Μιλήσαμε με τους Ginger Creepers για τον «Ήχο που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο»

ginger-creepers3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η πρώτη παράσταση του σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη και του ηθοποιού Χρήστου Καπενή, μετά τον πρόσφατο σχηματισμό της ομάδας τους, θα κάνει πρεμιέρα στο Bios στις 23 Οκτωβρίου.

Έπειτα από την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους στο θεατρικό έργο «Ρίτα, Ντύλαν, Φαίδρος και Φάμκε» του Αύγουστου Κορτώ σε σκηνοθεσία-διασκευή Γρηγόρη Χατζάκη, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης και ο ηθοποιός Χρήστος Καπενής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν ομάδα. Να γίνουν οι Ginger Creepers. Όχι μια θεατρική ομάδα, αλλά μια «θεατρική μπάντα», όπως θέλουν να δηλώνουν οι ίδιοι. Ο Χρήστος Καπενής μας εξηγεί: «Προτιμήσαμε τον όρο μπάντα, γιατί έχει άλλους κανόνες, έχει άλλη διάδραση και αλληλοσυμπλήρωση. Παίζει κάποιος ένα σόλο και ο άλλος ακολουθεί και το ανάποδο. Δοκιμάζουμε διαφορετικό ύφος, κάνουμε άμεσα τις εμπειρίες μας ήχο».

Βασικός γνώμονάς της μπάντας είναι το πειραματικό θέατρο με ευδιάκριτα τα στοιχεία του σουρεαλισμού, του μαγικού ρεαλισμού και της μινιμαλιστικής αισθητικής. Στόχος της, η δημιουργία νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από αντισυμβατικές τεχνικές αφήγησης και δραματοποίησης, όπου η δημιουργική διαδικασία θα αλληλεπιδρά με το αποτέλεσμα.

Το πρώτο τους θεατρικό project θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Bios και έχει τίτλο «Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο». Πρόκειται για ένα live theater experiment, πρωταγωνιστές του οποίου είναι ο Ζακ-Ιβ και ο Γκαστόν, τους οποίους το κοινό μπορεί να γνωρίσει πριν την «live» τους εμφάνιση στο Bios μέσα από την online ταυτότητα και το μουσικό βιογραφικό (FB pageYT Channel) των Ginger Creepers στο διαδίκτυο. Όπως μας αναφέρει ο Γρηγόρης Χατζάκης υπάρχει άμεση εξήγηση μέσα στο έργο όσον αφορά στο γιατί «βάπτισαν» «Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο» το έργο τους: «Όταν οι ήρωες αναζητούν τον ήχο μέσα στην ύλη, αλλά πέρα από αυτό, ο τίτλος φέρει όλα τα σημαντικά στοιχεία του έργου (το θέμα, το περιβάλλον, το παράδοξο). Από κει και πέρα, οι αναγωγές που μπορεί να γίνουν είναι καθαρά προσωπικές». 

Όσον αφορά στο ρόλο του, μας συστήνεται: «Ο ήρωάς μου είναι ο Γκαστόν Γκέερτς. Είναι από το Βέλγιο, μέλος της ηλεκτρονικής μπάντας, Ginger Creepers. Βρίσκεται με τον φίλο και συνεργάτη του, Ζακ-Ιβ, σε ένα δάσος, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον υπέρτατο ήχο του 21ου αιώνα. Είναι καλλιτεχνική φύση, ζει για να δημιουργεί, είναι αλαζόνας, ξεροκέφαλος, αποκομένος εξωτερικά από το συναίσθημα». Από την πλευρά του, ο Καπενής μας μιλάει για τον δικό του ήρωα: «Ο Ζακ-Ιβ είναι πρακτικός, προσγειωμένος στην κάθε διαφορετική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα έχει πολύ ισχυρό ένστικτο, το οποίο συνεχώς αγνοεί, αδυνατώντας να το κατανοήσει».

Η παράσταση

Είναι μια ωδή στον ήχο ως αίσθηση που ορίζει την ύπαρξη.  Σε ένα ιδιότυπο «ηχητικό» σκηνικό γεμάτο συμβολισμούς που αποκρυπτογραφούν τα βιώματα των ηρώων το έργο εκτυλίσσεται σε τέσσερα μέρη:

  1. Η προετοιμασία των ηρώων: Οι πόρτες ανοίγουν 1.5 ώρα πριν την έναρξη, όπου οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν διαφορετικά μουσικά events, dj-sets, καθώς και την προετοιμασία των δύο ηρώων για την επικείμενη παράσταση. Κάθε βδομάδα θα ανακοινώνεται και το πρόγραμμα της ενότητας
  2. Διάλεξη για την ιστορία του ήχου: Μια ανασκόπηση για την ιστορία του ήχου από τον 20ο αιώνα μέχρι τους Ginger Creepers
  3. Το έργο: Ο Ζακ-Ιβ και ο Γκαστόν αποσύρονται στο δάσος
  4. Μουσικό Live: Το έργο ολοκληρώνεται, έναν χρόνο αργότερα, όπου οι ήρωες, επιστρέφουν στο αστικό περιβάλλον και πραγματοποιούν ένα μουσικό Mini live με πρωτότυπες μουσικές παραγωγές που συνοψίζει την εμπειρία τους.

«Κάθε μέρα πριν την παράσταση, θα έχουμε διαφορετικούς καλεσμένους μουσικούς, που είτε θα παίζουν ζωντανά μουσική, είτε θα κάνουν DJ sets, είτε συζητήσεις γύρω από τον ήχο. Κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνονται μέσω της σελίδας μας», εξηγεί ο Καπενής και συνεχίζει σχολιάζοντας το τρίτο μέρος της παράστασης: «Οι ήρωες βρίσκονται σε ένα δάσος όπου ποτέ δεν ξημερώνει και λίγο λίγο τους απομακρύνει από τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Έχουν απομονωθεί εκεί για να δημιουργήσουν τον απόλυτο ήχο, αλλά η αναζήτηση αυτή τους οδηγεί σε παράλογες κατευθήνσεις. Παύουν να τον αναζητούν στις μουσικές συνθέσεις τους και τον ψάχνουν σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο. Αποξενόνωνται από τη γήινη αντίληψη, δεν αναγνωρίζουν τις πληροφορίες που τους έρχονται και γίνονται έρμαια του άπιαστου ονείρου τους».

Όσον αφορά στο τέταρτο και τελευταίο μέρος το live σημειώνει: «Το live αυτό είναι μέρος της παράστασης. Είναι σαν να λέμε ο επίλογος. Αν το παρακολουθήσει κάποιος στη λεπτομέρειά του, αποκωδικοποιείται με έναν υπόγειο τρόπο η εμπειρία των ηρώων στο δάσος».

«Γιατί ο ήχος και η αναζήτηση του απόλυτου ήχου, αποτέλεσε τον πυρήνα του έργου σας;», ρωτώ τον Γρηγόρη Χατζάκη. «Το αυτί είναι το μόνο ανθρώπινο όργανο με αντίληψη 360 μοιρών. Ο ήχος κυριολεκτικά μας περιτριγυρίζει. Στις σύγχρονες δυτικές πόλεις, ο "θόρυβος", που στην πραγματικότητα είναι η άτακτη σύγχηση των ήχων της φύσης, έχει οδηγηθεί στην "φασαρία". Η Αθήνα σήμερα, είναι μία πόλη που επαναδιαπραγματεύεται τον εαυτό της, η Τέχνη στην Αθήνα παλεύει να δημιουργήσει μία νέα καλλιτεχνική τάξη μέσα στις στάχτες του παρελθόντος που αρνείται να πάψει να νοσταλγεί. Τι είναι όμως αυτός ο νέος καλλιτεχνικός ήχος; Πού υπάρχει; Η ακοή είναι η αίσθηση η πιο άμεσα συνδεδεμένη με το συναίσθημα. Αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε τους εαυτούς μας στην απόλαυση των "θορύβων" μέσα και γύρω μας και να απεμπλακούμε από την συλογική "φασαρία"», μου απαντά για να καταλήξει σχετικά με το αν υπάρχει ο απόλυτος ήχος για τους Ginger Creepers: 

«Για τους Ginger Creepers, τους ήρωες του έργου, στο τέλος δίνεται με έναν τρόπο μία απάντηση, που φυσικά δε θα πω, δε θέλουμε τα σπόιλερς. Για εμάς, την ομάδα Ginger Creepers (Theater Band), ο ήχος που αναζητάμε, βρίσκεται στη συνύπαρξη και στη δημιουργική διαδικασία η οποία μπλέκεται και στο τελικό αποτέλεσμα».

Σύλληψη-Κείμενο: Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης) Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη Μουσική-Sound Design: Βύρων Κατρίτσης Δραματουργική Συνεργασία: Voltnoi Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου Ερμηνεύουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης, Δώρα Παρδάλη Pr & Communication: Μάρσια Βλέτσα Graphic Design: Michelangelo Bevilacqua

Info
Bios: Πειραιώς 84, Αθήνα, 210-3425335. Από 23 Οκτωβρίου. Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15. Από τις 7.30-Προετοιμασία ηρώων & Events Εισιτήριο: 12€, 8€ άνεργοι-φοιτητές, 5€ ατέλεια. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ