά τους.