Θεατρικά βραβεία κοινού 2017: οι μεγάλοι νικητές

avgoustos Nikolas Kominis
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Οι καλύτερες παραστάσεις της σεζόν 2016 - 17, σύμφωνα με τους αναγνώστες του Αθηνοράματος, ήταν ο «Αύγουστος» στο θέατρο Δημήτρης Χορν (1ο Βραβείο), η «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» στο Θέατρο Τέχνης (2ο Βραβείο) και το «Πέτρες στις Τσέπες του» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (3ο Βραβείο).

Οι τρεις πρώτες διακρίσεις για τον «Αύγουστο» (1ο Βραβείο Παράστασης, 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και 1ο βραβείο Γυναικείου Ρόλου για τη Θέμιδα Μπαζάκα) δεν άφησαν αμφιβολία για το ποιο ήταν το έργο που ξεχώρισαν περισσότερο οι αναγνώστες του Αθηνοράματος ανάμεσα στα εκατοντάδες που παρακολούθησαν την περασμένη σεζόν.

Όπως και να ‘χει, όλοι οι βραβευμένοι καταχειροκροτήθηκαν από τους 1.300 περίπου ανθρώπους του θεάτρου και θεατρόφιλους αναγνώστες του Αθηνοράματος οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα. Το ίδιο όμως χειροκροτήθηκαν φέτος αυτοί που απένειμαν τα βραβεία. Και αυτό γιατί η τελετή, την οποία παρουσίασε με εύστοχο χιούμορ και καυστικές ατάκες ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ήταν αφιερωμένη στους διεθνώς αναγνωρισμένους ξένους καλλιτέχνες (σκηνοθέτες, συνθέτες, σκηνογράφους κλπ) που δημιουργούν και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι έχουν βρει στο ελληνικό θέατρο μια δεύτερη καλλιτεχνική πατρίδα. Έξι από αυτούς ανέβηκαν στη σκηνή για να απονείμουν τα βραβεία και μίλησαν με συγκινητικό τρόπο αλλά και χιούμορ για την έλξη που τους δημιουργεί η χώρα μας, για την ελληνική θεατρική πραγματικότητα και τη σχέση τους με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Για την πρωτοβουλία αυτή του Αθηνοράματος αλλά και την γενικότερη ανάπτυξη της θεατρικής παραγωγής στην Αθήνα, μίλησε στην αρχή της τελετής ο εκδότης Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «το θέατρο ακμάζει σε πείσμα των καιρών, η θεατρική παραγωγή εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ποσοτικά αλλά – το κυριότερο-ποιοτικά και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στον ενδιαφέρον του κόσμου  που εν τέλει μεταφράζεται σε περισσότερα εισιτήρια στις θεατρικές σκηνές της πόλης»...

Το 2017 είναι η χρονιά που η Αθήνα ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός στον κόσμο. Η διάκριση αυτή ήλθε να πιστοποιήσει το γεγονός πως παρά την κρίση και τις επιπτώσεις της, το πολιτιστικό υπόβαθρο της χώρας κινείται σε δημιουργικές ταχύτητες που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας. Και φυσικά αυτό συνδέεται απόλυτα με την απόφαση σπουδαίων ξένων καλλιτεχνών να έλθουν και να δουλέψουν εδώ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε παρά τα κορυφαία βραβεία της τελετής, αυτά της καλύτερης παράστασης, να τα απονείμει ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης ο οποίος άλλωστε έχει συμβάλλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίου πολιτιστικού προορισμού. Ο ίδιος στη σύντομη ομιλία του έκανε έναν νοητό παραλληλισμό μεταξύ θεάτρου και πολιτικής: «Υπάρχει σχέση μεταξύ των δυο ακόμα και ως χωροταξική διάταξη. Στο αρχαίο θέατρο οι θεατές βρίσκονταν σε αμφιθεατρική διάταξη, υπάρχει ένα κοίλον και κάπου εκεί διαδραματίζεται ένα δράμα ή μια κωμωδία και οι θεατές, ανάλογα, αντιδρούν χειροκροτούν, σιωπούν και ενίοτε αποδοκιμάζουν. Και βεβαίως ένα καλό θεατρικό έργο είναι πάντοτε και ένα καλό πολιτικό δοκίμιο» … «Και στο σύγχρονο κοινοβούλιο υπάρχει μια παρόμοια χωροταξική διάταξη με ανθρώπους να επιδοκιμάζουν, να αποδοκιμάζουν, ενίοτε και να σιωπούν. Στο δε βήμα υπάρχει κάποιος που αγορεύει, ο οποίος καταθέτει, κρίνει, επικρίνει.  Είναι και αυτός ένας “υποκριτής”,  παίζει έναν ρόλο. Αυτή η υποκριτική είναι θεμιτή όταν κινείται μέσα στα όρια μιας πολιτικής ηθικής. Όταν τα υπερβαίνει βλέπουμε τη διαφορά της υποκριτικής από την υποκρισία».

Τα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής τελετής παρουσίασαν έξι Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά μαζί τους επί ελληνικού εδάφους. Έτσι, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης κάλεσε στη σκηνή έναν από τους πιο σημαντικούς Σέρβους σκηνοθέτες, τον Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, ο Κώστας Φιλίππογλου την Ελβετο-βρετανίδα σκηνοθέτιδα, συνεργάτιδα του Πίτερ Μπρουκ και μέλος της φημισμένης ομάδας Κομπλισιτέ Λίλο Μπάουρ, ο Τάσος Ιορδανίδης τον εκφραστή και αναμορφωτή του Γεωργιανού θεάτρου, σκηνοθέτη Λεβάν Τσουλάντζε, ο Δημήτρης Τάρλοου τον σημαντικότατο Λιθουανό σκηνοθέτη, ιδρυτή της φημισμένης ομάδας Cezario Croupe και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του φινλανδικού θεάτρου Βάιρους  Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο Κωνσταντίνος Ρήγος τον Βρετανό σκηνογράφο / ενδυματολόγο Κένι ΜακΛέλαν ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Ντάνι Μπόιλ, τη Royal Shakespear Opera, την Wexford Festival Company και ο Γιάννης Στάνκογλου τον συνθέτη και θρυλικό ηγέτη του avant garde συγκροτήματος Tuxedomoon Μπλέιν Λ. Ρέινινγκερ. Και οι έξι μίλησαν από καρδιάς για την ελληνική τους εμπειρία και ο καθένας με τον τρόπο του τόνισε πόσο σημαντικό ήταν για τον ίδιο το να δημιουργεί, να κάνει φίλους ή σε κάποιες περιπτώσεις και οικογένεια στην Ελλάδα.

Χορηγός της τελετής ήταν το σκοτσέζικο single malt ουίσκι Cardhu. Το εμβληματικό αυτό ουίσκι του Speyside, πιστό στο ειλικρινές και γενναιόδωρο πνεύμα του, ενισχύει την έννοια της φιλοξενίας – μια έννοια στενά συνδεδεμένη με την Ελλάδα – μέσα από τον μαγευτικό χώρο του θεάτρου. Ένα περιβάλλον δηλαδή, ζεστό, δημιουργικό, και φιλόξενο όπου οι αξίες και η προσωπικότητα του Cardhu αναδεικνύονται μοναδικά. Όπως τόνισε η κα Πηνελόπη Ζαούδη, PR and Communication Manager Reserve Brands & Scotch Whisky της Diageo Greece «οι άνθρωποι του θεάτρου, από τις πρώτες συναντήσεις για μια παράσταση μέχρι την ώρα που θα πέσει η αυλαία, γίνονται μια ζεστή, ειλικρινής συντροφιά. Και η έννοια αυτή της συντροφικότητας είναι πολύ σημαντική για το Cardhu καθώς η δημιουργός του, η Helen Cumming κατάφερε να εξυψώσει τόσο τη συντροφικότητα όσο και τη φιλοξενία σε πραγματική τέχνη».

Όπως κάθε χρονιά, μετά τον μαραθώνιο των βραβεύσεων, όλοι οι προσκεκλημένοι χαλάρωσαν στο φουαγιέ και το αίθριο της «Αλεξάνδρας Τριάντη» συζητώντας για τις φετινές επιλογές του κοινού και απολαμβάνοντας το Cardhu τους παρέα με βραβευμένους, υποψήφιους και τιμώμενους.

Την παρουσίαση της τελετής έκανε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε και την σκηνοθετική επιμέλεια. Τα κείμενα έγραψε ο Θύμιος Νικολόπουλος, στο πιάνο ήταν ο Μάριος Στρόφαλης, το σκηνικό δημιούργησε ο Μανώλης Παντελιδάκης, τους φωτισμούς έκανε ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος και η επιμέλεια των βίντεο ήταν του Ανδρέα Τρούσσα.

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης, ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Ελένη Καραϊνδρου με τον Αντώνη Αντύπα, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Άννα Βαγενά, ο Μίμης Πλέσσας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Ελένη Κούρκουλα, η Θέμις Μπαζάκα, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η Ελένη Σκότη, ο Τάσος Ιορδανίδης, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Μανώλης Παντελιδάκης, ο Γιάννης Βούρος, η Θάλεια Ματίκα, η Πέμυ Ζούνη, η Κόρα Καρβούνη, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Τάκης Σπυριδάκης, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Μανούσος Μανουσάκης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Στέλιος Μάινας, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Αλέκος Συσοβίτης, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο Νίκος – Γιώργος Παπουτσίδης, o Σταύρος Θεοδωράκης, η Άντα Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Σπύρος Λυκούδης, και πολλοί άλλοι.

Τα βραβεία αναλυτικά

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

1ο Βραβείο: «Αύγουστος»
2ο Βραβείο: «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα»
3ο Βραβείο: «Πέτρες στις Τσέπες του»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

1ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για τον «Αύγουστο»
2ο Βραβείο: Νίκος Μαστοράκης για την «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα»
3ο Βραβείο: Θωμάς Μοσχόπουλος για την «Δίκη του Κ.»

ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

1ο Βραβείο: Βασίλης Παπαβασιλείου για το «Relax… Mynotis»
2ο Βραβείο: Γιώργος Κιμούλης για τις «Επικίνδυνες Σχέσεις »
3ο Βραβείο: Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου για το «Πέτρες στις Τσέπες του»

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

1ο Βραβείο: Θέμις Μπαζάκα για τον «Αύγουστο»
2ο Βραβείο: Δέσποινα Μπεμπεδέλη για τη «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
3ο Βραβείο: Νένα Μεντή για τη «Δεύτερη Φωνή»

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

1ο Βραβείο: Μανώλης Παντελιδάκης για το «Πυγμαλίων – Ωραία μου Κυρία»
2ο Βραβείο: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου για την «Οπερέττα»
3ο Βραβείο: Ευαγγελία Θεριανού για τη «Δίκη του Κ.»

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

1ο Βραβείο: Απόλλωνας Παπαθεοχάρης για το «Πυγμαλίων – Ωραία μου Κυρία»
2ο Βραβείο: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου για την «Οπερέττα»
3ο Βραβείο: Λουκία Χουλιαρά για το «Φλόρενς Φόστερ Τζενκινς - Ενθύμιον»

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

1ο Βραβείο: Άγγελος Τριανταφύλλου για την «Οπερέττα»
2ο Βραβείο: Ελένη Καραΐνδρου για το «Πόθοι κάτω από τις Λεύκες»
3ο Βραβείο: Γιώργος Πούλιος για το «1984»

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

1ο Βραβείο: Νίκος Βλασόπουλος για την «Οπερέττα»
2ο Βραβείο: Αλέκος Αναστασίου για το «Πυγμαλίων – Ωραία μου Κυρία»
3ο Βραβείο: Μελίνα Μάσχα για το «Πόθοι κάτω από τις Λεύκες»