Pculiar.com: μιλήσαμε με τους δημιουργούς του πιο ασυνήθιστου ταξιδιωτικού οδηγού

pculiar

Στάση των προσκυνητών για ξεκούραση στο Φαλακρό Όρος Δράμας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Μια ομάδα 4 φωτογράφων-φίλων ταξιδεύει στην Ελλάδα, για να φωτογραφίσει και να βιώσει τοπικά έθιμα και άλλα περίεργα παραδοσιακά γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεται τις εμπειρίες της σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, δημιουργώντας ένα δίκτυο σε όλο τον κόσμο. Όπως καταλαβαίνετε, η ομάδα αυτή, που βρίσκεται πίσω από το peculiar.com, μας κίνησε το ενδιαφέρον και δεν γινόταν να μην ψάξουμε να τους βρούμε.

Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία και πώς δεν θα χάσεις καμιά!

Την ώρα που εσείς βρίσκεστε στο γραφείο και διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σε κάποιο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου μπορεί να κάνουν τελετές δενδρολατρείας, να έχουν τοματοπόλεμο ή να γιορτάζουν τους πεθαμένους, τρώγοντας γεύμα στο νεκροταφείο, ακολουθώντας ήθη και έθιμα που εμείς ίσως να μην έχουμε ακούσει ποτέ στη ζωή μας. Γι’ αυτό ακριβώς έρχεται να φροντίσει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα www.pculiar.com που μπήκε ξαφνικά στις ζωές μας και φροντίζει να μας «κλέβει» καθημερινά λίγο από το χρόνο μας, προκειμένου να ψάξουμε στις φωτογραφίες της και να πάρουμε κι εμείς μια γεύση από τοπικές παραδόσεις, ταξιδεύοντας σε γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, όπως δεν είχαμε ταξιδέψει ποτέ ξανά.

Έθιμο των Αράπηδων στο Παγονέρι Δράμας

Αποτελεί ένα διαφορετικό ταξιδιωτικό site, με φωτογραφίες και υλικό από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου που έχουν κάτι κοινό: κρύβουν μια ιδιαιτερότητα, ένα ενδιαφέρον και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του πραγματικού ταξιδιώτη. Όλο αυτό το εγχείρημα είναι η έμπνευση μιας ομάδας ταλαντούχων φωτογράφων, των Reflex Photographers, οι οποίοι μέσα από την ανάγκη τους να αποδώσουν φωτογραφικά το αναπάντεχο, το άγνωστο, το συναρπαστικό, το ενδιαφέρον και συνάμα σπάνιο, καταφέρνουν και μας στέλνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, την περιπέτεια, τα τοπικά ήθη και έθιμα που έχουν αντέξει στο χρόνο και τον ενδότερο πολιτισμό της χώρας μας και του κόσμου όλου, παντρεύοντας το παλιό με το καινούργιο.

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

Οι ίδιοι, όμως, θα μας τα πουν καλύτερα.

Πείτε μας 2 λόγια για το pculiar.com. Τι μπορεί να βρει κανείς σε αυτό, σε ποιους απευθύνεται και πόσο καιρό βρίσκεται στον αέρα;
Το pculiar.com άνοιξε τα φτερά του λίγο πριν την έλευση του 2017. Το όνομά του δίνει εκ πρώτης το στίγμα του. Peculiar, δηλαδή ιδιόμορφο. Ένα διαφορετικό ταξιδιωτικό site, με πλούσιο και άρτιο φωτογραφικά ρεπορτάζ από περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου που έχουν να επιδείξουν κάτι ιδιαίτερο, για τους ταξιδιώτες που ψάχνουν αυτό ακριβώς. Το pculiar.com απευθύνεται ξεκάθαρα στον ταξιδιώτη, όχι τον τουρίστα. Αλλά όχι μόνο. Και στον φωτογράφο, τον καλλιτέχνη και τον θαυμαστή της ιστορίας και των παραδόσεων. Με 2 μόνο λέξεις, στον λάτρη της ζωής, απροσδιορίστου ηλικίας και στυλ.

Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου

Πώς ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας του και ποιοι βρίσκεστε πίσω από αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε αρκετό, αλλά διάσπαρτο φωτογραφικό υλικό από τα μέλη της ομάδας εδώ και αρκετό καιρό. Εξάλλου, ανέκαθεν υπήρχε ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα έθιμα και τα μυστηριακά δρώμενα. Πριν από μερικούς μήνες αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε αυτό το υλικό και να το οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να βρει τα δρώμενα και τις φωτογραφίες στις οποίες έχουν αποτυπωθεί σε ένα πολύ εύχρηστο site. Την ιδρυτική ομάδα αποτελούν οι: Γιώργος Τατάκης, Μιχάλης Παππάς, Αντώνης Χρυσάκης και Θανάσης Χριστοδούλου. Η ομάδα επεκτείνεται συνεχώς με νέα μέλη/φωτογράφους από όλο τον κόσμο και ήδη φωτογράφοι από Βραζιλία, Ισραήλ και Κίνα έχουν ενταχθεί στην ομάδα μας.

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Τι διαφορετικό έχει από ένα κλασικό ταξιδιωτικό site;
Αυτό που κάνει το pculiar να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ταξιδιωτικούς οδηγούς και πλατφόρμες ταξιδιωτικής φωτογραφίας είναι ότι παρουσιάζουμε σπάνιες και ιδιαίτερες εκδηλώσεις που τις περισσότερες φορές είναι άγνωστες ακόμη και στους κατοίκους της χώρας τους. Προσπαθούμε επίσης να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτά τα έθιμα και τις παραδόσεις και με αυτό το τρόπο να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινότητες (τις περισσότερες φορές μικρά απόμακρα χωριά) με αύξηση του τουρισμού τους.

Γυναίκες στο φεστιβάλ φακής στην Εγκλουβή Λευκάδας

Σε ποια μέρη έχετε ταξιδέψει και φωτογραφίσει;
Έχουμε ταξιδέψει και φωτογραφήσει δρώμενα από σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν ακόμα μέρη και έθιμα τα οποία δεν έχουμε προλάβει να αποτυπώσουμε και να εντάξουμε στο επίσημο υλικό μας.

Ποια είναι η πιο περίεργη εμπειρία που έχετε ζήσει στα ταξίδια σας;
Μια από τις πιο σουρεαλιστικές εμπειρίες τις ζήσαμε στην Όλυμπο της Κάρπαθου, όπου τα χαρμόσυνα έθιμα ή δρώμενα περιλαμβάνουν κλάματα και δραματική κορύφωση που μοιάζει τόσο αντιφατική στους εξωτερικούς παρατηρητές.

Λιτανεία των εικόνων την Λαμπρή Τρίτη, στην Όλυμπο Καρπάθου

Πώς ανακαλύπτετε όλες αυτές τις περίεργες εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες;
Το internet και τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν πάρα πολύ στο να ανακαλύπτουμε περίεργα δρώμενα σε όλο τον κόσμο. Πολύ σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι προσωπικές μας γνωριμίες με φίλους φωτογράφους από διάφορα μέρη του πλανήτη, οι οποίοι γνωρίζουν και φωτογραφίζουν αντίστοιχα περίεργα έθιμα στις χώρες τους.

Έχετε κάποιο feedback από τις τοπικές κοινότητες που επισκέπτεστε;
Η ανταπόκριση των ντόπιων είναι πολύ θετική ως προς αυτό που κάνουμε και μάλιστα χάρη στους κατοίκους των διαφόρων κοινοτήτων έχουμε ενημερωθεί για έθιμα σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό και έχουμε ακούσει απίστευτες τοπικές ιστορίες.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι ένα τέτοιο εγχείρημα; Η Ελλάδα της κρίσης πόσο επηρεάζει;
Tο pculiar δεν δημιουργήθηκε με γνώμονα το κέρδος και δεύτερον και σημαντικότερο τα έθιμα και οι παραδόσεις της ελληνικής επικράτειας δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση.

Μεταφορά των προικιών του γαμπρού στο σπίτι της νύφης, Όλυμπος Καρπάθου

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος μέχρι στιγμής;
Το pculiar ξεκίνησε στις αρχές του 2017 και παρ' όλο που δεν έχουμε τρέξει διαφημιστικές καμπάνιες, έχουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό και ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από φωτογράφους διαφόρων χωρών με αντίστοιχο υλικό.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;
Θεωρούμε ότι το pculiar θα γίνει το πρώτο ελληνικό site που θα συνδυάζει την αγάπη για την λαογραφία και τη δίψα για ιδιαίτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Επίσης ευελπιστούμε ότι με την συνεργασία των ξένων φωτογράφων που συνεχώς μεγαλώνουν την ομάδα μας, το pculiar θα αποτελέσει πόλο έλξης των απανταχού κυνηγών του περίεργου και του μυστηριώδους αυτού του κόσμου.

Info
www.pculiar.com

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ