«Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο» από τους Ginger Creepers Theater Band στο Bios

ginger-creepers
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η πρώτη παράσταση του σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη και του ηθοποιού Χρήστου Καπενή, μετά τον πρόσφατο σχηματισμό της ομάδας τους.

Έπειτα από την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους στο θεατρικό έργο «Ρίτα, Ντύλαν, Φαίδρος και Φάμκε» του Αύγουστου Κορτώ σε σκηνοθεσία-διασκευή Γρηγόρη Χατζάκη, που συζητείται να επαναληφθεί στο Σύγχρονο Θέατρο, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης και ο ηθοποιός Χρήστος Καπενής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν ομάδα. Να γίνουν οι Ginger Creepers. Μία «θεατρική μπάντα», όπως δηλώνουν οι ίδιοι και εξηγούν: «Ο όρος "μπάντα" παραπέμπει στην έννοια της καλλιτεχνικής "ομάδας" και λειτουργεί συγγενικότερα με τη διαδικασία δουλειάς μιας μουσικής μπάντας ως προς την αναζήτηση, την αλληλοσυμπλήρωση, την προσωπική και κοινή εξέλιξη, την αυτοακύρωση και επαναδιαπραγμάτευση».

Βασικός γνώμονάς της, το πειραματικό θέατρο με ευδιάκριτα τα στοιχεία του σουρεαλισμού, του μαγικού ρεαλισμού και της μινιμαλιστικής αισθητικής. Στόχος της, η δημιουργία νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από αντισυμβατικές τεχνικές αφήγησης και δραματοποίησης, όπου η δημιουργική διαδικασία θα αλληλεπιδρά με το αποτέλεσμα.

Το πρώτο τους θεατρικό project θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο Bios και έχει τίτλο «Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο». Πρόκειται για ένα live theater experiment, πρωταγωνιστές του οποίου είναι ο Ζακ-Ιβ και ο Γκαστόν, τους οποίους το κοινό μπορεί να γνωρίσει πριν την «live» τους εμφάνιση στο Bios μέσα από την online ταυτότητα και το μουσικό βιογραφικό (FB page, YT Channel) των Ginger Creepers στο διαδίκτυο.

Η υπόθεση της παράστασης έχει ως εξής: Mία μπάντα πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής που αποσύρεται με μία σκηνή σε ένα απομακρυσμένο δάσος με στόχο να ανακαλύψει τον απόλυτο ήχο. Όσο όμως περνάει ο χρόνος, οι δύο μουσικοί οδηγούνται σε μία παράλογη σχέση με τον ήχο και το μουσικό όραμά τους. Η αναζήτηση γίνεται αυτοσκοπός και αρχίζουν να προσεγγίζουν τον ήχο όχι ως μουσική σύνθεση, αλλά ως αυθύπαρκτη έννοια που σχετίζεται με την ύλη και τον χρόνο,  προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τον πυρήνα του, τη συναισθηματική νοημοσύνη του, τη μνήμη του.

Όπως αναφέρουν οι Ginger Creepers: «Το έργο μετατρέπεται σε μια συμβολική αντι-Οδύσσεια, όπου σε αντίθεση με το ομηρικό έπος, όσο ο στόχος ξεθωριάζει, η αναζήτηση οδηγεί σε ερμητισμό: ενας αέναος κύκλος, που εγκλωβίζει τους ήρωες στον χώρο και στον χρόνο, σε ένα παράλογο υπαρξιακό ταξίδι με προσωπικούς κύκλωπες και σειρήνες, σε ένα δάσος που ποτέ δεν ξημερώνει».

Το έργο ολοκληρώνεται, έναν χρόνο αργότερα, όπου οι ήρωες, έχοντας ξεφύγει από το σκοτεινό δάσος, επιστρέφουν στο αστικό περιβάλλον και πραγματοποιούν ένα μουσικό live που συνοψίζει την εμπειρία τους.

Συντελεστές
Σύλληψη-Κείμενο: Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης)
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική-Sound Design: Βύρων Κατρίτσης 
Δραματουργική Συνεργασία: Voltnoi

Ερμηνεύουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης

Pr & Communication: Μάρσια Βλέτσα
Graphic Design: Michelangelo Bevilacqua

Παραγωγή: Ginger Creepers & Bios

Σημειώνεται ότι οι πόρτες θα ανοίγουν 2 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης, όπου οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν διαφορετικά μουσικά events, dj-sets, καθώς και την προετοιμασία των δύο ηρώων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ