Η Ωραία Κοιμωμένη ξυπνά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

wraia-koimwmeni2
ΤΡΙΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το γνωστό παραμύθι παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σε ένα μακρινό βασίλειο, ήταν ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα ως τώρα άτεκνοι. Λίγο καιρό μετά απέκτησαν ένα πανέμορφο κοριτσάκι και έκαναν μια γιορτή, στην οποία κάλεσαν τις επτά μοίρες για να κάνουν δώρα στο μωρό. Μόνο που δεν είχαν καλέσει την γριά μάγισσα, στην οποία, όταν ήρθε, δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία και αυτό μεγάλωσε την οργή της. Αφού ονόμασαν το μωρό Αυγή, οι έξι πρώτες μοίρες του χάρισαν ομορφιά, καλοσύνη, γλυκύτητα, ωραία φωνή, εργατικότητα και αρετή. Η έβδομη όμως μοίρα παραχώρησε τη θέση της στην γριά η οποία καταράστηκε το μωρό, προτού κλείσει τα δεκαέξι του χρόνια, να τρυπήσει το δάχτυλό της στο αδράχτι μιας ανέμης και να πεθάνει. 

Χρόνια μετά, όταν η πριγκίπισσα ήταν δεκαπέντε χρόνων, ανέβηκε στον ψηλότερο πύργο του παλατιού. Εκεί βρήκε μια γριά να γνέθει σε μια ανέμη, η οποία γρια ήταν η μάγισσα μεταμφιεσμένη. Η πριγκίπισσα θέλησε να γνέσει και μόλις το έκανε η γριά τής τρύπησε το δάχτυλο στο αδράχτι και το κορίτσι έπεσε σε λήθαργο. Όταν την βρήκαν, το βασίλειο έπεσε σε πένθος και μη θέλοντας να την θάψουν, έφτιαξαν για αυτήν ένα ξύλινο στολισμένο κρεβάτι στον ψηλότερο πύργο. Η έβδομη μοίρα κοίμισε όλους τους κατοίκους του βασιλείου, για να ελαφρύνει τον πόνο τους, και για να προστατέψει το παλάτι το κάλυψε με ένα δάσος από αγκάθια.

Τα χρόνια πέρασαν και ένας πρίγκιπας θέλησε να δει την πριγκίπισσα και να την ξυπνήσει. 

Την ιστορία της «Ωραίας Κοιμωμένης», του διάσημου παραμυθιού του Σαρλ Περρώ που μελοποίησε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι το 1890, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 για 11 παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αποδίδεται μάλιστα επί σκηνής αυτή τη φορά από δύο διακεκριμένους σύγχρονους καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών: τον γνωστό Σουηδό χορογράφο, κινηματογραφιστή και χορευτή Πόντους Λίντμπεργκ (συνεργάτη του New York City Ballet ανάμεσα σε άλλα θέατρα) μαζί με τον καταξιωμένο Βρετανό σκηνογράφο και ενδυματολόγο Πάτρικ Κίνμονθ (πολύπλευρη προσωπικότητα που συνεργάζεται με κορυφαία λυρικά θέατρα αλλά και τη βρετανική Vogue).

Στην «Ωραία κοιμωμένη» των Λίντμπεργκ/Κίνμονθ, παρακολουθούμε την ιστορία του παραμυθιού μέσα από τη διαδοχή των τεσσάρων εποχών του χρόνου που συμβολίζουν τη γέννηση, τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο. Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη χορογραφική προσέγγιση, η οποία συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο. Ερμηνεύουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και η παράσταση πλαισιώνεται από πολύχρωμα σκηνικά.

Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας - Ηλίας Βουδούρης. Χορογραφία Πόντους Λίντμπεργκ. Σκηνικά-κοστούμια Πάτρικ Κίνμονθ.

Info
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, Τηλ.: 2130885710. 3, 1 5, 16, 22, 23, 29, 31 Δεκεμβρίου 2017. Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 40, 45, 60 ευρώ. Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ. Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ