Γκέτεμποργκ: Η πιο οικονομική αντιπρόταση της Στοκχόλμης

gketemporgk-souidia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Μια πόλη κοινωνική όσο η Στοκχόλμη, εκλεπτυσμένη, φιλική, με νεοκλασική αρχιτεκτονική και σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή, η δεύτερη πόλη της Σουηδίας είναι διαφορετική, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν αυθεντικό σκανδιναβικό προορισμό. Αν δεν είναι ήδη στην ταξιδιωτική σας λίστα, δείτε γιατί πρέπει να βάλετε το Γκέτεμποργκ στους στόχους σας.

Δεν του λείπει το… heavy metal
Δεν αναφερόμαστε μόνο στο μουσικό είδος, αλλά σε βιομηχανικά ορόσημα, όπως το Μουσείο Volvo και την εμβληματική γέφυρα Älvsborg που συνδέει το βόρειο και το νότιο μέρος της πόλης. Η γέφυρα αυτή συνθέτει μια έκρηξη… γαλαζοπράσινου χρώματος και οι τριγύρω καμινάδες και γερανοί αποτελούν στον ορίζοντα της πόλης ό,τι και οι ουρανοξύστες στο Μανχάταν.

Είναι πράσινο από όλες τις απόψεις
Αναλογικά με το μέγεθός του, το Γκέτεμποργκ είναι πλούσιο σε πάρκα και πράσινο. Το Slottsskogen, για παράδειγμα, αποτελεί έναν πράσινο παράδεισο στο κέντρο της πόλης, με παιδικές χαρές, σημεία για πικ-νικ και δωρεάν ζωολογικό κήπο κι αν τα μονοπάτια του φανούν σε κάποιον κάπως αστικά, μπορεί να κατευθυνθεί προς τα δυτικά και την κοιλάδα Azalea, όπου σίγουρα θα βρει την ηρεμία του μέσα στη φύση. Όπως είναι αναμενόμενο, το Γκέτεμποργκ είναι μια οικολογική πόλη, με «πράσινη» δημόσια μετακίνηση, με ηλεκτρικά λεωφορεία χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία ξεκίνησαν λειτουργία το 2015. Από τη στιγμή που οι τουρίστες προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, το οποίο έχει πιστοποιηθεί με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, μέχρι τη διαμονή τους σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία, μπορούν να εξερευνήσουν την πόλη, γνωρίζοντας πως δρα με όλα τα μέσα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ξέρει από μουσική
Ειδικά για τους φιλόμουσους ταξιδιώτες, το Γκέτεμποργκ είναι μια καλή περίπτωση, με… «εξαγωγές» όπως ο José González, οι Little Dragon, οι Goat, η ροκ μπάντα In Flames κ.ά. Η πόλη αυτή απευθύνεται σε ψαγμένα μουσικά γούστα και δεν αφήνει εύκολα κάποιον παραπονεμένο, με αγαπημένα δισκάδικα όπως Dirty Records και Bengans Skivbutik, τα dance club της λεωφόρου Avenyn, τα άπειρα indie στέκια στη Långgatorna και το τεράστιο ετήσιο φεστιβάλ Way Out West.

Διαθέτει το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Σκανδιναβίας
Το Liseberg άνοιξε το 1923 και αποτελεί το παλιότερο θεματικό πάρκο της Σουηδίας. Αν το 35 χρόνων Lisebergbahnen τρενάκι του δεν καταφέρει να σας αναστατώσει, τότε σίγουρα οι τεράστιες πράσινες μασκότ του θα τα καταφέρουν.

Έχει πολλή (street) τέχνη
Το Artscape, που είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ street τέχνης της Σκανδιναβίας, έβαλε το Γκέτεμποργκ στο χάρτη το 2016, παρ’ όλο που τα πολύχρωμα έργα τέχνης στο δρόμο αποτελούν μέρος της υποκουλτούρας της πόλης τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Το κέντρο τέχνης Roda Sten Konsthall, μάλιστα, αποτελεί κέντρο δημιουργικότητας από τη δεκαετία του ’80, όταν το ανέλαβαν ντόπιοι καλλιτέχνες και πλέον φιλοξενεί πλήθος εκθέσεων, event και εργαστηρίων, ενώ το εξωτερικό του αποτελεί καμβά για τους γκραφιτάδες της περιοχής. Αν δεν σας ταιριάζει πολύ η τέχνη του δρόμου, τότε στο Konstmuseet θα βρείτε αυτό που ψάχνετε, με έργα του Ρέμπραντ, του Πικάσο και του Βαν Γκογκ.

Είναι εύκολο να το γυρίσεις
Λόγω του συμπυκνωμένου μεγέθους του, το περπάτημα αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο μετακίνησης. Συν τοις άλλοις, περπατώντας έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να βρείτε κρυμμένα διαμάντια στους δρόμους, από καταστήματα μέχρι μπαρ, αλλά και να γνωρίσετε τους πολύ φιλικούς ντόπιους, οι οποίοι μετά χαράς θα σας καθοδηγήσουν.

Εκτιμά τη μόδα και το design
Αν τα εκτιμάτε κι εσείς, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να επισκεφτείτε, από το Μουσείο Röhsska. Η συλλογή του δείχνει την πρόοδο που έχουν οι πιο σημαντικές συνεισφορές στη μόδα, το design και τις εφαρμοσμένες τέχνες από το 1800 έως και σήμερα, στα πάντα, από κινέζικα κεραμικά μέχρι αυθεντική κουζίνα του ’40 από το επαναστατικό Unité d’Habitation του διάσημου ελβετού αρχιτέκτονα Λε Κορμπυζιέ.

Είναι φθηνό
Σε σχέση με τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ είναι 10% φθηνότερο τόσο σε διαμονή, όσο και σε φαγητό και μετακινήσεις.