Μια βόλτα στα... χωριά του Λονδίνου

mia-bolta-sta-xoria-tou-londinou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Το Λονδίνο φέτος έχει την τιμητική του: από τη μια οι εορτασμοί για το αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας κι απ’ την άλλη οι καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί αγώνες. Εκτός όμως από το κέντρο της πόλης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα προάστια αυτής της ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, που αποπνέουν τον λονδρέζικο αέρα όπως παλιά.

Η βρετανική πρωτεύουσα διαθέτει μεγαλοπρεπή μουσεία, βασιλική μεγαλοπρέπεια κι ένα γοητευτικό αστικό χάος που θα περίμενε κανείς από μια πόλη οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων. Όμως, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε τα σημαντικά της αξιοθέατα, θα ζήσετε μια ακόμη πιο πλούσια, λονδρέζικη εμπειρία, αν επισκεφτείτε τα γύρω «χωριά» και τις γειτονιές των προαστίων της πόλης.

Το Λονδίνο «κατάπιε» αυτά τα μέρη, καθώς επεκτεινόταν, αλλά πολλά έχουν διατηρήσει τον μοναδικό τους χαρακτήρα και παραμένουν ήρεμα και κομψά, σε σύγκριση με την πολύβουη «καρδιά» του κέντρου της πόλης. Κατεβείτε από το εντυπωσιακό London Eye, αποχαιρετίστε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και τις γκαλερί τέχνης και ετοιμαστείτε για ένα άλλο… Λονδίνο στα καλύτερά του, όπως το προτείνει η ταξιδιωτική ιστοσελίδα LonelyPlanet.

1. Greenwich

Θέλετε να βρεθείτε στην διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο, εκεί όπου βρίσκεται ο πρώτος μεσημβρινός της Γης; Αν πείτε «ναι», δε θα είστε οι μόνοι, αν κρίνουμε από τα πλήθη που παρατάσσονται για να βγάλουν μια φωτογραφία στο σημείο αυτό. Αλλά η περιοχή αυτή ( www.visitgreenwich.org.uk ), έχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη: Το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο ( www.rmg.co.uk ) φιλοξενεί μια παράξενη και ενδιαφέρουσα συλλογή ναυτικών αντικειμένων, το Βασιλικό Παρατηρητήριο ( http://www.rmg.co.uk/royal-observatory/ ) προσφέρει αστρικές προβολές στην τεράστια θολωτή οροφή του και το πάρκο Greenwich ( www.royalparks.org.uk/parks/greenwich-park ) σας καλεί να απολαύσετε μαζί με τους Λονδρέζους τις ηλιόλουστες μέρες.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Θέλετε περισσότερα; Στο Greenwich μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα δώρα και αναμνηστικά από την ομώνυμη αγορά ( www.shopgreenwich.co.uk ), να κάνετε βόλτες κατά μήκος της προκυμαίας και να επισκεφτείτε ένα από τα πιο διάσημα πλοία του κόσμου που ξανάνοιξε πρόσφατα για το κοινό, το Cutty Sark ( www.rmg.co.uk/cuttysark ). Τέλος, απολαύστε τη θέα με ένα ποτό, από την ιστορική παμπ Gipsy Moth ( www.thegipsymothgreenwich.co.uk ).

Πώς να πάτε: υπάρχει καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στον ακρογωνιαίο λίθο της ναυτικής ιστορίας, από ένα πλοίο; Επιβιβαστείτε σε ένα σκάφος από την αποβάθρα Charing Cross pier, Tower Pier ή Westminster Pier. Υπάρχουν επίσης πολλά τρένα από τους σταθμούς Charing Cross, Waterloo East και London Bridge.

2. Hampstead

Για τους Λονδρέζους, το Hampstead, είναι συνώνυμο της κομψότητας, της κλάσης και των… παράνομων σχέσεων. Η πρώην λουτρόπολη, έχει μετατραπεί σε πνευματικό καταφύγιο και είναι περισσότερο γνωστό για το πάρκο Heath (ένας από τους κορυφαίους πράσινους χώρους του Λονδίνου, καθώς και βραδινό σημείο συνάντησης) και τις λίμνες, όπου σκληραγωγημένοι Λονδρέζοι συνηθίζουν να κολυμπούν στα όχι και τόσο καθαρά νερά τους.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Μπορείτε να παίξετε ρακέτες και frisbees στους ελευθέρους χώρους της περιοχής, απολαμβάνοντας ένα δροσιστικό παγωτό, αλλά μην παραλείψετε και μερικές επισκέψεις κουλτούρας. Ο ψυχαναλυτής Σίγκμουντ Φρόυντ έζησε στο Hampstead και μπορείτε να θαυμάσετε το περίφημο ντιβάνι του στο Μουσείο Φρόιντ ( www.freud.org.uk ).

Ο τραγικός ποιητής John Keats έζησε εδώ μερικές από τις τελευταίες ημέρες του (πριν φύγει για να πεθάνει σε πιο ηλιόλουστα κλίματα) και το μουσείο με το όνομά του ( http://bit.ly/LjwQlP ), αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ματιά στην αγγλική ζωή του 19ου αιώνα. Τέλος, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσετε ένα απόγευμα από ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας σε μια από τις παλαιότερες παμπ του Λονδίνου, την Spaniard’s Inn ( www.thespaniardshampstead.co.uk ).

Πώς να πάτε: πάρτε τη γραμμή προς Edgware, της Βόρειας γραμμής του μετρό και κατεβείτε τρεις στάσεις μετά το πολυσύχναστο Camden.

3. Highgate

Στην άλλη διακλάδωση της Βόρειας γραμμής, βρίσκεται το Highgate, μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, με ένα πολύ μακάβριο αξιοθέατο: το νεκροταφείο του Highgate. Όμως, δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο νεκροταφείο -η μεγάλη προτομή του Καρλ Μαρξ βρίσκεται εκεί, μαζί με άλλους, γυαλιστερούς art-nouveau τάφους. Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για πολλές ταινίες τη δεκαετία του '70.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Αφού επιβεβαιώσετε την ανάπαυση των ψυχών της διανόησης του Λονδίνου, διασκεδάστε με τους… ζωντανούς, σε μια από τις εξαιρετικές παμπ του Highgate. Η Angel Inn ( www.theangelhighgate.co.uk ) έχει επιτραπέζια παιχνίδια για όσους αισθάνονται ή είναι παιδιά και μια εξαιρετική ποικιλία από μπίρες.

Πώς να πάτε: Μπορείτε εύκολα να φτάσετε από το κεντρικό Λονδίνο, μέσω της Βόρειας γραμμής, προς High Barnet.

4. Barnes

Νοτιοδυτικά από το σταθμό Waterloo και μέσα σε λίγα λεπτά, θα βρεθείτε σε ένα καταπράσινο τοπίο, στην περιοχή Barnes, όπου μένουν πολλοί φοιτητές και λαϊκές οικογένειες, ενώ μαζεύεται πλήθος κόσμου γύρω από την οδό Richmond (Μπορεί να δείτε αρκετές διασημότητες στην τοπική μονάδα αποκατάστασης).

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Πάρτε φρέσκο αέρα στο Κέντρο Υγροτόπων του Λονδίνου ( www.wwt.org.uk ), περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό του τρένου) και θαυμάστε τα εξωτικά πουλιά, ξεχνώντας για λίγο πως βρίσκεστε πολύ κοντά στο κέντρο του Λονδίνου.

Ανανεωθείτε σε ένα από τα εστιατόρια του Barnes, όπου η βιολογική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα, είναι ο κανόνας. Το εστιατόριο Annie’s ( www.anniesrestaurant.co.uk ) θα σας σερβίρει το πιο ζουμερό ψητό κοτόπουλο που έχετε φάει ποτέ, με σπιτική μαγιονέζα.

Πώς να πάτε: πάρτε το τρένο από το σταθμό Waterloo ή ένα λεωφορείο από το Hammersmith.

5. Wimbledon

Σας αρέσει το τένις; Νομίζετε ότι ξέρετε το Wimbledon -μια ήρεμη, πράσινη γωνιά του Λονδίνου, με αγάπη για τον αθλητισμό- αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον κομψό χώρο, από ρακέτες και μπαλάκια του τένις. Αν βρεθείτε εκεί το καλοκαίρι, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε έναν αγώνα τένις, διαφορετικά «ξαναζήστε» τα καλύτερα σερβίς στο Μουσείο Αντισφαίρισης Lawn ( www.wimbledon.com/en_GB/index.html ) ή απολαύσετε την ατμόσφαιρα με ένα πικνίκ στον ελεύθερο χώρο πρασίνου Wimbledon Common ( www.wpcc.org.uk ) και χαζέψτε τις βιτρίνες των μεγάλων καταστημάτων σχεδιαστών.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Το Wimbledon έχει επίσης μερικά ακόμη ιδιαίτερα αξιοθέατα: πάρτε μια γεύση της Ταϊλάνδης στο ναό Buddhapadipa ( www.buddhapadipa.org ), ένα μεγαλοπρεπές διακοσμημένο με χρυσό, κτήριο, ή μια ολλανδική «γεύση», με μια βόλτα στον Ανεμόμυλο Wimbledon ( www.wpcc.org.uk/windmill.html ). Ολοκληρώστε την επίσκεψη σας τρώγοντας… ιταλικά στο αγαπημένο Al Forno ( www.alfornowimbledon.com ).

Πώς να πάτε: Η διαδρομή, μέσω της πράσινης γραμμής του μετρό από το κεντρικό Λονδίνο για το Wimbledon Park, το Wimbledon ή τα Southfields, είναι αρκετά μεγάλη. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Wimbledon εξυπηρετείται επίσης από γρηγορότερα υπέργεια τρένα, από το σταθμό Waterloo.