«Η αγάπη άργησε μια μέρα» και «8 γυναίκες κατηγορούνται» από τον Ένκε Φεζολλάρι

enke-fezollari
ΤΡΙΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Διπλό σκηνοθετικό «χτύπημα» τη νέα θεατρική σεζόν από τον ηθοποιό – σκηνοθέτη.

Με δύο παραστάσεις θα επανακάμψει με τη νέα θεατρική περίοδο στην αθηναϊκή σκηνή ο Ένκε Φεζολλάρι. Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο τη θεατρική μεταφορά του βιβλίου της Λιλής Ζωγράφου «Η αγάπη άργησε μια μέρα» και με τη νέα χρόνια το έργο του Γάλλου συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρομπέρ Τομά «8 γυναίκες κατηγορούνται». Και τα δύο έργα θα ανέβουν στο Θέατρο Αργώ και από τη δεύτερη περίοδο της σεζόν θα παίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο από τον ίδιο θίασο: Αιμιλία Υψηλάντη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Καρακίτσου και Αθηνά Τσιλύρα.

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

Πρόκειται για μια παλιομοδίτικη ιστορία που ξετυλίγεται σαν μαγευτικό παραμύθι, χάρη στην ομορφιά και τη λαχτάρα των νεαρών ηρωίδων που αντιστέκονται στον αμείλικτο χρόνο, περιμένοντας καρτερικά την προσγείωση του μεγάλου έρωτα. Γιατί υπήρχε μια εποχή που η αγάπη αργούσε να 'ρθει. 
Αντίθετα με τη νεαρή ηρωίδα που, έρμαιο του παρορμητικού της ενστίκτου, παραδίδεται σ' έναν άγγελο που την περιμένει στο υπόγειο του σπιτιού της. Και τολμά να ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες για να εξελιχθεί εν αγνοία της σε κατακτήτρια της πιο ουσιαστικής ελευθερίας. Γιατί η ελευθερία και τότε, πριν πενήντα χρόνια, και πάντοτε προκύπτει, όχι από συλλόγους και κραυγαλέα μανιφέστα, αλλά από την ατομική συνειδητοποίηση, που διαλέγει τελικά το προσωπικό ήθος, αγνοώντας τους περιορισμούς των έξωθεν απαγορεύσεων.

«8 γυναίκες κατηγορούνται»

Σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία, κάπου έξω από το Παρίσι, κάποια χιονισμένη μέρα, οκτώ γυναίκες (πεθερά, σύζυγος, κουνιάδα, αδερφή, δύο κόρες, καμαριέρα και υπηρέτρια), ανακαλύπτουν το μοναδικό άντρα του σπιτιού νεκρό, με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη του. Αποκλεισμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω καιρικών συνθηκών, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια από αυτές, πιθανόν, να είχε κίνητρο να διαπράξει ένα τέτοιο φόνο. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, καθώς η κάθε μια έχει το δικό της κίνητρο για το φόνο. Μέσα σε λίγες ώρες καταστρέφουν ό,τι με τόσο κόπο έχτιζαν για χρόνια, δηλαδή μια ζωή ιδεατή, μια ζωή ψεύτικη. Στην προσπάθειά τους να βρουν το δολοφόνο, βρίσκουν τελικά τους εαυτούς τους.

Να σημειωθεί ότι το 2002, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Οζόν, με οκτώ  εμβληματικές  πρωταγωνίστριες του γαλλικού και όχι μόνο σινεμά, ανάμεσά στις οποίες οι Κατρίν Ντενέβ, Φανί Αρντάν, Ιζαμπέλ Υπέρ. Εμανουέλ Μπεάρ.  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ