Άντζελα Μπρούσκου αντί Γιούλικας Σκαφιδά στην «Ορκισμένη παρθένα» του Ένκε Φεζολλάρι

sotiriapsarougr
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2017

Το έργο της Ελβίρα Ντόνες θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2017.

Η Γιούλικα Σκαφιδά φεύγει, η Άντζελα Μπρούσκου έρχεται στην «Ορκισμένη παρθένα» του Ένκε Φεζολλάρι, που θα αποτελέσει τη φεστιβαλική παράσταση του ηθοποιού – σκηνοθέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 στις 13 και 14 Ιουλίου. Η Μπρούσκου θα αντικαταστήσει την Σκαφιδά, που αποχώρησε από την παραγωγή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Έτσι, η πρώτη θα υποδυθεί την μητέρα της Παρθενόπης Μπουζούρη, η θα ενσαρκώσει τη Χάνα. Μια ορκισμένη παρθένα, μια ιδιόμορφη βαλκάνια Αντιγόνη, που διαμαρτυρόμενη ενάντια στον ανορθολογισμό της εξουσίας αιώνες μετά από εκείνη την κόρη-σύμβολο, αποφασίζει να θάψει όχι το σώμα ενός νεκρού αδελφού, αλλά το δικό της σώμα, στα πέτρινα τοπία της Σκόδρας, στη Βόρεια Αλβανία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ένκε Φεζολλάρι για το έργο της Ελβίρα Ντόνες:

«Σύμφωνα με μία αλβανική παράδοση, οι γυναίκες γίνονται ισότιμες με τους άντρες μόνο αν αρνηθούν τη γυναικεία τους φύση και ζήσουν με τον τρόπο ενός άντρα, αφού ορκιστούν να μην έχουν ποτέ σεξουαλικές σχέσεις. Έτσι και η Χάνα, μία γυναίκα απο το Βορά της Αλβανίας, αποφασίζει να ξεφύγει από το πεπρωμένο της, επικαλείται τον άγραφο νόμο Κανούν και ζει ως "ορκισμένη παρθένα" με το όνομα Μαρκ. Γράφοντας ποίηση κι έχοντας ως πυξίδα τα έργα της Έμιλυ Ντίκινσον, προσπαθεί να αποδράσει από την αποπνικτική πραγματικότητα. Ένα ταξίδι στην Αμερική θα την φέρει αντιμέτωπη με αυτή της την απόφαση: στη Γη της Επαγγελίας θα συναντήσει την οικογένειά της και θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την αμηχανία και τις αντιδράσεις των αγαπημένων της προσώπων αλλά και τη δική της γυναικεία πλευρά. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του θηλυκού της σώματος; Ποια είναι η αρσενική φυλακή στην οποία αποκλείστηκε; Πώς η οικογένειά της θα την κάνει να νιώσει εξόριστη για άλλη μία φορά; Η Χάνα είναι μία Ορκισμένη Παρθένα. Και μας μοιράζεται την ιστορία της: μία ιστορία ενός Εθιμοτυπικού Κανόνα μιας κοινωνίας όπου η αξία των γυναικών ισούται με ένα σακί πατάτες. Η ιστορία μιας γυναίκας που δεν κατοικεί στο ίδιο της το σώμα και βλέπει τους κόσμους της να καταρρέουν».

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο, οι ηθοποιοί βρίσκονται στην Αλβανία και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θα συναντηθούν με κάποιες εναπομείναντες αληθινές παρθένες.

Ερμηνεύουν επίσης: Γεωργιάννα Νταλάρα, Γιώργος Παπαπαύλου, Μαρία Σκαφτούρα, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Φραγκάκης.

Συντελεστές
Μετάφραση: Ελεάνα Ζιάκου
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι
Διασκευή - Θεατρική απόδοση: Μαρία Σκαφτούρα σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη
Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Εικαστική επιμέλεια: Εύα Νάθενα
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Συρίγος
Σκηνικά - Κοστούμια: Δάφνη Κολυβά, Εβελίνα Δαρζέντα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη
Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Αποστόλης Κόκκαλης
Συντονισμός Παραγωγής: Mαρία Βασαριώτου
Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Οργάνωση - Σχεδιασμός Παραγωγής: Delta Pi

Info
13-14 Ιουλίου 2017 στις 21.00. Πειραιώς 260, Η. Τιμές εισιτηρίων ​Κανονικό: Από 20€ έως 25€ Φοιτητικό: 12€ ΑΜΕΑ: 5€ Ανέργων: 5€. Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr/theater/greekfestival/i-orkismeni-parthena-enke-fezollari/

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ