«Ο Συμβολαιογράφος» από την Ομάδα Πλάνη στο Βαφείο

ragkabis
ΤΡΙΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2017

Η Άννα Ετιαρίδου διασκευάζει τη νουβέλα του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή.

Η Ομάδα «Πλάνη», κλείνοντας τον κύκλο των σύγχρονων ευρωπαϊκών έργων με τα οποία καταπιάστηκε και ανέβασε τα τελευταία δύο χρόνια, μεταπηδά φέτος στο ελληνικό έργο διασκευάζοντας μία από τις πιο γνωστές νουβέλες της ελληνικής λογοτεχνίας, τον «Συμβολαιογράφο» του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή.

Ένα έργο-ψυχογράφημα, γραμμένο το 1882, τοποθετημένο στο Αργοστόλι λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση, στο οποίο οι ήρωες παλεύουν συνεχώς, άλλες φορές με αγνά και άλλες φορές με σκοτεινά κίνητρα, να ανακαλύψουν - ή να αποκρύψουν- την αλήθεια, σε μια υπόθεση φόνου που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία της Κεφαλλονιάς. Το επτανησιακό ιδίωμα είναι έντονο σε όλο το έργο, καθώς ο Ραγκαβής χρησιμοποιεί άπειρες ιταλικές λέξεις, οι οποίες αποτελούσαν μέρος της καθομιλουμένης των Κεφαλλονητών εκείνα τα χρόνια.

Ο κόντες Ναννέτος, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους τοπικούς άρχοντες του Αργοστολίου, βρίσκεται ένα πρωί δολοφονημένος στην κάμαρά του. Η τοπική κοινωνία αναστατώνεται και οι αρχές ψάχνουν να βρουν τον ένοχο. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν εμφανίζονται δύο διαθήκες του κόντε. Η μία, γραμμένη ανεπίσημα, αφήνει γενικό κληρονόμο τον νεαρό Ροδίνη που δούλευε ως γραμματικός δίπλα στον κόντε. Όμως ο συμβολαιογράφος Τάπας εμφανίζει μία δεύτερη διαθήκη στην οποία ο κόντες αφήνει γενικό κληρονόμο τον ανηψιό του, το Γεράσιμο Ναννέτο. Και οι δύο φέρουν την υπογραφή του κόντε Ναννέτου. Όμως ποια είναι η πραγματική διαθήκη; Και γιατί ο συμβολαιογράφος Τάπας παλεύει με όλες του τις δυνάμεις να ρίξει την ενοχή στο Ροδίνη;

Η πρεμιέρα προγραμματίστηκε για το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στο θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής».

Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι της Άννας Ετιαρίδου και το ρόλο του συμβολαιογράφου Τάπα θα ερμηνεύσει ο Κώστας Δελακούρας.