Η Glenda Jackson ξανά στη σκηνή του Broadway 30 χρόνια μετά

glendajacksongetty
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΜΑΙΟΥ 2017

Η 81χρονη Βρετανή ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του Edward Albee, «Τρεις ψηλές γυναίκες».

Στα 81 της χρόνια, η σπουδαία μορφή του βρετανικού θεάτρου και παγκοσμίως καταξιωμένη ως μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς της θεατρικής σκηνής, η Glenda Jackson, συνεχίζει ακάθεκτη να υπηρετεί την υποκριτική τέχνη.

Η Βρετανή ηθοποιός -δις βραβευμένη με Όσκαρ Α 'Γυναικείου Ρόλου ηθοποιό για τις «Ερωτευμένες Γυναίκες» και την «Απιστία με Αξιοπρέπεια»- ετοιμάζεται για την επιστροφή της στο Broadway τον Φεβρουάριο του 2018, τριάντα χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση στο περίφημο θέατρο της Νέας Υόρκης με τον «Μάκβεθ» το 1988.

Η Jackson θα πρωταγωνιστήσει στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του Edward Albee, «Τρεις ψηλές γυναίκες», το οποίο θα παρουσιαστεί στις 27 Φεβρουαρίου 2018 στο Shubert theater, σε σκηνοθεσία Joe Mantello.

Πρόκειται για έργο που με πολύ χιούμορ, μα και ταυτόχρονα σκληρότητα και ειλικρινεία, περνάει από το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας το ανέπτυξε σε προηγούμενα έργα του («Ευαίσθητη ισορροπία», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»), στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος της εποχής μας: την αυτογνωσία.

Η υπόθεσή του περιστρέφεται γύρω από τη συνάντηση μιας 91χρονης με δυο άλλες, που η καθεμιά ενσαρκώνει μια νεότερη ηλικία της, εκείνη των 52 και εκείνη των 26 χρόνων. Παρά τα όσα θα περίμενε κανείς, δεν υπάρχει καμιά ατμόσφαιρα απολογισμού, αναπόλησης ή νοσταλγίας. Η ηλικιωμένη έρχεται αντιμέτωπη με τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής της, παλεύοντας λυσσαλέα μέχρι τέλους να δώσει νόημα σε κάθε παράλογη ή φριχτή της πράξη, να φέρει πίσω σχεδόν με κυριολεκτικούς όρους όσα της γλίστρησαν μέσα από τα χέρια και επιμένοντας να αποκρύπτει άλλα που θα μείνουν για πάντα άγνωστα.

Θυμίζουμε ότι το «Τρεις ψηλές γυναίκες» παρουσιάστηκε τη φετινή σεζόν στη σκηνή του Οδού Κεφαλληνίας με τις Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή να πρωταγωνιστούν, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άρη Τρουπάκη.

Σημειώνεται ότι η Glenda Jackson επέστρεψε στις αρχές Νοεμβρίου του 2016 στη βρετανική σκηνή και δη σε εκείνη του Old Vic του Λονδίνου, είκοσι πέντε χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή της από την υποκριτική για να ασχοληθεί με την πολιτική -διετέλεσε βουλευτής του Εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας-, ενσαρκώνοντας με επιτυχία τον ρόλο του «Βασιλιά Ληρ» στην ομώνυμη τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ