Οι πρεμιέρες του Μαΐου που αξίζουν την προσοχή μας

epistrofi-sto-mpountegiobitsej
ΤΡΙΤΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2017

Τι θα δούμε στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές τον τελευταίο μήνα της άνοιξης.

«Επιστροφή στο Μπουντεγιόβιτσε»: Μετά την πρώτη της επιτυχημένη βωβή κωμωδία «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ, ή πώς ξέμαθα να περπατώ», η θεατρική ομάδα Art Vouveau επιστρέφει με ένα βωβό νουάρ δράμα βασισμένο στο θεατρικό έργο «Η παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ. (2 Μαΐου, Olvio)

«Οπερέττα»: Το ευφάνταστο, ανατρεπτικό και διαχρονικό έργο του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς, που υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα από τον Νίκο Καραθάνο στο Εθνικό Θέατρο. (3 Μαΐου, Θέατρο REX – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»).

«Ζητιάνος»: Η ομάδα Anima διασκευάζει για πρώτη φορά για το θέατρο το έργο του Ανδρέα Καρακαβίτσα σε συμπαραγωγή του ΔηΠεΘε Ρούμελης και σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης  Μοσχοχωρίτη. (3 Μαΐου, Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου)

«Ερωτόκριτος»: Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί το έργο του Δημήτρη Μαραμή, που βασίζεται στην ποιητική έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου. (5 Μαΐου, Εναλλακτική Σκηνή της Εθνική Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

«Μια τεράστια έκρηξη»: Επτά χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το έργο του Bασίλη Μαυρογεωργίου επιστρέφει στη σκηνή και μάλιστα αυτή τη φορά, στη θεατρική βάση του ηθοποιού – σκηνοθέτη. (7 Μαΐου, Skrow Theatre)

«Τυραννόσαυροι ΡΕΞ»: Η Λένα Κιτσοπούλου γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα έργο για την τεράστια ανάγκη μας για επικοινωνία  μέσα από την οδό της ανικανότητας μας για αυτήν, που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (11 Μαΐου, Θέατρο REX – Σκηνή «Κατίνα Παξίνου»).

«Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον»: Ο Δήμος Δήμου Αβδελιώδης σκηνοθετεί την Ιωάννα Παππά στη θεατρική μεταφορά του έργου Γεώργιου Βιζυηνού. (12 Μαΐου, Tempus Verum-Εν Αθήναις).

«The Great Tamer»: Η νέα χορογραφική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου καταπιάνεται με το ερώτημα κατά πόσο η ανθρώπινη ζωή μπορεί να ιδωθεί ως ένα εξερευνητικό ταξίδι, ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, μια εσωτερική ανασκαφή που υπόσχεται να φέρει στην επιφάνεια βαθύτερα νοήματα. (24 Μαΐου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)

«Η εκδίκηση του πυριτίου»: Η ομάδα «Κι όμΩς κινείται» παρουσιάζει το έργο του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη «Η εκδίκηση του πυριτίου» (Silicium’s revenge), που διαδραματίζεται σε ένα μακρινά μελλοντικό δωμάτιο διαστημόπλοιου ανδροειδών. (25 Μαΐου, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν- Φρυνίχου)

«Αίας»: Την τραγωδία του Σοφοκλή θα παρουσιάσει ο Χρήστος Σουγάρης σε συνθήκη κλειστού θεάτρου. (31 Μαΐου, Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες)

Και δύο φεστιβάλ

Fast Forward Festival 4: Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο μιλούν για την έννοια του σπιτιού, της εκδίωξης, της μετανάστευσης, μέσα από 9 projects στην αιχμή της πρωτοπορίας. Το FFF χτυπά για 13 ημέρες, επανακτώντας ευφάνταστα δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά. Στη θεατρική ενότητα θα δούμε τις εξής παραστάσεις: «Piraeus / Heterotopia» - Akira Takayama, «Sanctuary» - Brett Bailey, «Evros Walk Water 1 & 2 - Daniel Wetzel/Rimini Protokoll, Phobiorama – Dries Verhoeven, «Zvizdal (Chernobyl - so far so close). (2-14 Μαΐου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών)

Bob Theatre Festival: Στην 10η διοργάνωσή του το επιτυχημένο νεανικό θεατρικό φεστιβάλ συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. (22 έως 28 Μαΐου, Πειραιώς 260)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ