Απόδραση στα Ζαγοροχώρια και τη Χαράδρα του Βίκου για ράφτινγκ και πεζοπορία

zagoroxoria
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Ο καιρός είναι ανοιξιάτικος, η όρεξη και η ενέργειά μας μεγαλώνει και οι Active Sundays φροντίζουν να έχουμε κάπου να τη διοχετεύσουμε!

Χαράδρα Βίκου, Μπελόη, Σκάλα, Βραδέτου, Βοϊδομάτης, Μονοδένδρι... δεν είναι απλώς μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κανείς, αλλά είναι από μόνα τους εμπειρίες ζωής! Γι’ αυτό και η πολύ δραστήρια ομάδα των Active Sundays οργανώνει εκδρομή στα μέρη αυτά, το ΠΣΚ αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, στις 5-7 Μαΐου.

Όσοι δεν πρόλαβαν την πρώτη εκδρομή, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αυτή τη φορά να βρεθούν στα Ζαγοροχώρια και ν' απολαύσουν την καταλληλότερη εποχή για περιπέτεια στο ανοιξιάτικο τοπίο της Ηπείρου! Το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου, τη Σκάλα του Βραδέτο, θέα από τη Μπελόη προς όλο το Φαράγγι του Βίκου, ράφτιγκ στο Βοϊδομάτη, διαμονή σε εξαιρετικό ξενοδοχείο στο γραφικό Μονοδένδρι, υπέροχες τοπικές γεύσεις, τσιπουράκια και καλή παρέα -όλα μοναδικές εμπειρίες.

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

Η περιπέτεια θα ξεκινήσει από την Αθήνα, όπου θα καταλήξετε στο χωριό Μονοδένδρι και το ξενοδοχείο. Θα πάρετε μια ανάσα και ακολούθως, κατά βούληση μετά από μεταφορά με το λεωφορείο, θα πραγματοποιήσετε την πρώτη σας πεζοπορία, για ν' αγναντέψετε από το σημείο θέας Μπελόη όλο το μεγαλείο της Χαράδρας του Βίκου. Η Μπελόη, είναι μια τοποθεσία στην άκρη της χαράδρας του Βίκου (η ονομασία της οποίας πιθανώς να προήλθε από σλάβικη λέξη που σημαίνει «καλή θέα» ή και «μπαλκόνι»). Η πεζοπορία θα έχει αφετηρία το Βραδέτο. Θα πεζοπορήσετε μέχρι την θέση Μπελόη, στα 1450μ, όπου θα παραμείνετε για να θαυμάσετε την ασύγκριτη θέα και το φαράγγι του Bίκου από μια προνομιακή οπτική γωνία, καθώς στο σημείο εκείνο έχει το φαράγγι έχει το μεγαλύτερο βάθος.

Ακολουθεί επιστροφή στο Βραδέτο όπου θα κατεβείτε το παλιό μοναδικό καλντερίμι, τα «Σκαλιά του Βραδέτου» που για χρόνια ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με το χωριό Καπέσοβο, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του ίδιου ορεινού όγκου. Όποιος επιθυμεί, προαιρετικά, αντί να πεζοπορήσει στο Βραδέτο, θα μπορεί να συμμετάσχει σε rafting που θα οργανωθεί ειδικά για τους Active Sundays στο Βοϊδομάτη, το πιο καθαρό και κρύο ποτάμι της Ευρώπης!  Όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν καμία από τις δυο πιο πάνω δραστηριότητες, θα έχουν την ευκαιρία είτε να χαλαρώσουν στο γραφικό Μονοδένδρι και να βολτάρουν μέχρι την περίφημη Μονή της Αγίας Παρασκευής που κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από το φαράγγι του Βίκου ή να επισκεφθούν το κοντινό χωριό Βίτσα με τα πόδια, ή απλά να μην κάνουν απολύτως τίποτα και σε κατάσταση ζεν ν' απολαύσουν το τσιπουράκι τους κάτω από τα πλατάνια του χωριού… Η ημέρα για όλους θα τελειώσει χαλαρά στο Μονοδένδρι όπου υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό και τσιπουράκι.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Την Κυριακή, θα πάρετε πρωινό νωρίς και αμέσως μετά θα έχετε το δεύτερο «πιάτο» της περιπέτειας: την πεζοπορία στη Χαράδρα του Βίκου! Θεωρείται μια από τις πιο κλασικές και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα και όχι τυχαία. Με τα Ζαγοροχώρια να είναι από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας και δεδομένου ότι η διάσχιση ενός φαραγγιού ενέχει πάντα το μοναδικό συναίσθημα του να είναι κανείς τελείως αποκομμένος από τον κόσμο, το να περπατήσει κανείς το φαράγγι του Βίκου είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία. 

Η διαδρομή διασχίζει το κύριο τμήμα του φαραγγιού και η πεζοπορία διαρκεί κοντά στις 6-7 ώρες περιλαμβανομένων των στάσεων για ξεκούραση και κολύμπι, ​(αν το φαράγγι έχει νερό και είναι κατάλληλη η στάθμη). Είναι διαδρομή με εναλλασσόμενο τοπίο, ανεβοκαταβάσματα, πεζοπορία σε σημεία μέσα σε κατάφυτο μονοπάτι και σε άλλα σημεία παράλληλα με την κοίτη του ποταμού, χορταστική, απολαυστική, με απίστευτες οι εικόνες που αποτυπώνονται για πάντα στο μυαλό και ανταμείβουν την κούραση. ​

Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό και αρχικά κατηφορίζει προς την όχθη του Ξηροπόταμου στα 710μ. Φτάνοντας στις όχθες του ποταμού,  θα μπείτε στο κύριο τμήμα της πορείας, αφού πλέον θα είστε μέσα στη Χαράδρα του Βίκου, με τα πάντα να είναι πνιγμένα στο πράσινο!

Η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της θα είναι κατηφορική, έχοντας όμως και ορισμένα ανηφορικά διαστήματα. Η διαδρομή θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της κάτω από τον ίσκιο πυκνής βλάστησης του φαραγγιού, ενώ λίγο πριν φτάσετε στη μέση της, θα συναντήσετε και τη μοναδική πηγή για ανεφοδιασμό.

Το μονοπάτι προς το τελείωμά του μέσα στη χαράδρα, διακλαδώνεται και συνεχίζει είτε προς το κοντινό χωριό Βίκος (Βιτσικό) είτε προς τις πηγές του Βοϊδομάτη στα 483μ. Στις πηγές του Βοϊδομάτη θα απολαύσετε τα νερά, που με ορμή τρέχουν μέσα από τα βράχια σε ένα ονειρικό σκηνικό με πλατάνους και κρυστάλλινα νερά. Δίπλα στις πηγές βρίσκεται και η Μονή της Παναγίας του Βίκου, που χτίσθηκε το 1783  κάτω από το χωριό Βίκος και φυσικά, οι τολμηροί θα έχουν την ευκαιρία για κολύμπι… στους περίπου 5-7 βαθμούς Κελσίου νερό!

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Η περιπέτεια αυτή συνιστάται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση, αν και θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τους Active Sundays τηλεφωνικά στο 6945170071 Τρι-Παρ 10:00-14:00 πριν κάνετε την εγγραφή σας.

Λόγω του ότι ο προορισμός της περιπέτειας βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα ή άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που τυχόν παρουσιαστούν αποτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση ή την διεξαγωγή του προγράμματος της περιπέτειας όπως έχει σχεδιαστεί, το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ανάλογα.

Δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 26 Απριλίου (κόστος 180 ευρώ για το τριήμερο) και ετοιμαστείτε για νέες περιπέτειες.

Info
Απόδραση στα Ζαγοροχώρια και τη Χαράδρα του Βίκου
5-7 Μαΐου
http://www.activesundays.com/vikos-zagorohoria-ii.html