Ποιες παραστάσεις του ΚΘΒΕ θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

epta-epi-thibas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2017

Η συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τον θεσμό ενδυναμώνεται και διευρύνεται το φετινό καλοκαίρι.

Με δύο δικές του παραγωγές θα δώσει το «παρών» το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας μας θα παρουσιάσει τις εξής παραστάσεις:

«Επτά επί Θήβας»: Η αισχύλεια τραγωδία, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, που έκανε πρεμιέρα πέρυσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Δάσους και παρουσιάστηκε στη συνέχεια στην Επίδαυρο, κερδίζοντας  κοινό και κριτικούς, επανέρχεται στο αργολικό θέατρο ανοίγοντας τα Επιδαύρια 2017.

Υπόθεση: Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Όταν ήρθε, ωστόσο, η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Εξοργισμένος ο Πολυνείκης συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί των δύο αντίπαλων στρατευμάτων παρατάχθηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης, με τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη αντιμέτωπους στην έβδομη πύλη. Κεντρικός ήρωας της τραγωδίας είναι ο Ετεοκλής. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση σε μια μάχη καταδικασμένη, χωρίς πραγματικό νικητή.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης)

Χορός: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

(30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου)

«Οικογενειακή γιορτή» (Festen): Η θεατρική μεταφορά της ταινίας του Τόμας Βίντερμπεργκ, που τάραξε τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής, όταν προβλήθηκε το 1998 καθώς ήταν η πρώτη ταινία του Δόγματος 95, της κινηματογραφικής «σχολής» που δημιούργησε ο Λαρς Φον Τρίερ, παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου το χειμώνα στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σημειώνοντας συνεχή sold out.

Υπόθεση: Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δε σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται.

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

Ερμηνεύουν: Χρίστος Στυλιανού (Κρίστιαν), Στεφανία Ζώρα (Το μικρό κοριτσάκι), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μίκαελ), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Μέττε),  Κωνσταντίνος Λιάρος (Λαρς), Ιωάννα Παγιατάκη (Ελένε), Γιολάντα Μπαλαούρα (Έλσι), Βασίλης Σπυρόπουλος (Χέλγκε), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Πία), Νίκος Καπέλιος (Χέλμουντ), Αλέξανδρος Τσακίρης (Παππούς), Νεφέλη Ανθοπούλου (Πάουλα), Γιάννης Παρασκευόπουλος (Κιμ), Βασίλης Παπαγεωργίου (Μπάτοκαϊ).

(6 έως τις 9 Ιουλίου, Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου)

Παράλληλα, και στο πλαίσιο αυτής ευρύτερης συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, θα κάνει τιμητικά την πρώτη της παρουσίαση στις 13 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ  Δάσους που εγκαινιάζεται φέτος, φιλοξενώντας σημαντικές παραγωγές διεθνούς εμβέλειας από  το εξωτερικό.