Η Σύλβια Λιούλιου μας μιλά για την παράσταση «Οιδίπους Δοκιμές»

sulbia-liouliou
ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων.

«Οιδίπους Δοκιμές [κάτω απ’ την προσωπίδα ένα κενό]» ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει η σκηνοθέτις Σύλβια Λιούλιου με τους συνεργάτες της τον Αύγουστο στο 60ό Φεστιβάλ Φιλίππων.

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την ώρα της δύσης του ήλιου, ένας περίπατος-περιήγηση-διείσδυση στο τοπίο, στην ποίηση και στο δράμα. Τρεις ηθοποιοί κι ένας μουσικός στα ίχνη του Οιδίποδα, του τραγικού ήρωα που βαίνει προς ανάληψη. Δοκιμές επί τόπου στο υλικό των τραγωδιών που αφηγούνται το μύθο του (Οιδίπους Τύραννος - Οιδίπους επί Κολωνώ) αλλά και μια απόπειρα συνάντησης με το Σεφερικό ποιητικό βλέμμα.

Μιλήσαμε με την Σύλβια Λιούλιου για αυτό το πολύ ενδιαφέρον πείραμα, για το οποίο πιστεύουμε πως αξίζει να ανηφορίσουμε στην αυγουστιάτικη Καβάλα και την κουβέντα μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω.

Εξηγήστε μας την ιδέα για την παράσταση. Τι σας παρακίνησε για τη δημιουργία της;

Ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων μας γέννησε την ιδέα για μια δραματουργία περιπάτου που καταλήγει εντέλει στο θέατρο. Ένας άνδρας μεγάλης ηλικίας πορεύεται μια τελική διαδρομή. Δυο γυναίκες τον ακολουθούν. Προχωρούμε όλοι μαζί τους μέσα στον ερειπιώνα. Μια διαδρομή διείσδυσης στο τοπίο την ώρα της δύσης του ήλιου στα ίχνη του τραγικού ήρωα που βαίνει προς ανάληψη.

Πώς ακριβώς κάνατε την σύνδεση με το έργο του Σεφέρη και ως ποιο σημείο πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση;

Η ποίηση του Σεφέρη μας προσέφερε τη δυνατότητα ενός είδους «κουρδίσματος» σε έναν τόνο σε ό,τι αφορά την τραγωδία. Στον τρόπο που σχετίζεται το ποιητικό υποκείμενο με το φυσικό τοπίο, το φως, τα ερείπια της αρχαιότητας είναι εντοπισμένη η έρευνά μας σε αυτή τη δουλειά. Στην πρακτική δραματουργία της παράστασης τα θρησκευτικά στάσιμα του «Τυράννου» και του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» πλέκονται με τρία ποιήματα του Σεφέρη.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που να εντάσσεται η παράσταση σε σχέση με τον μύθο του Οιδίποδα ή τον αντιμετωπίζει από άχρονη σκοπιά;

Το νήμα της παράστασης ξεκινά από τη στιγμή που ο Οιδίπους (στον Κολωνό) ακούει το κάλεσμα του θεού και προσανατολίζεται χωρίς κανέναν οδηγό, μόνος του, προς το σημείο που πρέπει να πεθάνει. Μέσα σε αυτήν την διαδρομή επανέρχονται σαν μνήμες και δυο στάσιμα από τον «Τύραννο», από τον παρελθόντα χρόνο του ήρωα.

Είναι σημαντική δραματουργικά η ώρα της παράστασης κατά την δύση του ήλιου για τον συσχετισμό με το γεγονός της ανάληψης;

Ωραία το λέτε. Ναι. Μέσα στο φως του ήλιου οι άνθρωποι γίνονται σκιές.

Πώς κρίνετε την πρόσκληση του Φεστιβάλ Φιλίππων προς δημιουργούς της νέας γενιάς για μια διαφορετική ανάγνωση πάνω στο αρχαίο δράμα;

Είναι μια δυνατότητα που μας προσφέρθηκε να εργαστούμε ελεύθερα μέσα σε έναν εκπληκτικό χώρο. Να ζήσουμε σε αυτό το φορτισμένο από ομορφιά φυσικό τοπίο. Να φιλοξενηθούμε από εγκάρδιους ανθρώπους.

Πληροφορίες παράστασης

Δημιουργική Ομάδα: Σύλβια Λιούλιου, Νίκος Φλέσσας, Μαρία Καλλιμάνη, Άγγελος Σκασίλας, Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Μανούσος Πλουμίδης.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 10 Αυγούστου. Ώρα: 19:00.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]