«Ο αλαβροστοισειώτης» του Νίκου Χατζόπουλου από το Φεστιβάλ Αθηνών στην Κύπρο

nikos-xatzopoulos
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Τον Σεπτέμβριο στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Στο πλαίσιο του θεσμού «Ο ΘΟΚ φιλοξενεί» και σε συνεργασία με το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στη Λευκωσία και τη Λεμεσό η συμπαραγωγή του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα και του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου «Ο Αλαβροστοισειώτης» του Παύλου Λιασίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.

«Ο Αλαβροστοισειώτης», έμμετρο θεατρικό έργο, γραμμένο στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από τον μεγάλο λαϊκό ποιητή της Κύπρου Παύλο Λιασίδη, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, για τέσσερις παραστάσεις, τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Το έργο πραγματεύεται τη σύγκρουση ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, ενώ η παράσταση του Νίκου Χατζόπουλου, ανιχνεύει τη συγγένεια του έργου με την αρχαία τραγωδία.

Πέντε ηθοποιοί ισορροπούν ανάμεσα στην ταύτιση και την αφήγηση, κρατώντας αναλλοίωτο το στοιχείο της γλώσσας, το τοπικό χρώμα της κυπριακής διαλέκτου με το στίγμα της εποχής που γράφτηκε το έργο.

Η παράστασή, στο κείμενο της οποίας έχουν συμπεριληφθεί και ποιήματα από συλλογές του Παύλου Λιασίδη, είναι ένας φόρος τιμής στον πλούτο και τη μουσικότητα της κυπριακής διαλέκτου και ένα εγχείρημα που ζωντανεύει την αέναη σύγκρουση του ανθρώπου με τα στοιχεία και τα στοιχειά της φύσης με όρους τόσο ποιητικούς όσο και ρεαλιστικούς.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Σταύρος Λάντσιας
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπακωνσταντίνου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Ελεονόρα Λύτρα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιωργής Τσουρής, Χριστιάνα Μπάτσιου
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αντωνίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Άνδρη Θεοδότου, Κλείτος Κωμοδίκης, Γιωργής Τσουρής
Συνοδεύει στο πιάνο: ο Σταύρος Λάντσιας

Παράσταση στην κυπριακή διάλεκτο
Στο κείμενο της παράστασης, έχουν συμπεριληφθεί ποιήματα από συλλογές τουΠαύλου Λιασίδη

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Σπίτι της Κύπρου
Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Info
Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 7.00μ.μ. & 9.00μ.μ. Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, 8.00μ.μ. Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, Ταμείο Παττιχείου Δημοτικού Θέατρου, τηλ. 25377277. Τιμή Εισιτηρίου: € 15.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ