Ο Δημήτρης Καραντζάς μιλάει για τη «Μήδεια»

dimitriskarantzassite2photo Marilena Stafylidou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Θα κατηφορίσει με την ευριπίδεια τραγωδία 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

«Η παράσταση δεν επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη Μήδεια ως μια προδομένη γυναίκα που ζητάει εκδίκηση, αλλά στην ουσία προσπαθεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή της προς την ανάκτηση της προηγούμενης ταυτότητάς της», σημειώνει ο Δημήτρης Καραντζάς σχετικά με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη που θα παρουσιάσει 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

Δείτε το video της παράστασης

Όπως ο ίδιος εξηγεί: «Η Μήδεια έχει χάσει την ιερή της ταυτότητα, δηλαδή τη σχέση της με τα πράγματα και όλη η παράσταση είναι μια διαδορμή για να βρει την ιερή σχέση της με τη γη και τον ήλιο. Στην ουσία βλέπουμε την αντιπαράθεσή της, την σύγκρουση δύο φύσεων της λογικής και της ενόρμισης».

Στην παράσταση του Δημήτρη Καραντζά, την κεντρική ηρωίδα δεν θα ερμηνεύσει μια γυναίκα ηθοποιός, αλλά ένας άντρας, ο Γιώργος Γάλλος. Τρεις άντρες βρίσκονται πάνω στη σκηνή προκειμένου να αναρωτηθούν, να επανεξετάσουν, να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στον «θρύλο» της Μήδειας από αντρική σκοπιά. Σε ποια σημεία η Μήδεια «υποκρίνεται», σε ποια σημεία επιχειρηματολογεί επαρκώς, ποια μέρη του έργου είναι αμιγώς λογικά και δικαιολογημένα και πού σφάλλει; Πώς τρία πρόσωπα αντίθετου φύλου από αυτό του ρόλου μπορούν να δικαιολογήσουν και να αθωώσουν την πράξη της Μήδειας; Η παράσταση επανέρχεται στο έργο για να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα σε έναν πάγκο ανατομικής μελέτης της ρυθμολογίας και της επιχειρηματολογίας του, σε μια «ψιθυριστή» παράσταση που προσπαθεί να αγγίξει το «σύμπτωμα» της Μήδειας.

«Δεν είναι ένα έργο που πρέπει να το κοιτάξεις μέσα από το φύλο, αλλά από το επιχείρημά του. Πώς οι δύο φύσεις έρχονται σε αντιπαράθεση μέχρι την τελική εύρεση της ταυτότητας αυτού του φαινομένου», καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Συντελεστές
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Διασκευή - Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Καραντζάς, Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγέλης
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος (Μήδεια), Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας,), Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Άγγελος,Τροφός)

Info
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
30 Ιουνίου στις 21.00 & 1 Ιουλίου 2017 στις 21.00 και στις 23:59
Με αγγλικούς υπέρτιτλους
Τιμές εισιτηρίων: ​Κανονικό: Από 20€ έως 25€, Φοιτητικό: 12€, ΑΜΕΑ: 5€, Ανέργων: 5€. Προπώληση