Αυτά τα ξέρατε για τη Νεκρά Θάλασσα;

nekra-thalassa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Αυτή η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ έχει τέτοια ιστορική, γεωγραφική και θρησκευτική σημασία, όσο λίγες, με τις αιγυπτιακές, τις εβραϊκές και τις ισλαμικές παραδόσεις να την έχουν βάλει στο χάρτη για τα καλά. Ταυτόχρονα, διατηρεί και θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ οι τουρίστες δεν χάνουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν, όταν βρεθούν κοντά στα μέρη της. Μέχρι εδώ καλά. Τα παρακάτω, όμως, τα ξέρατε;

Λέγεται «Νεκρά» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αλάτι, η οποία δεν επιτρέπει σε φυτά, ψάρια και άλλα είδη ζωής να επιβιώσουν στα νερά της. Μικρότεροι οργανισμοί, πάντως, όπως βακτήρια, έχουν βρεθεί σε κρατήρες στον πυθμένα της.

Ονομάζεται «θάλασσα», αλλά στην ουσία είναι λίμνη, με τον Ιορδάνη ποταμό να εκβάλλει σε αυτή. Συγκρατεί όλο το νερό και δεν ρέει σε άλλες λίμνες, θάλασσες ή ωκεανούς.

Είναι σχεδόν 10 φορές πιο αλμυρή από τον ωκεανό. Παρ’ όλο που σε αυτήν εκβάλλει ο Ιορδάνης ποταμός, το νερό αυτό δεν πάει πουθενά κι έτσι εξατμίζεται, δημιουργώντας έναν κύκλο νερού με πολύ αλάτι.

Η βροχή παίζει σημαντικό ρόλο στην αλμύρα της Νεκράς Θάλασσας. Το νερό της βροχής έχει συγκεκριμένα οξέα όταν το μονοξείδιο του άνθρακα συνδυάζεται με το νερό. Με τον καιρό, η βροχή διαλύει μικρές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως τα άλατα και τα χημικά συστατικά των πετρωμάτων, τις οποίες και μεταφέρει στη Νεκρά Θάλασσα.

Αποτελεί το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, με την επιφάνειά της να βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου (αρνητικό υψόμετρο).

Παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Περιτριγυρισμένη από άγονο και έρημο τοπίο, η Νεκρά Θάλασσα παρουσιάζει κατά μέσο όρο 330 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο, με χαμηλή υγρασία και λίγες βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο και το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι εκεί μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία για πολλή ώρα, χωρίς να καεί ιδιαίτερα από τον ήλιο, λόγω των φυσικών προστατευτικών στρωμάτων από τις UV ακτίνες.

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να κολυμπήσει κάποιος στα νερά της, καθώς λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε αλάτι, το νερό είναι πηχτό και όλοι επιπλέουν χωρίς να βυθίζονται. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί κάποιος να πνιγεί, καθώς είναι δύσκολες οι κινήσεις μέσα στη λίμνη, κάτι που είναι επικίνδυνο αν κάποιος βρεθεί σε επικίνδυνη θέση. Ακόμη, αν κάποιος πιει πολύ νερό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας άλατος, μπορεί να κάνει κακό στα νεφρά.

Είναι η πιο βαθιά λίμνη με αλμυρό νερό στη Γη, με μέγιστο βάθος που φτάνει τα 300 μέτρα.

Χάρη στο ιδιαίτερο κλίμα, η Νεκρά Θάλασσα έχει έξτρα οξυγόνο στον αέρα, όπως και επίπεδα βρομίνης, έχοντας μια χαλαρωτική επίδραση στον άνθρωπο.

Αποτελεί δημοφιλή προορισμό τουριστών υγείας, αφού από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι κάνει καλό στην υγεία. Πλέον είναι δημοφιλής ανάμεσα στους επιστήμονες και τους επαγγελματίες που θέλουν να μελετήσουν τα οφέλη της, αλλά και σε όσους ακολουθούν υγιεινό lifestyle.

Τα σπα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, μάλιστα, αξιοποιούν το αλάτι και τη λάσπη της Νεκράς Θάλασσας για θεραπείες, ενώ αποτελεί δημοφιλές συστατικό σε πολλές λοσιόν και κρέμες.

Η λεωφόρος 90 του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, περνά δίπλα από τη Νεκρά Θάλασσα και θεωρείται ο χαμηλότερος δρόμος του κόσμου. Ταυτόχρονα είναι αρκετά επικίνδυνος, καθώς εκεί έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα.