«Ο Φάρος» σε πανελλήνια πρώτη από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

faros
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Πρεμιέρα 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθηνών.

Μετά την μεγάλη επιτυχία του «Πουπουλένιου» και του «Θεού της Σφαγής», ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επιστρέφει με τη νέα σεζόν στο Θέατρο Αθηνών για να παρουσιάσει σε πανελλήνια πρώτη το έργο «Ο Φάρος» του Κόνορ Μακφέρσον. Ένα θρίλερ - μαύρη κωμωδία, το οποίο θα σκηνοθετήσει και θα ερμηνεύσει, έχοντας στο πλευρό του τους: Αιμίλιο Χειλάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Ψαρρά και Προμηθέα Αλειφερόπουλο.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Παραμονή Χριστουγέννων, στο υπόγειο ενός σπιτιού, σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου, ενώ έξω μαίνεται η καταιγίδα, τέσσερεις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα γιορτάζοντας με τον τρόπο που ξέρουν: παίζοντας χαρτιά και πίνοντας.

Ο Σάρκυ έχει επιστρέψει μετά από καιρό, για να προσέχει τον Ρίτσαρντ, τον μεγαλύτερο αδελφό του, που τυφλώθηκε πρόσφατα. Στη γιορτινή βραδιά είναι μαζί τους ο Ιβάν κι ο Νίκυ, φίλοι αδελφικοί, στο ποτό και τις αποτυχίες της ζωής. Κι ένας ακόμη απρόσκλητος επισκέπτης, ο κύριος Λόκχαρτ, που κανείς δεν τον γνωρίζει, ενώ εκείνος μοιάζει να γνωρίζει πολλά.  

Πώς βγήκε από τη φυλακή ο Σάρκυ δεκαεπτά χρόνια πριν; Πώς κέρδισε ο Ιβάν τη βάρκα στα χαρτιά; Τι έγινε με τη φωτιά στο ξενοδοχείο; Πώς τυφλώθηκε ο Ρίτσαρντ; Πόσες προσπάθειες χρειάστηκαν για να πεθάνει ο Μώρις Μάκεν; Τι βάζει στο παιχνίδι ο κύριος Λόκχαρτ και ποιoς θα τον ξεπληρώσει;   Ενώ η νύχτα βαθαίνει κι η καταιγίδα θριαμβεύει, οι πέντε άντρες θα παίξουν μέχρι το τέλος, ποντάροντας όλο και περισσότερα: μια πιθανότητα να ξεφύγουν απ’ το παρελθόν τους. Και μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν την ψυχή τους.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Αθανασία Σμαραγδή. Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Μουσική: Μίνως Μάτσας Βοηθοί σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας – Έλενα Σκουλά. Παραγωγή: Κάρολος Παυλάκης.