O «Ίων» του Πλάτωνα στο TempusVerum - Εν Αθήναις

iwn1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η φιλοσοφική αναζήτηση του Πλάτωνα μέσα από την παράσταση της ομάδας ΗΘΩ.

Η ομάδα θεάτρου ΗΘΩ παρουσιάζει την παράσταση «ΙΩΝ» του Πλάτωνα. Πρόκειται για σκηνική μεταφορά του γνωστού διαλόγου του Πλάτωνα κατά τον οποίο συζητούν ο Σωκράτης και ο ραψωδός Ίων με θέμα την καλλιτεχνική και ποιητική έμπνευση.

Τα ερωτήματα που εξιχνιάζονται και αναπτύσσονται ολωσδιόλου καίρια και διαχρονικά . Η Τέχνη και η τεχνική. Το ταλέντο του ερμηνευτή-ραψωδού οφείλεται σε θεία έμπνευση; Είναι δώρο της Μούσας ή είναι αποτέλεσμα τεχνικής και γνώσης; Τι σχέση έχει η ποίηση με τη λογική; Αλήθεια, τι θα έλεγε άραγε ο Σωκράτης, αν περιδιαβαίνοντας στην Αθήνα του 2017 παρακολουθούσε τους σύγχρονους ραψωδούς-ηθοποιούς; Κατέχουν την τέχνη του διαλόγου; Εμπνέονται από τις Μούσες; Τους ενδιαφέρει η ένθεη έμπνευση;

Η φιλοσοφική αναζήτηση του Πλάτωνα, σχετικά με το πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας και τις αρχές λειτουργίας του - είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε: «… ο ποιητής είναι πράγμα ελαφρό, πετούμενο και δαιμόνιο, και δεν μπορεί να δημιουργήσει παρά σαν ενθουσιαστεί μόνο και πέσει σ’ έκσταση και χάσει το λογικό από μέσα του·».

Θίασος: Ομάδα ΗΘΩ. Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα. Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος. Σκηνικά: Νικόλας Κουρνιάτης. Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα. Επιμέλεια ήχων- μουσικής: Λένα Φιλίπποβα. Σχεδιασμός Φωτισμών: Λένα Φιλίπποβα. Φωτογραφίες: Τσέτσι Τσάνκοβ. Παίζουν οι: Χοβίκ Καραμπετιάν, Χρύσα Κοτταράκου, Ελευθερίου Κωνσταντοπούλου, Λίνα Λαμπροπούλου

Info
Θέατρο: TempusVerum - Εν Αθήναις. Παραστάσεις:  Κυριακή 26/11, 3/12, 10/12 και 17/12. Ώρες παραστάσεων: 19.00. Τιμές εισιτηρίων:  10 ευρώ γενική και 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65).