Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017

epta-epi-thibas
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Οι δύο παραστάσεις που θα δούμε στο πρώτο θεατρικό διήμερο του αργολικού θεάτρου.

Αυλαία ανοίγει στις 30 Ιουνίου το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017 και το πρώτο θεατρικό διήμερο της διοργάνωσης έρχεται με δύο παραστάσεις σε δύο χώρους, στο Αρχαίο Θέατρο και στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Αναλυτικότερα

«Επτά επί Θήβας»: Η αισχύλεια τραγωδία, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, που έκανε πρεμιέρα πέρυσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Δάσους και παρουσιάστηκε στη συνέχεια στην Επίδαυρο, κερδίζοντας  κοινό και κριτικούς, επανέρχεται στο αργολικό θέατρο ανοίγοντας τα Επιδαύρια 2017.

Υπόθεση: Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Όταν ήρθε, ωστόσο, η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Εξοργισμένος ο Πολυνείκης συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί των δύο αντίπαλων στρατευμάτων παρατάχθηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης, με τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη αντιμέτωπους στην έβδομη πύλη. Κεντρικός ήρωας της τραγωδίας είναι ο Ετεοκλής. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση σε μια μάχη καταδικασμένη, χωρίς πραγματικό νικητή.

Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης)
Χορός: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
(30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου)

Μαριλένα Σταφυλίδου

«Μήδεια»: Ο Δημήτρης Καραντζάς παρουσιάζει την ευριπίδεια τραγωδία, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σε διασκευή και δραματουργική επεξεργασία σε συνεργασία με την Θεοδώρα Καπράλου. Την κεντρική ηρωίδα δεν θα ερμηνεύσει μια γυναίκα ηθοποιός, αλλά ένας άντρας, ο Γιώργος Γάλλος.

Υπόθεση: Τρεις άντρες βρίσκονται πάνω στη σκηνή προκειμένου να αναρωτηθούν, να επανεξετάσουν, να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στον «θρύλο» της Μήδειας από αντρική σκοπιά. Σε ποια σημεία η Μήδεια «υποκρίνεται», σε ποια σημεία επιχειρηματολογεί επαρκώς, ποια μέρη του έργου είναι αμιγώς λογικά και δικαιολογημένα και πού σφάλλει; Πώς τρία πρόσωπα αντίθετου φύλου από αυτό του ρόλου μπορούν να δικαιολογήσουν και να αθωώσουν την πράξη της Μήδειας; Η παράσταση επανέρχεται στο έργο για να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα σε έναν πάγκο ανατομικής μελέτης της ρυθμολογίας και της επιχειρηματολογίας του, σε μια «ψιθυριστή» παράσταση που προσπαθεί να αγγίξει το «σύμπτωμα» της Μήδειας.

Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Γάλλος (Μήδεια), Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας,), Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Άγγελος,Τροφός)
(30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, Μικρό Θέατρο Επιδαύρου)